Sapnų kalba

„Angelą sapnuoti- norų išsipildymas ir geros žinios. Būti angelu sapne- nepriekaištinga sveikata ir garbė”, – kai kurie, sapnininke perskaitę tokią savo sapno reikšmę, tik šyptelėtų. Kiti džiūgautų sapnuose sulaukę gerų žinių.

Naktimis mus aplankantys vaizdiniai gali džiuginti ir liūdinti, pranešti apie ateityje laukiančius įvykius ar net pakuždėti kamuojančios problemos sprendimo būdą. Mokantys skaityti sapnų kalbą tvirtina, kad prisiminti sapnus galima išmokti. Suprasti sapnų reikšmę sudėtingiau, tačiau taip pat įmanoma.

Pastaruoju metu knygynų lentynose dešimtys skirtingų leidyklų išleistų sapnininkų. Jų populiarumas tarsi liudija, kad žmonės vis daugiau domisi savo sapnais ir mėgina suprasti jų kalbą.

Sapnų kalbos žinovai tikina, kad tie, kurie nesidomi savo sapnų reikšmėmis, – praranda galimybę geriau pažinti save ir supantį pasaulį. Jie juokauja, kad daugelis nė nesapnavo, ką slepia jų sapnai. Anot jų, neišaiškintas sapnas prilygsta neskaitytam laiškui.

Perka sapnininkus

Kaip „Klaipėdai” patvirtino „Baltų lankų” knygyno uostamiestyje vadovė Aurelija Butkutė, pastaruoju metu sapnininkų, kuriose mėginamos paaiškinti sapnų reikšmės, populiarumas vis auga.

„Žmonės labai domisi sapnininkais. Perka, skaito, o leidyklos atsiliepia į poreikius – kasmet pasirodo bent po kelis naujus sapnininkus. Populiariausias – „Senasis lietuvių sapnininkas”, – sakė ji. – Apskritai, palyginti su Vilniumi, Klaipėdos krašte nuperkama daug daugiau knygų ezoterine tema. Galima daryti išvadą, kad klaipėdiečiai itin domisi mistiniais reiškiniais, savęs ir pasaulio pažinimu”.

Pasak A.Butkutės, šiuo metu knygyne galima įsigyti 5 leidyklų išleistų sapnininkų.

Skaito sapnus

Žurnalistė ir rašytoja Rita Banienė – sapnų ekspertė. JAV baigusi „Aktyvaus sapnavimo mokyklą” („Active dreaming school”), ji yra išleidusi knygą „Sapnų takais”, įvairiose auditorijose skaito paskaitas apie sapnų prigimtį ir jų reikšmę gyvenime. Moteris taip pat aiškina sapnus ir moko sąmoningo sapnavimo.

Dienraščiui „Klaipėda” R.Banienė teigė, kad žmonės savo sapnus aiškina dvejopai – paviršutiniškai, pasikliaudami populiariųjų sapnininkų simbolių reikšmėmis ir giliai analizuodami bei aiškindamiesi galimas sapnų reikšmes įvairiais aspektais.

„Vienas filosofas dar antrame mūsų eros amžiuje pasakė, kad tas pats simbolis, susapnuotas karaliaus ir batsiuvio, – reikš visiškai skirtingus dalykus. Sapno reikšmė labai priklauso ir nuo konkretaus žmogaus mąstymo, jo patirties, supančios aplinkos, – dienraščiui sakė ji. – Tačiau, bet kokiu atveju negalima nekreipti dėmesio į sapnus. Jie – mūsų pasąmonėje vykstančių procesų išraiška. Tie žmonės, kurie sugeba analizuoti save, tai supranta”, – sakė R.Banienė.

Sapnininkai – popsas

R.Banienės įsitikinimu, išpopuliarėję sapnininkai tėra skaitalas, populiarus produktas žmonėms, kurie nenori mąstyti, gilintis ir ieško vartojimui paruošto produkto.

„Sapnininkai – „bilibarda”, populiarus skaitalas. Astrologai sapnininkus palygintų su kasdienėmis bendromis astrologinėmis prognozėmis, kurios gali visai netikti konkrečiam žmogui. Tačiau ir astrologija – labiau ezoterika, o ne mokslas. Tačiau sapnų aiškinimas beveik porą šimtmečių naudojamas profesionalioje psichoterapijoje, – aiškino ji. – Sapnų terapijos mokiausi Amerikoje, man dėstė profesionalūs psichoanalitikai, psichiatrai, tačiau jie rėmėsi giliomis šamanistinėmis tradicijomis ir metodais”.

R.Banienė dienraščiui sakė, kad jos parašytas knygas apie sapnus, kuriuos ji pati vadina tik sapnų pažinimo pradžiamoksliais, žmonės išpirko per metus.

„Jei žmogus pasipasakojo sapną, gilindamasi į jį, galiu išgydyti jo neurozes. Išmoktus šamanistinius metodus naudoju kaip gydymo priemonę. Tai yra visame pasaulyje žinomas ir studijuojamas mokslas, kuris tik Lietuvoje gal kai kam kelia šypseną”, – sakė ji.

Iškyla poreikiai

Pasak R.Banienės, žmogui, panorusiam įsigilinti į savo sapnų reikšmes reikėtų pradėti fiksuoti savo sapnus dienoraštyje. Dažnas ilgainiui pastebės, kad kai kurie simboliai kartojasi ir tarsi keliauja iš sapno į sapną. Išsiaiškinus, koks simbolis lydi sapnuose, galima pradėti aiškintis jo reikšmę konkretaus žmogaus gyvenime. R.Banienės teigimu, dažnai pasikartojantis simbolis atspindi patį žmogų ir jo tikruosius poreikius.

„Sapnas yra žmogaus jausmų išraiška, jis atspindi ar parodo, kas slypi žmogaus pasąmonėje. O kas yra žmogaus pasąmonė? Jis pats ar didelė jo dalis. Juk kritinis protas, kuriuo kasdien vadovaujamės vykdydami savo pareigas, dirbdami, „kaldami pinigus”, – yra tik nedidelė dalis mūsų esybės, – pasakojo ji. – O sapnas yra tikrasis jūsų aš. Jame gali atsispindėti ir žmogaus baimės, užslopinti troškimai, norai. Sapno metu iškyla tie tikrieji žmogaus sielos, dvasios poreikiai”.

Norintiems išmokti suprasti savo sapnų kalbą R.Banienė siūlė turėti kantrybės ir sukaupti kuo daugiau žinių apie sapnų aiškinimą. Anot jos, informacijos apstu ir psichologijos klasikų – Zigmundo Froido, Karlo Gustavo Jungo veikaluose, o internete anglų bei rusų kalbomis taip pat publikuojama daugybė dėmesio vertų straipsnių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.