Parlamentarų laukia intensyvus politinis sezonas

Seimo pavasario sesija nuo ankstesniųjų skirsis tuo, kad parlamentarams teks dirbti „pasunkinto režimo sąlygomis”. Ir ne tik dėl to, kad tautos išrinktiesiems siūloma įveikti puspenkto šimto įvairiausių projektų.

Rytoj prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos darbų programos projekte – per 450 įstatymų ir nutarimų projektų, kuriuos pateikė Vyriausybė, Seimo komitetai, komisijos, frakcijos bei atskiri parlamentarai. Daugiausia projektų pasiūlė ministrų kabinetas – apie 170.

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas prognozuoja, kad iš puspenkto šimto projektų Seimo nariai realiai įveiks ne daugiau, o gal ir mažiau, kaip trečdalį. „Dar nuo Aukščiausiosios Tarybos laikų darbų programos būna kur kas didesnės nei mūsų galimybės”, – pabrėžė ilgametę parlamentinio darbo patirtį turintis Juršėnas.

Pranešimai ir ataskaitos

Pavasario sesijos prioritetinių įstatymų projektų grupei daugiausia priskirti įvairūs eurointegraciniai dokumentai. Pasak Juršėno, maždaug pusė jų jau yra Seime arba Vyriausybėje, likusieji – dar ministerijų kompiuteriuose.

Kitas šios sesijos būdingas bruožas – įvairūs pranešimai ir ataskaitos. Greičiausiai kovo pabaigoje bus išklausytas metinis prezidento Valdo Adamkaus pranešimas apie šalies ir užsienio politikos aktualijas.

Kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje ataskaitą Seimui pateiks Vyriausybė; premjeras Gediminas Kirkilas atsakys į Seimo narių klausimus. Paskui ši ataskaita bus svarstoma parlamentiniuose komitetuose, frakcijose, rengiamos diskusijos. „Jei Seimo nariai siūlys, gali būti priimta ir kokia nors rezoliucija”, – užsiminė Juršėnas.

Iki balandžio pradžios ataskaitas turi pateikti ir kitų parlamento skiriamų institucijų vadovai – generalinis prokuroras, Seimo kontrolierių vadovas, Lygių galimybių kontrolierė ir kt.

Pirmosios ataskaitos jau įtrauktos į kitos savaitės Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Mokesčiai, pensijos, teismai

Į atskirą grupę Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas išskyrė finansinius, biudžeto ir socialinius reikalus reglamentuojančius įstatymų projektus. „Vyriausybė kalba apie mokesčių sistemos pertvarką, tad reikia manyti, kad tam tikrų siūlymų sulauksime jau per pavasario sesiją, o ne rudenį, kai reikės nagrinėti naują biudžetą. Ūkio subjektai iš anksto turi žinoti, kas ir kada keisis”, – sakė Juršėnas.

Anot jo, nors konkrečių projektų iš Vyriausybės dar negauta, tačiau darbų programoje įrašytas itin visiems svarbus pensijų klausimas. Pritarus atitinkamam įstatymui padidėtų darbo stažo įtaka valstybinės socialinio draudimo pensijos dydžiui.

Per sesiją didelis dėmesys bus skiriamas ir teisėsaugos reikalams. Jau kitą savaitę ketinama imtis taisyti gana ilgai Seime svarstytą Teismų įstatymą. Savo eilės laukia ir kelių kodeksų pataisos.

Artimiausiu metu parlamentarai privalės imtis Gamtinių dujų įstatymo pataisų, taip pat iš praėjusios sesijos užsilikusio Liustracijos įstatymo pakeitimų.

Laukiama kandidato

Šį mėnesį parlamentarai svarstys ir kelis personalijų klausimus. Greičiausiai jau ketvirtadienį prezidentas Seimui pateiks kandidato į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus kandidatūrą. Kaip žinoma, šios institucijos vadovo pradėta ieškoti jau nuo praėjusio rudens, kai kilo vadinamasis VSD skandalas. Neabejojama, kad šalies vadovas VSD vairą siūlys patikėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) šefui 52 metų fiziko išsilavinimą turinčiam Povilui Malakauskui.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Algimantas Matulevičius prieš kelias dienas LŽ prognozavo, kad tvirtinant Seime Malakausko kandidatūrą vienareikšmiškos pozicijos tikrai nebus „Ko gero, bus mėginama lošti partine korta”, – sakė Matulevičius. Kaip žinoma, prieš tapdamas STT vadovu Malakauskas priklausė Tėvynės sąjungai, vėliau savo narystę partijoje sustabdė.

Skirs teisėją

Be to, parlamentarai turės pritarti ir prezidento pasiūlytai Aukščiausiojo Teismo (AT) Civilinių bylų skyriaus pirmininko kandidatūrai. Šalies vadovas į šį postą pasirinko AT teisėją Janiną Stripeikienę, Teisėjų taryba pritarė Adamkaus pasirinkimui.

Dabartinio AT Civilinių bylų skyriaus vadovo Česlovo Jokūbausko kadencija baigėsi dar 2005 metais. Naujojo vadovo skyrimo procedūra užtruko, nes prezidentas pareiškė, kad kitą kandidatą Seimui teiks tik po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl kai kurių procedūrinių dalykų. Gegužę KT išaiškino, kad prezidento nesaisto AT pirmininko rekomendacijos ir siūlymai dėl teisėjų skyrimo, jis gali parinkti kandidatus iš visų Civilinių bylų skyriaus teisėjų.

Vykdydami vieną iš KT nutarimų, parlamentarai turės parengti patikslintą Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisų projektą. Be to, Seimui gali reikėti nustatyti pakartotinių rinkimų datą dviejose savivaldybėse. „Jeigu teismai nepakeis Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo, būtent parlamentui reikės nustatyti konkrečią pakartotinių rinkimų datą”, – teigė Juršėnas.

Bus daugiau derinimo

Pasak Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo, ši sesija nuo buvusiųjų skirsis tuo, kad teks dirbti „pasunkinto režimo sąlygomis, kai yra mažumos Vyriausybė ir svyruojanti Seimo dauguma”. „Todėl dėl kiekvieno svarbesnio dalyko mums teks tartis iš anksto, viską derinti ir dar kartą derinti”, – sakė Juršėnas.

Jis pripažino, kad pavasario sesijos darbų programa iš tiesų gana gausi. Pasak jo, taip nutinka visada, nes parlamentarai stengiasi į ją surašyti daugybę klausimų. „Nuolat kyla triukšmas, kai kurį nors klausimą siūloma išbraukti. Praktiškai beveik niekada nepavyksta sutrumpinti darbų programos. Iš principo įstatymų reikėtų priimti mažiau”, – pripažino Juršėnas.

Pasak Seimo pirmininko pavaduotojo, per šią sesiją gali pavykti įveikti trečdalį, o gal ir mažiau, numatytų projektų, nes per tuos darbo mėnesius visada randasi papildomų siūlymų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Parlamentarų laukia intensyvus politinis sezonas"

  1. Raimundas

    Pirmiausia seimūnai susireguliuos ir pasididins atlyginimus.Po to prasidės politiniai pliurpalai apie rezervatų žemių nusavinimą.dirbtinį apvaisinimą,samagono legalizavimą…Projektai gražūs,bet viena rašoma,kita – daroma. Žiūrėsim,ar verslininkai peržengs UAB,inio mąstymo ribą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.