Pirkti diską – lyg žaisti loterijoje

Parduotuvių lentynos užverstos milijonais neveikiančių diskų.

Įvairiausių garso, vaizdo kasečių, įrašomų, perrašomų CD, DVD rinka perpildyta. Tačiau prekeiviai nesidomi, ar jų parduodamos prekės veikia. Jos pirkėjams brukamos už mažesnę kainą.

Bendrovės „Baltic Optical Disc” direktorius Vladas Sakalauskas teigė, kad nekokybiški kompaktiniai diskai dažniausiai yra gaminami Pietryčių Azijoje – Kinijoje, Tailande.

Diskai privalo atitikti nuskaitomumo, švarumo standartus, kuriuos išrado kompanijos „Philips” ir „Sony”.

„Pietryčių Azijos šalyse gamyklos yra nekontroliuojamos”,- teigė jis.

Gaminant diskus, paprastai apie 10 procentų produktų būna brokuoti – nėra nulakuojamas paviršius, netolygiai padengiama fotojautriu sluoksniu. Būtent šiame sluoksnyje galima išdeginti skaitmeninę informaciją.

Brokuotus kompaktinius diskus gamintojas privalo išmesti. Tačiau Pietryčių Azijos šalyse šie 10 procentų brokuotų diskų nėra išmetami, o vežami į Europą ir parduodami parduotuvėse.

Pietryčių Azijos gamintojai perka patį prasčiausią polikarbonatą, iš kurio yra gaminami diskai. Todėl jie yra labai trapūs. Gerus diskus gaminančios įmonės naudoja vokišką polikarbonatą.

Bendrovės ” Avitelos prekyba” Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Germanas Vaitkus teigė, kad jei vartotojas nori būti užtikrintas, kad įsigis veikiantį diską, jam reiktų rinktis žinomiausių prekinių ženklų produktus. Patikimiausios firmos, anot jo, yra „Verbatim”, „Sony”.

Maisto prekių parduotuvės ypač gausiai užverstos mažai žinomų gamintojų diskais. Čia pirkėjams niekas nerekomenduos geros kokybės prekių.

Tačiau net ir specializuotose parduotuvėse nauja prekė klientui paprašius nebus išpakuojama ir patikrinama prie jo akių, ar veikia.

Niekam tikusių kompaktinių diskų, jei dar turite išsaugoję pirkimo kvitą, nereiktų mesti į šiukšliadėžę. Juos galima grąžinti.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus specialistas Virginijus Palionis labiau linkęs ginti pardavėjų, o ne pirkėjų teises.

„Pardavėjas turi teisę įsitikinti, ar prekė yra nekokybiška, ar defektas atsirado dėl vartotojo kaltės”,- teigė jis.

Todėl nenuostabu, kad inspekcija yra gavusi vienintelį nusiskundimą dėl kompaktinio disko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.