Parlamentarai nenori genetinių eksperimentų poligono

Dėl ketinimų auginti Lietuvoje genetiškai modifikuotus rapsus susirūpinusiems parlamentarams Aplinkos ministerijos specialistai organizuos specialią konferenciją šia tema.

„Genetiškai modifikuotų organizmų naudojimo priežiūros komiteto nutarimas leisti moksliniais tikslais Klaipėdos rajone auginti genetiškai pakeistus rapsus sulaukė didžiulio rezonanso.

Todėl visiems suinteresuotiems asmenims žadame suteikti visą reikiamą informaciją. Balandžio 4 dieną Seimo nariams suorganizuosime konferenciją šia tema”, – sakė Aplinkos ministerijos Genetiškai modifikuotų organizmų skyriaus vedėjas Danius Lygis.

Į sveikatos apsaugos ministrą kreipėsi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ir paprašė pateikti informaciją, ar genetiškai modifikuotų kultūrų auginimas mūsų šalyje nesukels kenksmingo poveikio žmonių ir gyvūnų sveikatai.

Kadangi Aplinkos ministerija dėl galimybės Lietuvoje moksliniais tikslais auginti genetiškai pakeistas kultūras konsultavosi su keliomis ministerijomis, tarp jų ir Sveikatos, pastaroji tam neprieštaravo.

Be to, į aplinkos ministrą Arūną Kundrotą kreipėsi kitas parlamentaras, klaipėdietis Vytautas Čepas. Jis prašo ministro nesuteikti leidimo Lietuvoje auginti genetiškai modifikuotus rapsus.

Seimo nario nuomone, būtina atsižvelgti į pripažintą pavojų, kurį žmonių sveikatai ir aplinkai kelia tokio projekto įgyvendinimas.

„Aplinkos ministras turi suvokti asmeninę atsakomybę už sprendimą dėl leidimo auginti genetiškai modifikuotus augalus. Tokių eksperimentų rizika per daug akivaizdi, kad galėtume tikėtis, jog jie nesukels jokių pasekmių.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad pirmasis ministro pasirašytas leidimas taps „pirmąja kregžde”, atnešančia žinią iš savo šalies išguitiems eksperimentatoriams, jog Lietuva tapo genetinių eksperimentų poligonu”, – teigia V. Čepas.

Galutinį atsakymą ministerija turės pasakyti iki balandžio 16 dienos. Iki tol dar bus tariamasi su Žemės ūkio ministerija, kurios atstovai, pasak D. Lygio, žodžiu pasisakė prieš tokius bandymus.

„Vakarų ekspresas” jau rašė, kad leisti mokslo tikslais auginti genetiškai modifikuotus rapsus Aplinkos ministerijos paprašė Vokietijos bendrovė „BASF Plant Science GmbH”. Prašoma leisti tokius bandymus atlikti Žemdirbystės instituto Vėžaičių filiale. Numatyta genetiškai modifikuotus rapsus būtų auginti Klaipėdos rajone, Grikštaičių ir Samališkių kaimų teritorijose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.