Gripo aukų skaičių gali padidinti ir Kovo 11-oji

Gripas ir peršalimo ligos, ėmusios šienauti mokinius bei medikus, dar neketina trauktis iš uostamiesčio.

Pavasarėjantys orai neturėtų užmigdyti budrumo. Specialistai bei medikai įspėja, kad atsipalaiduoti dar anksti – sergančiųjų skaičius kol kas nemažėja, o masiniai renginiai jų gretas gali dar padidinti.

Klaipėdos rajone dėl siaučiančio gripo uždarytos dvi didelės mokyklos. Sezono ligos mokytojus bei mokinius pakerta ir kai kuriose uostamiesčio mokyklose.

Sendvario pagrindinės mokyklos direktorius Antanas Kavaliauskas sakė, kad vakar į darbą dėl ligos neatėjo penki pedagogai iš 60. „Mums tai jau daug, ypač kai dar suserga pagrindinių dalykų mokytojai, nes būna sudėtinga juos pakeisti”, – sakė vadovas.

A. Kavaliauskas šmaikštavo, kad kai kuriuos darbuotojus su varvančiomis nosimis teko ir namo išprašyti. Tiesa, situacijos direktorius nedramatizavo: „Mokytojai neleidžia sau prabangos ilgai sirgti dėl mažų atlyginimų, tad po kelių dienų jau turėtų pasveikti”.

Jis pastebėjo, kad šiemet labiau serga mokytojai nei mokiniai. Šiuo metu sergančių mokinių skaičius tesiekia 7 proc. Anot direktoriaus, sergančių vaikų gal nėra daug ir dėl to, kad pradinukai šią savaitę atostogauja.

Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Daiva Marozienė teigė, kad didžioji dalis mokinių prasirgo dar nepaskelbus gripo epidemijos, o pasveikusieji šią savaitę jau grįžta į klases. Anot jos, peršalimo ligos labiau praretino žemesniųjų klasių moksleivių gretas.

Darželiuose serga 30 proc.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius vakar ugdymo įstaigoms išsiuntė įsakymą, įpareigojantį imtis būtinų priemonių epidemijos metu: apriboti renginius, nepriimti sergančių vaikų ir darbuotojų, paisyti higienos reikalavimų, kasdien informuoti apie sergančiųjų skaičių ir kt.

Anot Švietimo skyriaus vyriausiosios inspektorės Irmos Bartninkienės, duomenų apie situaciją dėl sergančiųjų uostamiesčio mokyklose neturima – juos skyrius ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC) gauti pradės tik nuo šiandien.

Uždaryti ugdymo įstaigą rekomenduojama, jei sergančiųjų skaičius pasiekia 20 proc. Dirbti toliau ar užsidaryti, sprendžia pačios mokyklos ir darželiai.

Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Stefanija Vancevičienė sakė, kad ikimokyklinėse įstaigose gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis serga apie 30 proc. vaikų.

Šiuo metu pusės auklėtinių dėl ligos nėra tik darželyje „Linelis” – čia iš 114 vaikų serga 57. Kai kuriuose darželiuose negaluojančiųjų buvo daugiau prieš gripo epidemijos pradžią, tad pasveikusieji jau grįžta.

Kovo 11-oji – grėsmė sveikiesiems?

Klaipėdos miesto Pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė teigė, kad nors sergančiųjų sulaukiama daugiau nei įprastai, tačiau ypatingo ligonių antplūdžio nėra.

Tiesa, ligoniai gydytojus pradėjo dažniau kviestis į namus, padaugėjo ir sergančių vaikų. Daugiausiai pacientų sulaukiama pirmadienį, o baigiantis savaitei jų mažėja.

Anot L. Jankauskienės, kai vyrauja geresni bei sausesni orai, gripas ne taip sparčiai plinta. Riziką užsikrėsti padidina renginiai, ypač vykstantys uždarose patalpose. Tad, anot gydytojos, jei nebus atšaukti Kovo 11-osios renginiai ir jie vyks patalpose, sergančiųjų gali padaugėti.

Susirgimų daugėja

Klaipėdos VSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės bei medicininės karantininės apsaugos skyriaus vedėja Ona Sokolova įspėja, kad atsipalaiduoti dar anksti: „Kol kas negalime pasakyti, kad epidemija slūgsta”.

Per pirmąsias tris šios savaites dienas mieste užregistruota beveik 2 tūkst. gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų – 262 atvejais daugiau nei prieš tai buvusią savaitę tuo pačiu laikotarpiu. Susirgimų skaičius pastebimai išaugo ir tarp vaikų – nuo 897 iki 1019, ypač padaugėjo gripo atvejų. Jų skaičius išaugo beveik tris kartus.

Pasak O. Sokolovos, gripo epidemija įprastai tęsiasi 3-4 savaites.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.