Namų šeimininkė – už ir prieš

Gyvenimas margas savarankiškais sprendimais ir nelauktais įvykiais.

Jūs galite pati panorėti keisti darbą, bet gali ir jus atleisti iš darbo.

Bet kokiu atveju atminkite, jog ašaros nubaido sėkmę, o dauguma šiuolaikinių vyrų didžiuojasi, kad jų žmonos – namų šeimininkės.

Už vyro peties

Netekusi pagrindinio pajamų šaltinio, palūžusi ir savimi nepasitikinti moteris paramos ir supratimo dažnai laukia iš mylimo vyro arba artimųjų. Nuo įvairiausių negandų saugantis vyriškio užnugaris tokiai moteriai gali tapti ramiu gyvenimo užutėkiu neribotam laikui. Suprantantis, palaikantis ir dirbti savo žmonos neskubinantis vyriškis dailiosios lyties atstovei kartais gali padaryti ir meškos paslaugą.

Viena, kai iš darbo atleista moteriškė gaivelėjasi ir semiasi prarastų jėgų, kad vėl atsistotų ant kojų ir galėtų gyventi visavertį gyvenimą, kaip būta iki tol. Ir visiškai kitokia situacija, kai moteris nuleidžia rankas ir už vyro peties žada nugyventi jai likusias dienas. Tikėtina, kad tokioje situacijoje įtampa abu sutuoktinius prislėgs kaip reikiant. Moterį todėl, kad ji iškeitė visavertį gyvenimą į keturių sienų „karcerį”, o vyrą – dėl užgriuvusios finansinės ir psichologinės atsakomybės.

Psichologės Agnės Grušauskaitės teigimu, tokioje situacijoje vertėtų elgtis kuo santūriau: „Moteris neturėtų priekaištauti dėl pailgėjusių šeimos rūpintojėlio darbo valandų, sumažėjusio dėmesio jos asmeniui. Nepagrįsti priekaištai, sparčiau nei įprastai tuštėjantis šeimos biudžetas gali šliūkštelti kiek per daug žibalo į jau ir taip didelį nuotaikų laužą.”

Kita vertus, atsidūrusi tokioje situacijoje moteris turėtų pagalvoti, kaip galėtų pagelbėti vyrui. Kruopštesniu maisto gaminimu, didesniu dėmesiu vaikams, o gal netikėta staigmena po įtemptos darbo dienos grįžusiam sutuoktiniui?

Dovana – sau

Praėjus kelioms savaitėms po atleidimo iš darbo, apsipratus su ramesniu gyvenimo ritmu, vertėtų pagalvoti ir apie ateitį. Jei baisu planuoti smarkiai į priekį, visiškai pakaks kitos dienos planelio. Atsakykite sau, ką žadate nuveikti: apsilankyti prekybos centre, kirpykloje, o gal pasimatyti su sena drauge?

Atminkite, praradusi darbą, nesate įpareigota nuo ryto iki vakaro sėdėti namuose ir graužtis, kad niekaip nerandate naujos darbovietės.

Turėdama kiek laisvo laiko leiskite sau pailsėti, pasimėgaukite dalykais, kuriems anksčiau nerasdavote nė minutėlės.

Ir atminkite, kad gyvenate ne vien dėl vyro, šeimos, bet ir dėl savęs. Nors ir kaip prastai jaustumėtės ar būtumėte nusivylusios savimi, būtina parodyti šiek tiek meilės sau, dėmesio ir pagarbos.

„Uždariusi buvusio darbo duris tiesiu taikymu nukeliavau į papuošalų parduotuvę. Išėjimo proga leidau padovanoti sau naujus auskarus. Pasidabinusi jais jaučiausi gražesnė ir tvirtesnė”, – prisiminimais dalijosi Alina.

Daugiau nei pusmetį naujo darbo ieškojusi Gabrielė prisimena, kad jai nuotaiką pakeldavo naujas lūpdažis: „Mama man sakydavo, vaikeli, prieš įžengdama pro naujo darbo duris, nepamiršk pasiryškinti lūpų. Juokinga, bet tai iš tiesų labai veiksmingas būdas pakelti sau nuotaiką, nusišypsoti ir tarsi palinkėti sėkmės prieš pokalbį su būsimu šefu.”

Pozityviai mąstyti

Gali nutikti, kad darbo nerasite ilgesnį laiką. Net ir tokiu atveju nepamirškite pozityvaus mąstymo: gamindama valgį, tvarkydama buitį, augindama ir prižiūrėdama vaikus jūs atliekate ne mažiau sudėtingą darbą nei jūsų sutuoktinis. Rūpindamasi savimi ir savo artimaisiais, jausitės patraukli, reikalinga, neprarasite tikėjimo savimi ir vieną dieną sulauksite norimos sėkmės.

Sostinės įvaizdžio specialisto Kristino Taukačiko teigimu, kiekviena šeima turi susikūrusi atskirą ir individualų pasaulį. Todėl tik nuo pačių sutuoktinių priklauso, kaip klostysis jų santykiai vienam iš dviejų netekus darbo. „Kai kurių žmonių pasaulyje abu sutuoktiniai yra lygiaverčiai partneriai. Tiek finansine, tiek visos kitos veiklos prasme. Tačiau yra ir daugybė šeimų, kurios gyvena kiek kitaip: vyras atsakingas už finansinę šeimos gerovę, žmona − už namų židinio jaukumą, vaikų auklėjimą. Viskas priklauso nuo abiejų, o ir nuo kiekvieno individualių poreikių”, – pastebėjo K.Taukačikas.

Gąsdina priklausomybė

Psichologės Agnės Grušauskaitės teigimu, daugelis vedusių vyrų didžiuojasi žmonomis namų šeimininkėmis. „Tai ypač būdinga Lietuvos verslininkams ir politikams. Po darbų namo grįžę vyrai įpranta rasti ką tik paruoštą garuojančią vakarienę, sutvarkytus namus ir gerai nusiteikusią, pailsėjusią žmoną. Paprastai tokie vyrai negaili lėšų nei namų jaukumui, nei žmonos grožiui, nei šeimos išlaikymui. Šioje situacijoje dažniau nesaugiai pasijaučia pačios moterys. Jos gali pradėti nerimauti ir įtarinėti vyrus darboholikus neištikimybe, nemeile joms. Tokioje situacijoje moterys vėliau ar anksčiau ryžtasi ieškoti darbo pačios. Jas labiau nei kas kitas pradeda gąsdinti finansinė priklausomybė”, – sakė A. Grušauskaitė.

Kiek kitokia situacija vyrauja tuose namuose, kur moteris namų šeimininke tampa ne savo noru, o susiklosčius tam tikroms gyvenimo aplinkybėms: netekus darbo, susirgus ar neatlaikius per didelės įtampos.

Ilgainiui buvimas tarp keturių sienų, savirealizacijos stoka gali turėti įtakos ne tik pačiai namų šeimininkei, bet ir visos šeimos gyvenimui. Žmonos irzlumu ir bloga nuotaika netruks persisunkti sutuoktinis, vaikai, draugės. Todėl čia svarbu optimizmas, nes ašaros gali nubaidyti sėkmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.