Uostamiesčio gatvės smenga ne dėl gamtos išdaigų

Klaipėdos gatvėmis važinėjantys vairuotojai rizikuoja su visu automobiliu įkristi į staiga atsivėrusią smegduobę. Jų pastaruoju metu uostamiestyje atsiranda kaip niekad daug.

Nors kone visos jos atsiveria ne dėl gamtos išdaigų, o dėl elementaraus darbo broko remontuojant vandentiekio ar lietaus kanalizacijos trasas, pasak valdininkų, apsisaugoti nuo to neįmanoma.

„Išvengti tokių netikėtumų būtų galima nebent tada, jei būtų pakeistos visos vandentiekio linijos, kurios yra labai senos. O anksčiau naudotos technologijos ne tokios patvarios kaip dabar. Juk seniau įtrūkusius vamzdžius tiesiog apsukdavo virve ir užtepdavo cemento skiediniu, o kai kur atkasę senus vandentiekio vamzdžius randa juos užtaisytus paprastu moliu”, – sako Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausias specialistas Kazys Mažeikis.

Kaltininkai nustatomi formaliai

Jei gatvėje atsivėrusi smegduobė pastebima laiku ir į ją nespėja įkristi nė vienas automobilis, problema sprendžiama paprastai – duobė tiesiog užlopoma.

„Jokių baudų kaltininkams neskiriame. Gerai, kad jie nors sutvarko pavojingą vietą. O kas kompensuoja nuostolius automobilių vairuotojams, jei šie įkrenta į smegduobę? Turėtų kaltininkai…”, – neįsitikinęs K. Mažeikis.

Vasario 6 dieną Taikos prospekte atsiradusi įgriuva – nekokybiškai atliktų gatvės asfaltavimo darbų pasekmė

Tačiau, kadangi kaltininkai paprastai nustatomi formaliai, vargu ar nukentėjusiam vairuotojui pavyktų išsireikalauti kompensacijos.

Praėjusią savaitę uostamiesčio ugniagesiai gelbėtojai skubėjo į Kalnupės gatvę ištraukti automobilio „Nissan Primera”, įsmukusio į netikėtai atsivėrusią įgriuvą.

K. Mažeikis iš pradžių tikino, kad ši smegduobė atsivėrė dėl to, kad toje vietoje buvo vandentiekio avarija.

Tačiau bendrovės „Klaipėdos vanduo” atstovai tvirtino visai ką kitą.

„Pikta, kad vos tik prie kokio šulinio atsiranda smegduobė, visi kaltina vandentiekininkus”, – sakė bendrovės „Klaipėdos vanduo” tinklų departamento direktorė Dalia Venckūnienė.

Vanduo tekėjo, bet toliau

Jos duomenimis, vasario 28 dieną policijos pareigūnai „Klaipėdos vandenų” dispečeriams pranešė, kad Kalnupės gatvėje yra smegduobė. Nuvykusi avarinė brigada rado šalia drenažinio šulinio atsivėrusią įgriuvą. Tačiau tas drenažinis šulinys priklauso ne „Klaipėdos vandenims”.

Kovo 2 dieną bendrovės „Klaipėdos vanduo” specialistai nuvyko į tą pačią vietą ir specialiu prietaisu užfiksavo, kad už 6 metrų nuo atsiradusios įgriuvos per vamzdžio sujungimą nežymiai tekėjo vanduo.

„Tas nutekėjimas tikrai negalėjo turėti įtakos įgriuvai atsirandant, nes buvo per toli ir visai ne tame gylyje”, – tikino D. Venckūnienė.

Išgirdęs tokį paaiškinimą K. Mažeikis atsiduso, kad tuomet jam teks dar pasiaiškinti dėl šio įvykio.

„Kadangi duobę užtaisė, aš toliau nieko ir nebesiaiškinau. Kol kas nesikreipė ir įsmukusio automobilio savininkas”, – sakė K. Mažeikis.

Įgriuvų atsiranda visur

Valdininkas pastebėjo, kad panašių atvejų gatvėse šiemet jau buvo net keletas. Paskutinė smegduobė, atsivėrusią Žvejų gatvėje, prie Klaipėdos dramos teatro pastato, užlopyta vos vakar. Toje vietoje lūžo lietaus kanalizacijos vamzdžiai, ir dėl to buvo paplautas gruntas.

Didelė, maždaug metro gylio ir tokio pat skersmens duobė vasario 6 dieną atsivėrė Taikos prospekte, ties „Akropoliu”. Teigiama, kad tai gali būti prastai atliktų asfaltavimo darbų pasekmė. Pernai rugpjūtį būtent toje vietoje buvo užfiksuota vandentiekio tinklų avarija. Suremontavus vamzdžius, K. Mažeikio žiniomis, asfaltą toje vietoje dengę UAB „Lemminenkainen Lietuva” Klaipėdos filialo darbuotojai prastai sutankino gruntą.

Be to, vasarį smegduobių užfiksuota ir Šiaurės rage. Manoma, kad jų kilmė gamtinė: tiesiog Danės upėje pakilęs vanduo paplovė krantines.

Mažesnių smegduobių pastebėta ir kitose miesto vietose – įgriuvo šaligatviai, susmego supilti takai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.