Areštuotas pirkėjus apgavusios bendrovės turtas

Prieš du mėnesius keturiasdešimt penkių butų ir komercinių patalpų šeimininkais naujai pastatytame daugiaaukštyje turėję tapti, bet į pardavėjų pinkles patekę žmonės perėjo į kontrpuolimą.

Šią savaitę Klaipėdos apygardos teismas patenkino jėgas suvienijusių kelių dešimčių pirkėjų prašymą 12 aukštų namo Taikos pr. 4a savininkui – UAB Laivyno inžinerijos centras (LIC) – taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Milijoninis ieškinys

Teismas nutarimą areštuoti LIC priklausančius nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą bei pinigines lėšas priėmė kovo 5-ąją. Tai padaryta atsižvelgiant į 29 ieškovų įgalioto Rolando Bražinsko kovo 1-ąją pateiktame prašyme išdėstytus argumentus.

Teismas informuotas, kad LIC vengia vykdyti prieš dvejus metus sudarytas preliminariąsias statomų butų pirkimo-pardavimo sutartis. Todėl ieškovai ruošiasi teismo keliu reikalauti iš minėtos įmonės atlyginti jiems padarytą žalą.

Ieškovų žiniomis, LIC šiuo metu aktyviai išparduoda savo turtą, taip pat – ir butus naujajame daugiaaukštyje, dėl kurių jau sudaryti pirminiai susitarimai. Apeliuota ir į tai, kad ieškovams nėra žinomas LIC mokumas, ir bendrovė gali vengti atlyginti nuostolius.

Sykiu teismas nustatė, kad ieškinys dėl nuostolių atlyginimo teismui turi būti pateiktas iki kovo 19-osios. Jo vertė – 5,6 milijono litų.

„Mes norime tik vieno: arba, laikantis sutartinių įsipareigojimų, pagaliau nusipirkti butus iš LIC, bet ne naujomis kainomis, o tokiomis, kokios buvo nustatytos prieš dvejus metus. Priešingu atveju sieksime, kad mums būtų atlyginti padaryta žala”, – „Vakarų ekspresui” sakė R. Bražinskas.

Beje, klaipėdiečiai neatsisako planų dėl LIC atstovų galimo sukčiavimo kreiptis ir į prokuratūrą.

Šiuo metu Seimo nario Eligijaus Masiulio prašymu mokestinį LIC patikrinimą atlieka ir Valstybinė mokesčių inspekcija.

Tebetyli

Ar LIC vis dar laikosi ankstesnės savo pozicijos, vakar telefonu teiravomės iki šiol su žurnalistais vengiančios bendrauti įmonės Rinkodaros skyriaus vadovės Virginijos Popovos.

„O kodėl kas nors turėtų keistis, tų žmonių sutartys pasibaigė…” – atkirto ji.

Paklausta, kaip bendrovė reaguoja į teismo sprendimu jos turtui uždėtą areštą, V. Popova šiek tiek sutriko. Ji teigė apie jokį areštą nieko nežinanti ir jau maloniau ragino paskambinti rytoj.

Priminsime, skandalas dėl butų uostamiestyje kilo prieš mėnesį, kai į mūsų redakciją ėmė plūsti šoko ištikti piliečiai.

Paaiškėjo, kad viešumo siekiantys asmenys visi kaip vienas skundžiasi sutartinių įsipareigojimų nesilaikančia LIC.

Ši bendrovė su potencialiais nekilnojamojo turto pirkėjais sutartis pasirašė dar 2005 metais. Remiantis šiais notariškai patvirtintais dokumentais, pirkėjai sumokėjo pardavėjui nuo 10 iki 90 proc. būsto vertės avansus, o pardavėjas įsipareigojo iki 2006 m. gruodžio 31-osios su jais pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartis.

Tačiau suėjus sutartiniam terminui, LIC pranešė, neva sutartiniai įsipareigojimai anuliuojami, nes sutarčių galiojimo laikas baigėsi. Tada LIC pirkėjams pasiūlė arba atsiimti sumokėtą avansą, arba pirkti butus dvigubai brangiau nei buvo suderėta prieš dvejus metus (vietoj 3 tūkst. Lt už kvadratinį metrą – 5 500 Lt).

Maža to, pastato bei žemės, ant kurio jis stovi, savininkė primygtinai ragino pirkėjus tapti tos žemės ne bendrasavininkiais, o nuomininkais. Tokiu atveju jie kiekvieną mėnesį būtų mokėję įmonei keliasdešimties litų dydžio mokestį, o LIC metinės papildomos pajamos siektų apie 40 tūkst. Lt.

Nuskriaustų pirkėjų dėka LIC atsidūrė dėmesio epicentre: apie įvykių eigą informacijos iš mūsų dienraščio bei R. Bražinsko siekia gauti ne tik įvairios nekilnojamojo turto agentūros, bet ir kituose šalies miestuose gyvenantys bei su panašiomis bėdomis susidūrę žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.