Apsišaukėlis magistrantas – per plauką nuo kalėjimo

Nuteistas universiteto dokumentus klastojęs ir nuo tarnybos kariuomenėje bandęs išsisukti jaunuolis

Karo prievolės administravimo tarnybos (KPAT) duomenimis, už šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimą šiemet jau nuteistas pirmasis vaikinas. Trakų teismas Lentvaryje gyvenančiam 21 metų Dariui Ramanauskui už tai, kad klastodamas dokumentus bandė išsisukti nuo tarnybos kariuomenėje, skyrė 3 mėnesius laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant metams. Nuosprendis įsiteisėjo praėjusią savaitę. Praėjusiais metais už tarnybos vengimą nuteista 17 jaunuolių.

Karo prievolės centro (KPC) Trakų skyriaus vedėjas kapitonas Žydrūnas Vaičiulis LŽ papasakojo, kaip vaikinas atsidūrė teisiamųjų suole.

Už karinės įskaitos taisyklių pažeidimą Ramanauskas jau buvo baustas bauda. Vėliau šis šaukiamasis į KPC Trakų skyrių pristatė pažymą, patvirtinančią, kad mokosi Vilniaus Gedimino technikos universiteto Fundamentinių mokslų fakultete. Dokumente buvo teigiama, kad Ramanauskas yra magistrantas. Tai Vaičiuliui sukėlė įtarimų – tuo metu dar 20-metis Ramanauskas buvo per jaunas studijuoti magistrantūroje. Be to, pažyma buvo seno pavyzdžio, įtarimų kėlė ir tai, kad ji buvo nukopijuota dauginimo aparatu.

Kapitonas šaukiamajam liepė pateikti pažymos originalą. Po kelių dienų Ramanauskas atvežė kiek kitokios išvaizdos, bet vėl nukopijuotą pažymą. Tuo metu KPC darbuotojai jau buvo išsiaiškinę, kad šis žmogus niekada nestudijavo universitete. Abi suklastotos pažymos buvo perduotos policijai.

Teisme Ramanauskas paaiškino pažymų klastotojus radęs Gariūnuose. Už darbą sumokėjęs 80 litų. „Per savo kvailumą neapgalvojo pasekmių”, – šaukiamojo poelgį pakomentavo kapitonas Vaičiulis.

Už šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimą klastojant dokumentus ar kitokia apgaule numatytas įkalinimas iki 3 metų. Bet paprastai teismai tokiems teisiamiesiems būna atlaidūs – skiria nedideles bausmes ir jų vykdymą atideda. Tam neprieštarauja ir kariškiai. „Nesiekiam susodinti žmonių. Tik norim, kad jie laikytųsi įstatymų”, – LŽ sakė KPAT atstovas Laimis Bratikas. Tačiau, pasak jo, pastaruosius porą metų daugėja baudžiamųjų bylų dėl tarnybos vengimo. Šauktinių skaičius nuolat mažinamas, tačiau į išsisukinėjimą nuo tarnybos imta žiūrėti griežčiau. Pavyzdžiui, pernai pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai, paskirtos 2323 administracinės baudos (1242 sumokėtos savo valia, 225 išieškojo antstoliai). Praėjusiais metais KPAT kreipėsi į policiją dėl 2862 asmenų paieškos, pareigūnai surado ir atvesdino 700.

Pasak Bratiko, kol nesibaigs bausmės vykdymo atidėjimo terminas, Ramanauskas į kariuomenę nebus paimtas. Tačiau per tą laiką jis gali būti kviečiamas tikrintis sveikatos ar į savivaldybės atrankos komisiją. Jei toks šaukiamasis vėl pradėtų išsisukinėti, jo šansai patekti už grotų labai padidėtų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Apsišaukėlis magistrantas – per plauką nuo kalėjimo"

  1. vytautaska

    Kas tas ramanauskas? Gal seimūno vaikis, o gal premjer-ministro giminaitis?
    A…lentvarietis. Baust tokus už išsisukinėjimą. Jeigu tikie prasčuiokai išsisuks, tai negi tėvelų vaikeliams eiti tarnauti?
    „”TEISYBĖ”&quo t; Lietuvoje TRIUMFUOJA!

  2. san

    😳 galvotas zmogenas per mazai dave kad ikliuvo juk ne paslaptis visi kysi nesa kad tarnauti nereiktu.kai valdzioj tokia korupcija ko noret is kitu instituciju.kazkokiu budu reikia vykdyti teisinguma, bet ne viena o visus darugiskai kurie issisukineja nuo tarnybos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.