Pasiligoję moksleiviai priversti alkti

Prisidengus nauju Socialinės paramos mokiniams įstatymu iš sergančių mokinių atimtas nemokamo maisto kąsnis. Pedagogai apgailestauja, kad taupoma labiausiai socialii pažeidžiamų vaikų sąskaita.

Nuo metų pradžios įsigaliojęs Socialinės paramos mokiniams įstatymas „kirto” moksleiviams, turintiems teisę į nemokamą maitinimą, bet dėl ligos negalintiems pasirodyti mokykloje. Anksčiau tokie mokiniai pasveikę galėdavo gauti dvigubas porcijas arba sauso maisto davinį, o dabar nepanaudotą taloną tenka išmesti. Pedagogai įsitikinę, kad gerovę deklaruojantis naujas įstatymas kenkia mokinių sveikatai, o mokyklos bendruomenę apkrauna bereikalingais įpareigojimais.

Valgyti privalu mokykloje

Panevėžio savivaldybės Socialinės paramos skyriaus, atsakingo už nemokamą moksleivių maitinimą, vedėjo pavaduotojos Zitos Ragėnienės teigimu, minėtas įstatymas iš esmės pakeitė ankstesnę nemokamo mokinių maitinimo tvarką, patvirtintą savivaldybių tarybų. Ragėnienė pabrėžė, kad naujame įstatyme griežtai nurodyta maisto pateikimo forma.

Tai reiškia, kad už nemokamo maitinimo taloną moksleivis gali gauti tik tos dienos karštus pusryčius ir pietus, kuriuos suvalgyti privalu mokykloje. Ragėnienės teigimu, anksčiau maisto davinį mokiniai galėjo suvalgyti bet kada arba net maisto produktus parsinešti į namus.

„Naujame įstatyme apie sergančius moksleivius pasakyta, kad jų maitinimu turėtų pasirūpinti mokyklų steigėjos – savivaldybės. Panevėžio miesto savivaldybės taryba yra pareiškusi, kad pinigų nemokamam moksleivių maitinimui miesto biudžete nėra. Tad galimybių nemokamai maitintis namie sergantys Panevėžio moksleiviai neturi”, – LŽ sakė Ragėnienė.

Bereikalingi rūpesčiai

„Nevėžio” pagrindinės mokyklos direktorė Angelė Žaltauskienė įsitikinusi, kad naujas įstatymas ne tik nuskriaudė pasiligojusius vaikus, kurių nepanaudotus vardinius talonus pasiglemžia šiukšlių dėžės, bet ir sukėlė daug papildomų rūpesčių mokyklų bendruomenėms. „Dar iki Naujųjų metų dėl nemokamo moksleivių maitinimo neturėjome jokių rūpesčių. Į mokyklą neatėję ir tądien nemokamai nepavalgę moksleiviai tai padarydavo kitomis dienomis. Jei mokiniai dėl ligos į mokyklą neateidavo ilgesnį laiką, su jais pačiais ar jų tėvais valgykla atsiskaitydavo maisto produktais. Maistas nenueidavo perniek, vaikai jį suvalgydavo. Dabar iš susirgusių vaikų atimamas jiems skirtas nemokamas kąsnis”, – teigė Žaltauskienė.

Negana to, kad sergantys mokiniai nebegauna maisto, pedagogai, pasak Žaltauskienės, nuo šiol priversti budėti mokyklose, skaičiuoti pusryčius ir pietus nemokamai valgančius mokinius, o suskaičiavę pildyti atitinkamus tabelius bei siųsti juos į Socialinės paramos skyrių.

Žalinga tvarka

Direktorė teigė, kad remdamasi nauju įstatymu maistą už nepanaudotus talonus moksleivių tėvams ji galėtų atiduoti, jei šie, nurodę svarbią vaiko neatvykimo į mokyklą priežastį, rašytų prašymą. „Gavusi tokį prašymą privalėčiau rašyti įsakymą. Įsivaizduojate, kiek dokumentų turėčiau tvarkyti dabar, kai siaučia gripo epidemijai?” – klausė Žaltauskienė.

Skundų dėl naujos nemokamo maitinimo tvarkos iš moksleivių tėvų direktorė sakė dar negavusi, girdėjo tik priekaištų. „Laukiu, kol tėvai pradės skųstis. Naujoji tvarka tai provokuoja”, – įsitikinusi mokyklos vadovė.

„Žemynos” vidurinės mokyklos direktoriaus Romualdo Grilausko manymu, įstatymu reglamentuota nauja tvarka, kai sergantys moksleiviai negauna nemokamo maitinimo, yra žalinga, kenkianti jų sveikatai. Grilausko teigimu, nemokamą maitinimą gauna tie moksleiviai, kurie be jo neišsiverčia. Deja, iš pasiligojusių vaikų galimybė pavalgyti atimama. „Nejaugi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM -aut.) mano, kad susirgus nereikia valgyti?” – stebėjosi jis.

Pasigenda logikos

„Gabijos” pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Sinickienė taip pat teigė pasigendanti logikos minėtame įstatyme. Sinickienė svarstė, kad jį inicijavusi SADM galbūt norėjo užkirsti kelią pamokų praleidinėtojams.

„Tenka pripažinti, kad yra užkietėjusių pamokų praleidinėtojų, kurių mokykloje tikrai nesulaikys nemokamas maisto kąsnis. Tačiau nemažai mokinių į pamokas neateina dėl ligos. Tėvai jiems gydyti ir taip išleidžia nemažai pinigų. Tad kodėl reikėjo šeimą dar labiau skurdinti ir tokiam vaikui neduoti nemokamo maitinimo?” – nesupranta mokyklos direktorė. Anot jos, naujas įstatymas galbūt padės SADM sutaupyti nemokamam maitinimui skiriamų pinigų. Tačiau Sinickienė apgailestavo, kad taupoma labiausiai socialiai pažeidžiamų vaikų sąskaita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pasiligoję moksleiviai priversti alkti"

  1. nepritarianti

    ,,TĖVAI” TEGU TIK GIMDO, O MOKYKLA JUOS PAMAITINS IR APRENGS. JEI VAIKAS SERGA IR NEGAUNA NAMIE VALGYTI, TAI GAL REIKIA VAIKĄ IŠ TOKIŲ TĖVŲ ATIMTI.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.