Prieš mokytoją – su kirviu

Netramdomas paauglių smurtas prieš mokytojus jau ėmė sėti mirtį.

Klaipėdos švietimo bendruomenė atsisveikino su kūno kultūros mokytoju, kurį savaitgalį nužudė šešiolikametis ir jo vyresnis draugas.

Nuo moksleivių kumščių nukentėję mokytojai įsitikinę, kad paauglių įžūlumą ir agresiją skatina ir mokyklų administracijos, kurios saugo ugdymo įstaigos prestižą ir slepia tokio smurto atvejus.

Išmušė du dantis

Tuo ypač įsitikinusi buvusi „Smeltės” vidurinės mokyklos prancūzų kalbos mokytoja Konstantina Bušmienė. Dešimtoko per pamokas sumušta pedagogė pati turėjo ieškoti teisybės, nes mokyklos administracija buvo įsitikinusi, kad moksleivis mokytojai praskėlė lūpą ir išmušė du dantis netyčia.

K.Bušmienė mokykloje jau nebedirba. Ji nuo rugsėjo 1-osios išėjo į užtarnautą poilsį.

„Kolegos įkalbinėjo pasilikti mokykloje, nes iš pensijos neva neišgyvensiu. Tačiau kategoriškai pasakiau, kad šitame beprotnamyje daugiau nebūsiu nė dienos”, – ryžtinga buvo K.Bušmienė.

Tądien, kai buvo sumušta, K.Bušmienė pertraukos metu budėjo koridoriuje.

Jai trumpam įėjus į kabinetą, iš paskos įbėgęs dešimtokas paėmė kėdę ir ją išsinešė į koridorių.

„Ten jis atsisėdo ir demonstravo savo vyriškumą. Paprašiau parodyti, ant kokios kėdės sėdi, nes žinojau, kad ji paimta iš mano kabineto. Tada jis atsistojo ir trenkė man į veidą”, – prisiminė buvusi pedagogė.

K.Bušmienė apie įvykį pranešė mokyklos administracijai, buvo apklaustas ir tas dešimtokas. Jis aiškino, neva kalbėdamas su draugais gestikuliavo rankomis ir mokytojai sudavė netyčia.

Į policiją kreipėsi pati K.Bušmienė.

„Tačiau neturėjau liudininkų, nes tuo metu, kai buvau sumušta, antroji budinti mokytoja buvo kažkur nuėjusi, o mokyklos administracija manęs nepalaikė”, – atvirai pasakojo mokytoja.

Policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. K.Bušmienei buvo pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. „Nenorėjau tąsytis po teismus”, – prisipažino pedagogė.

Mušė dėl diskotekos

„Smeltės” vidurinėje mokykloje pernai gruodžio 8-osios vakarą buvo sumušta ir ugdymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Veronika Gražinienė.

Ji nukentėjo nuo į diskoteką norėjusių patekti jaunuolių.

„Tą vakarą diskoteka net nebuvo organizuojama. Tačiau kieme susirinkę paaugliai priekaištavo, kad jų neįleidžiame. Išėjau malšinti konflikto. Regis, jaunuolius nuraminau, tačiau vienas iš šiukšlių konteinerio išsitraukė kažkokią lentelę ir ja trenkė man per veidą”, – sakė V.Gražinienė.

Po savaitės pareigūnai sulaikė septyniolikmetį kitos mokyklos auklėtinį.

„Vis dar vyksta ikiteisminis tyrimas. Dabar žinosiu, kad nereikia būti tokiai drąsiai, nes paaugliais sunku pasitikėti”, – teigė direktoriaus pavaduotoja.

Gynė draugę

Užvakar palaidotas „Aitvaro” gimnazijos kūno kultūros mokytojas Zigmas Plečkaitis, kuriam savaitgalį susidūrimas su paaugliais baigėsi tragiškai.

Klaipėdietis viešėjo pas draugę Doviluose. Į jos butą įsiveržė tame pačiame name gyvenantys jaunuoliai.

Stipresnis kūno kultūros mokytojas išmetė įsibrovėlius lauk ir juos išsivijo į kiemą. Čia vaikinai pedagogui papurškė į akis dujų. Tuomet kirviu kirto į koją ir, matyt, pataikė į arteriją.

Vyras dar sugebėjo paršliaužti į draugės butą. Tačiau atvykus greitosios medikams beliko konstatuoti mokytojo mirtį.

Pedagogas ir jo užpuolikai anksčiau nebuvo pažįstami. Šešiolikmetis ir trejais metais vyresnis jo draugas uždaryti į areštinę.

Padegė ir filmavo

Nežabotą paauglių smurtą skatina ir baili mokyklų vadovybė.

Sunku suvokti, kas lėmė „Vyturio” vidurinės mokyklos administracijos abejingą požiūrį į mokytoją padegusius moksleivius.

Incidentas įvyko per chemijos pamoką. Mokytoja pasilenkusi mokiniui aiškino pamokos temą, o už jos nugaros buvę dešimtokai žiebtuvėliu padegė mokytojos drabužius.

Šis įvykis buvo nufilmuotas ir vėliau išplatintas internete.

„Vyturio” mokyklos administracija į policiją nesikreipė, nes neva vaikai labai apgailestavo, tikino, kad taip pasielgė netyčia.

Tokios pat nuostatos laikosi ir Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

„Tas įvykis tebuvo noras pasimaivyti. Mergaitės fotografavo berniukus, šie įžiebė žiebtuvėlius ir netyčia uždegė mokytojai megztinį. Todėl ir pedagogė reagavo natūraliai”, – aiškino L.Prižgintienė.

Klaipėdos viešosios policijos Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Lideikytė teigė, kad šis padegimas policijos pareigūnams pro akis nepraslydo.

„Mes savo iniciatyva pradėsime ikiteisminį tyrimą. Galima kalbėti ir apie garbės bei orumo įžeidimą, nes mokytoją žeminantis įrašas buvo išplatintas internete. Tokio įvykio nutylėjimas gali būti prilygintas nusikaltimo slėpimui. Tas, kas nusikalto, turi atsakyti”, – sakė V.Lideikytė.

Ragina netylėti

37 metus mokykloje dirbusi pedagogė K.Bušmienė taip pat įsitikinusi, kad nenubausta yda didėja iki begalybės. Todėl nebaudžiami paaugliai ėmė siautėti nevaldomai.

„Visi mokytojai privalėtų apsidrausti savo sveikatą ar net gyvybę. Įeini į klasę ir nežinai, iš kurios pusės būsi užpultas, iškoneveiktas”, – žodžių į vatą nevyniojo mokytoja.

V.Lideikytė teigė, kad pareigūnai yra ne kartą raginę pedagogus netylėti, kai juos užgaulioja.

„Mokytojai tapo drąsesni. Todėl kone kartą per mėnesį policijos komisariatuose pradedami tyrimai dėl pedagogų garbės ir orumo įžeidimo”, – sakė V.Lideikytė.

Jei pavyksta įrodyti, kad moksleivis mokytoją iškoneveikė necenzūriniais žodžiais, jam gresia bauda nuo 50 iki 100 litų. Tačiau jei vaikui nėra 14 metų, atsakomybė tenka jo tėvams.

Nuo mokinių kumščių nukentėję pedagogai į policiją kreipiasi itin retai.

„Mokyklose yra daug negerų dalykų. Tačiau ugdymo įstaigų administracijos, bandydamos išlaikyti mokyklos prestižą, negerumus dažniausiai slepia”, – seniai žinomą tiesą atskleidė V.Lideikytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.