Šilumos kaina – auditorių akiratyje

Mokslininkų nuomone, įtakos šilumos kainoms Marijampolėje kilti turėjo ne tik pabrangusios dujos, bet ir savivaldybės pasirašyta gyventojams nepalanki sutartis su šilumos tinklų nuomininku

Lietuvos energetikos specialistai Marijampolės savivaldybės užsakymu išanalizavo, ar pernai mieste pagrįstai šilumos kaina buvo padidinta daugiau kaip 30 procentų.

Negavo dalies duomenų

Ar teisingai nustatyta šilumos kaina, ar pats kainos nustatymo procesas yra skaidrus, aiškinosi Energetikos instituto regionų energetikos plėtros laboratorijos darbuotojai Vaclovas Kveselis ir Aurimas Lisauskas. Tačiau jie prisipažino, kad ne visa informacija apie šilumos kainų kilimo Marijampolėje veiksnius buvo pasiekiama.

Mat miestą šildanti UAB „Litesko” duomenis apie savo filiale „Marijampolės šiluma” gaminamos šilumos ir jos perdavimo sąnaudas laiko komercine paslaptimi. Jie neatskleidžiami net savivaldybei, nors pagal Šilumos ūkio įstatymą tokia informacija turėtų būti vieša. Deja, kaip pažymėjo auditoriai, tame pat įstatyme yra numatyta šilumininkams palanki išimtis. Jei šilumos tiekimu užsiima šilumos sistemos valdymą perėmęs ūkio subjektas (tinklų nuomininkas), tuomet informacijos savivaldybei teikti nereikia.

Autoriai teigia, kad pateikti duomenis apie šilumos tiekimo sąnaudas mieste savivaldybei nenumatyta nei 2000 metų kovo 16 dieną pasirašytoje Marijampolės miesto šilumos ūkio modernizavimo ir atnaujinimo sutartyje su „Litesko”, nei vėlesniuose jos pakeitimuose. Pagal šią sutartį „Litesko” savivaldybę turi informuoti tik apie vykdomas investicijas į šilumos ūkį. Visa kita, ypač informacija apie vartotojams tiekiamos šilumos sąnaudas, lieka tabu.

Padidėjusios sąnaudos

Beje, šilumos tiekimo įmonės sąnaudų nekontroliuoja ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kuri tvirtina bazines kainas ir jų pagrįstumą. Dėl to, auditorių nuomone, šilumininkams susidaro sąlygos komisijai teikti duomenis apie gana dideles išlaidas (sąnaudas), o jų realumo patikrinti nėra galimybių.

Instituto mokslininkai pažymėjo, kad Marijampolėje centralizuotai tiekiamos šilumos kainos dalis, palyginti su kitomis įmonėmis, tenka turto mokesčiui ir veiklos sąnaudoms. Be to, gana didelės šilumos tiekimo sąnaudos. Neaišku, ar pagrįstai šio Marijampolės filialo šilumos tiekimo sąnaudos siekia 62 litus už vieną megavatvalandę šiluminės energijos. Energetikos instituto specialistų skaičiavimu, didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tarp jų ir Marijampolėje, šios sąnaudos turėtų svyruoti apie 20-35 litus. Auditą atlikę ekspertai daro prielaidą, kad sąnaudos gali būti padidėjusios, nes sutartyje su „Litesko” savivaldybė įsipareigojusi išpirkti šilumos tiekimo įmonės investicijas.

Savivaldybė dar yra įsipareigojusi didinti turto nuomos mokestį investicijų amortizacijos atskaitymais, kurie tiesiogiai įskaičiuojami į šilumos tiekimo sąnaudas.

Lauks ir kitų išvadų

Energetikos instituto mokslininkai pažymi, kad labai didelę įtaką šilumos kainai Marijampolėje turi perkamų gamtinių dujų kaina. Dujos čia sudaro per 80 proc. sudeginamo kuro. Tačiau dujas bendrovė dažniausiai perka iš UAB „Dujotekana”, kuri jas parduoda už beveik 38 proc. didesnę kainą nei „Lietuvos dujos”.

Marijampolės savivaldybės mero Vidmanto Brazio teigimu, Energetikos instituto mokslininkų parengta analizė bus pateikta savivaldybės tarybai per artimiausią posėdį. „Kol kas jokių veiksmų gal ir nesiimsime. Kiek žinau, savarankišką šilumos kainos auditą turėtų netrukus pradėti (ar jau pradėjo) Valstybės kontrolė. Todėl gali būti, kad lauksime ir jos išvadų. Tuomet ir paaiškės tolesni savivaldybės veiksmai”, – LŽ sakė meras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.