Namo viduje tvyro griūties baimė

Namų prižiūrėtojai stengiasi savo darbo broką pataisyti už gyventojų lėšas.

Vien tik už stogo remontą iš vieno miesto centre esančio namo gyventojų norima išlupti 800 tūkst. litų. Ši suma dar gali padidėti, jei gyventojai dels priimti sprendimą.

Virto kaminas

S.Daukanto gatvės 2 keturaukščio namo gyventojai buvo šokiruoti, kai bendrovė „Vitės valdos” pasiūlė už beveik 800 tūkst. litų atlikti stogo kapitalinį remontą.

Pasak namo gyventojo Povilo Užiūno, stogo čerpės buvo pakeistos prieš 19 metų.

„Džiaugėmės, kad iki laisvai Lietuvai atsikuriant buvo kapitališkai suremontuotas mūsų namo stogas. Kam iškart po revoliucijos rūpi komunalinis ūkis?” – klausė jis.

Tačiau čerpės ne sykį skraidė nuo stogo. Ypač namui kliuvo 1999-ųjų pabaigoje siaučiant uraganui Anatolijus. Užvirto kaminas ir sudaužė didelį plotą čerpių.

Tai, pasak namo gyventojo Vytauto Nako, buvo viena didžiausių nelaimių, kurių pridarė uraganas.

Todėl namui buvo skirta valstybės parama, kuri, anot jo, buvo panaudota netinkamai.

Vyriškis įtarė, kad kaminas griuvo ne šiaip sau. Prie jo buvo ketinta pritvirtinti palydovinės antenos lėkštę. Todėl kaminas buvo išgręžiotas, suskilinėjęs ir neatlaikė vėtros.

Skraidė čerpės

Namas kentėjo ir vėliau. Nuo Ervino uragano, siautusio 2005-ųjų pradžioje, taip pat.

„Stogas po Anatolijaus buvo suremontuotas blogai. Čerpės nesutvirtintos betonu. Todėl naujai sudėtas čerpes Ervino uraganas vėl numetė nuo stogo”, – prisiminė Vytautas.

Dar sykį vėjas draskė čerpes per šių metų sausio pradžios vėtras.

„Dalyje palėpės yra įrengtas butas. Kai vyko statybos, kai kur buvo išardytos čerpės. Vėliau jos klotos ant stogo, bet nesutvirtintos betonu, todėl vėjas nudraskė”, – sakė Povilas.

„Vitės valdos”, anot Vytauto, galėtų kokybiškai sudėti keliolika kvadratinių metrų nuplėštų ir esamų čerpių, jas sutvirtinti betonu, ir nereikėtų jokių kapitalinių remontų. Juolab kad gegnės dar geros.

Prieš tris savaites daugelis namo gyventojų savivaldybei ir namų valdai išsiuntė peticiją, kurioje reiškia nepasitenkinimą „Vitės valdomis”.

800 tūkst. Lt – mažai

Namų valdos savo darbo broką – nuolat nekokybiškai remontuotą stogą – nori ištaisyti gyventojų pinigais.

„Vitės valdų” specialistai, įvertinę stogo būklę, rekomendavo atlikti kapitalinį remontą”, – tvirtino bendrovės „Vitės valdos” direktorius Raimundas Juodzevičius.

Anot jo, stogas nekeistas apie 50 metų.

„Kuo greičiau bus atliktas stogo remontas, tuo jis mažiau gyventojams kainuos. Siūloma 793,6 tūkst. litų suma už kapitalinį remontą gali dar padidėti. Brangsta mediena, statybų darbai. Čerpių stogas – pats brangiausias”, – sakė direktorius.

Jis nežinojo, kad stogas buvo pakeistas prieš 19 metų, nes neišliko dokumentų.

Remontas – per brangus

S.Daukanto g. 2 namo gyventojai abejojo namų valdos siūloma suma remontui.

Gyventojams tektų trejus metus mokėti po 4,39 lito už kvadratinį metrą būsto ploto.

Povilui, kuris gyvena 46 kvadratinių metrų ploto bute, per mėnesį tektų pakloti 201 litą – arba 7 236 litus per trejus metus. Vytautui, kuris gyvena 56 kvadratinių metrų ploto bute, tektų mokėti po 246 litus per mėnesį – arba 8 856 litus per trejus metus.

Kai kurios Klaipėdos daugiabučių namų savininkų bendrijos už tokius pinigus pasidaro dalines namų renovacijas: apšiltina galines sienas, stogus, pakeičia vandentiekio vamzdžius, radiatorius, langus, įrengia naujus šildymo mazgus.

Žinoma, dalį pinigų, iki 30 proc., jiems skiria valstybė.

„Vitės valdos” galėjo mėginti S.Daukanto g. 2 namo gyventojus suvienyti per jungtinės veiklos sutartį ir gauti lengvatinę paskolą iš valstybės su 30 proc. dotacija. Dar buvo galimybė prašyti paramos ir iš savivaldybės.

Tačiau dalyvaudami valstybinėje namų renovacijos programoje namų valdų funkcionieriai prarastų tiesioginę, faktiškai nekontroliuojamą įtaką pinigų srautams.

Bijo griūties

„Vitės valdų” direktorius R.Juodzevičius nebuvo palėpėje ir nežinojo, kad S.Daukanto gatvės 2 namo pastogė virto statybinio laužo sąvartynu.

Palėpėje išgriauti ventiliacijos kanalai, nulaužyti fekalinės kanalizacijos kaminukai. Sklinda smarvė, kuri pakliūva ir į butus.

Pasak Povilo ir Vytauto, į palėpę kėsinosi ne vienas veikėjas, vyrų nuomone, stogas iš dalies buvo sugadintas dėl neteisėtų statybų palėpėje.

„Kai kas neturėdamas leidimo ėmėsi griovimo darbų ir sunaikino namo ventiliaciją”, – sakė Vytautas.

Jis savo bute užkimšo ventiliacijos angas, kad nuo stogo nesklistų kanalizacijos smarvė.

Povilas prisiminė, kad šis namas pastatytas ant nestabilaus grunto. Todėl buvo kalami poliai, papildomai sutvirtinti pamatai.

„Namo užsakovė – „Baltijos” laivų statykla 1959 metais norėjo namą atiduoti gegužės šventėms, tačiau įgriuvo viena laiptinė, ir įkurtuvės vėlavo pusę metų”, – sakė P.Užiūnas.

Vytautas tvirtino, kad jo bute viena siena yra išilgai dukart įtrūkusi.

„Mūsų name įrengtos dvi didelės parduotuvės, kuriose išgriautos atramos. Be to, į namą atsikelia nauji žmonės, kurie verčia sienas, didindami būsto erdvę. Kažkas turi kontroliuoti šį procesą. Antraip namas gali sugriūti”,- sakė vyras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.