Nužudymo byla skendi miglose

Amžiaus teismo procesu uostamiestyje galima vadinti brolių Gintauto ir Rimanto Žukauskų bei Ričardo Užemecko nužudymo bylą. Nuo tragiškų įvykių praėjus kone šešeriems metams apie nuosprendį dar nešnekama. Tuo metu vienas kaltinamasis uostamiestyje vysto verslą, kitas Norvegijoje atlieka bausmę.

Vakar į Klaipėdos apygardos teismą rinkosi proceso, kurio paskutinis posėdis vyko daugiau nei prieš dvejus metus, dalyviai.

2004 metų gruodį bylos dėl kvaišalų platinimo, disponavimo šaudmenimis ir nužudymo nagrinėjimas artėjo prie pabaigos. Tada kaltinimą palaikęs prokuroras Ruslanas Ušinskas pasiūlė Romą Šimkų (gim. 1969 m.) įkalinti iki gyvos galvos, o Maksimą Mitreniuką (gim. 1975 m.) – 20 metų.

Už 100 tūkstančių litų užstatą paleistas į laisvę R. Šimkus kitame teismo posėdyje nepasirodė. Netrukus paaiškėjo, jog jis yra išvykęs į Norvegiją. Šios šalies teisėsaugininkams klaipėdietis įkliuvo kartu su grupe asmenų, gabenusių 7 kg amfetamino.

Už kvaišalų gabenimą R. Šimkų šios šalies teismas nuteisė 6 metams nelaisvės. Apeliacinis teismas jo ne tik nepasigailėjo, bet ir pridėjo papildomą pusmetį, o tokį nuosprendį paliko galioti ir Norvegijos aukščiausiasis teismas.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas bandė spręsti, ką daryti toliau. Pagal Norvegijos įstatymus, vyriškis negali būti perduotas Lietuvai, kol neatliks paskirtos bausmės. Nuspręsta bandyti derėtis, kad R. Šimkus galėtų būti laikinai „paskolintas” Lietuvai, o išklausęs nuosprendį grįžtų į Norvegiją. Kita galimybė – likusią norvegų paskirtos bausmės dalį atlikti Lietuvoje.

Manoma, jog susirašinėjimas tarp dviejų šalių gali užtrukti ne mažiau nei metus.

Vakar teismas patenkino M. Mitreniuko prašymą pakeisti kardomąją priemonę vakarais būti namuose į švelnesnę – kas mėnesį registruotis uostamiesčio policijoje.

Pagrindiniu motyvu ir tapo tai, kad bylos baigtis skendi miglose, kaltinamasis turi teisę į operatyvų bylos išnagrinėjimą.

Rusijos pilietis M. Mitreniukas teismui paėmus pasą Klaipėdoje gyvena nelegaliai, nes laiku nebegalėjo prasitęsti vizos. Jis tikina esantis verslininkas, tad įpareigojimas naktis leisti namuose trukdė jam tinkamai atlikti darbą.

Toks teismo sprendimas papiktino nužudytųjų artimuosius. Žukauskai rodė straipsnius, kuriuose minima, kad pernai gruodį M. Mitreniukas įtartas naktiniame klube nugvelbęs vieno žymaus žmogaus piniginę, nors esą tuo metu jis turėjęs būti namuose.

Nužudytojo R. Užemecko žmona Audra teismui bandė pateikti naują civilinį ieškinį dėl moralinės žalos atlyginimo, tačiau jis buvo atmestas – pasiūlyta kreiptis civilinio proceso tvarka. Anot moters, netekties skausmą paaštrino tai, kad jos vaikas tapo neįgalus ir nėra su kuo dalintis jo priežiūros našta.

Teismo verdikto vis nesulaukia 2001 metų birželio įvykiai. 16 dienos vakarą Aukštaičių gatvėje buvo nušautas vienas iš vadinamosios storinių grupuotės vadų R. Žukauskas, pravarde Plonas. Išvakarėse vyresnysis jo brolis G. Žukauskas, pravarde Storas, kartu su bičiuliu R. Užemecku buvo nužudyti ir užkasti Karklės miške.

Vienas nužudytųjų brolių bičiulis, Artūras Virkovas, buvo nuteistas kalėti 5 metus už tai, kad organizavo pasikėsinimą į M. Mitreniuką. Į laisvę jis išėjo gerokai anksčiau laiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.