Dvokiantis fontanas užnuodijo pamarį

Apie penkiolika tūkstančių kubinių metrų srutų, ištekėjusių iš kiaulininkystės ūkiui priklausančio rezervuaro, Šilutės rajone sukėlė ypatingą ekologinę situaciją.

Pirminiais aplinkosaugininkų skaičiavimais, netoli Šilutės miesto įvykusio incidento metu padaryta žala gamtai gali būti vertinama milijonais litų.

Ekologinės nelaimės bendrovėje „Grabupėliai” padariniai vakar buvo ir matomi, ir užuodžiami.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį iš saugyklos ištekėjusios srutos įsigėrė į gruntą, daubas bei kanalus ir netruko pasiekti už dviejų kilometrų nuo Grabupių kaimo, kur įsikūręs kiaulininkystės ūkis, tekantį Šyšos upelį. Juo srutos pateko į Atmatą, toliau nutekėjo į Kuršių marias ir Baltijos jūrą.

Tiesa, aplinkosaugininkai ramina, kad ilgas vandens kelias iki marių ir jūros nuodų koncentraciją sumažins iki minimalios ribos.

Vis dėlto žala gamtai padaryta ir apie tai bylojo ne tik apylinkėse tvyranti smarvė, bet ir į Šyšos upės pakrantes Šilutės miesto ribose išmestos nugaišusios žuvys. Jos, anot Rolando Aušros, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) atstovo, užduso dėl vandenyje sunaikinto deguonies.
R. Aušra įtaria, kad incidentas Šilutės rajone įvyko dėl įmonės aplaidumo

Užterštam gruntui išsivalyti prireiks nemažai laiko – dėl žemėje vykstančių cheminių reakcijų ekologinės nelaimės padariniai turėtų išnykti nebent iki rudens.

Pirmąjį pranešimą apie incidentą Šilutės rajone KRAAD gavo iš vietinės aplinkos apsaugos agentūros vedėjo praėjusį sekmadienį, apie 22 val. Apie įvykį buvo informuotas ir Šilutės rajono ekstremalių situacijų valdymo centras.

R. Aušra stebėjosi, kad iš ne visiškai pripildyto rezervuaro, kuriame telpa iki 19 000 kub. m srutų, į aplinką ištekėjo daugiau nei pusė.

„Srutos galėjo ištekėti tik dideliu srautu. Kol kas dar neaišku, dėl kokių priežasčių buvo paplautas rezervuarą juosiantis pylimas”,- sakė R. Aušra.

Anot jo, panašu, kad ekologinė nelaimė galėjo įvykti dėl kiaulių fermos ir mėsos perdirbimo bendrovės „Grabupėliai” darbuotojų aplaidumo eksploatuojant statinį: arba saugykla buvo perpildyta, arba netinkamai prižiūrėtas pylimas.

R. Aušra, paklaustas, ar iš tiesų bendrovė galėjo žinoti apie yrantį pylimą dar prieš kelias dienas, bet bandė tai nuslėpti, negalėjo to nei patvirtinti, nei paneigti.

Vakar Šilutės rajone jau buvo paimti mėginiai. Atlikus aplinkos kokybės tyrimus bei sulaukus jų rezultatų, paaiškės, kokia finansinė atsakomybė laukia UAB „Grabupėliai”.

Bendrovei teks sumokėti baudą už netinkamą įmonei priklausančių įrenginių eksploataciją bei atlyginti gamtai padarytą žalą.
Aplinkosaugininkai spėja, kad tuo atveju, jeigu žala aplinkai bus milijoninė, jos išieškojimas gali persikelti į teismo salę.

Vienos didžiausių Šilutės rajono bendrovių „Grabupėliai” generalinis direktorius Aleksas Skablauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad apie srutų rezervuarą juosiančio pylimo pralaužimą įmonei pranešė nežinomi asmenys.

Vadovo teigimu, avarijos likvidavimo darbai esą buvo pradėti nedelsiant, tačiau vakar apie vidurdienį prie rezervuaro žemes stumdęs traktorius atsivėrusio 15-os metrų plyšio dar nebuvo užvertęs.

Į klausimą, kas gi galėjo sukelti ekologinę nelaimę, susirūpinęs įmonės vadovas prisipažino nežinąs: „Sunku ką ir pasakyti. Juk ir pašalę buvo, tad jokio bangavimo rezervuare negalėjo būti. Gal kokie šalia apsigyvenę gyviai pylimą išrausė? Juk ten ir lapių, ir bebrų yra…”

Prieš trisdešimt metų įkurto kiaulininkystės ūkio vadovas sako, kad toks incidentas – pirmas įmonės, kurioje šiuo metu laikoma per 20 tūkstančių kiaulių, istorijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.