Gėlių vazonai – nuo tradicinio molio iki stiklo

Kambariniai augalai puošia namus, jei auga tinkamuose vazonuose. Norint, kad gėlės ilgiau džiugintų akį, reikia jomis pasirūpinti: ne tik nepamiršti palaistyti ar persodinti, bet ir išrinkti gerą vazoną. Atėjus į vieną ar kitą specializuotą parduotuvę, kurioje prekiaujama augalų priežiūrai skirtais gaminiais, sunku nesuglumti nuo indų gėlėms gausos. Čia jų esama įvairiausių dydžių, spalvų, medžiagų ir formų.

Molis, plastmasė, keramika… o gal stiklas?

Bene pati seniausia medžiaga, iš kurios gaminami indai gėlėms auginti, yra molis. Moliniai vazonai būna tiek tradicinių formų ir dydžių, tiek šiuolaikiškesnių – apvalių, stačiakampio formos. Jie gali būti padengti tam tikru laku, išmarginti įvairiais raštais ar apipinti. Puošnesni vazonėliai paprastai neturi dugne skylučių, nes yra skirti kambario interjerui pagyvinti.

Indai gėlėms auginti taip pat gaminami iš plastmasės, medžio ar keramikos. Plastmasiniai ir mediniai vazonai dažniausiai būna be skylučių, įvairiausių spalvų ir formų, lengvai pritaikomi prie bendro kambario interjero. Kitaip sakant, jie atlieka tik puošiamąją funkciją.

Retkarčiais galima rasti ir iš plieno, aliuminio ar stiklo pagamintų vazonų. Firma „Florisima” stikliniuose induose rekomenduoja auginti kaktusus.

Su skylute ar be jos?

„Į vazonus be skylučių statomi kiti – moliniai arba keraminiai – vazonėliai, turintys dugne skylutę vandeniui nubėgti ir sugerti”, – pasakoja „Oranžerijos” atstovė Laima. Tokiu būdu lengvai suderinamos dvi skirtingos funkcijos: kambario papuošimas ir geresnės sąlygos gėlei augti. Skylutė vazono dugne reikalinga tam, kad augalas galėtų lengviau paimti vandenį iš kito indo. Nereikia jo pilti ant šaknų – pastovėjęs ir nesusigėręs į žemę vanduo skatina puvimą. Jei vis dėlto to nepaisote, nes vanduo neužsistovi vazone ir išteka, vadinasi, augalas pats jo pasiima tiek, kiek reikia. Tai palengvina ir oro dalelių cirkuliaciją vazonėlyje.

Indas su padėklu

Nors tradiciniai moliniai gaminiai tebėra populiarūs, žmonės vis dažniau renkasi ir dviejų vazonų komplektus – kai vienas jų įstatomas į kitą. Taip po truputį populiarėja vazonai iš plastmasės ir kitų medžiagų, ne itin pritaikytų į vidų statomiems indams gaminti. Tačiau nenorintieji pirkti dviejų vazonėlių randa kitokių išeičių. Viena jų – gėlėms auginti skirti indai su padėkliukais. Jų forma ir dydis priklauso nuo vazono dizaino. Padėkliukai dažniausiai būna nedideli, pritvirtinti prie indo apačios. Vanduo į juos išbėga pro skylutę, esančią vazono dugne, arba, esant poreikiui, yra sugeriamas.

Kaina – pagal įmantrumą

Gėlėms auginti skirtų indų kainos labai svyruoja. Už paprastutį, nedidelį ir neįmantrų vazonėlį galima sumokėti vos kelis litus, o už didesnį ar puošnesnį pakloti net apie šimtą. Kainos priklauso nuo jo dydžio, įmantrumo, kartais ir medžiagos, ypač jei ši yra nauja vazonų gamybos srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.