Socialdemokratų prezidiumas Paleckio neglostė

Po Socialdemokratų partijos prezidiumo ir tarybos posėdžio, vykusio šeštadienį „Crowne Plaza” viešbutyje, Algirdui Paleckiui, kuris jau dalijosi Vilniaus valdžios postus su Rolandu Paksu, teko spustelėti stabdžius

Socialdemokratai deklaruoja, kad derėsis su visomis partijomis. Tačiau neatmetama tikimybė, jog koalicijoje, kurią jie siūlys, liberaldemokratų gali nelikti.

Nė vienas nepritarė

„Per posėdį prieštaringų nuomonių nebuvo… Jis vyko ramioje aplinkoje. Buvo išreikšta pastabų, kad derėtis reikia kolegialiai. Yra derybų grupė, yra Vilniaus miesto prezidiumas (partijos – aut.), o kai išryškės aplinkybės, prezidiumas galės tvirtinti tą siūlymą, kuris susiformuos skyriuje”, – pasibaigus posėdžiui sakė partijos lyderis Algirdas Brazauskas.

Posėdis vyko už uždarų durų. Pasak Aloyzo Sakalo, nė vienas prezidiumo narys nepritarė Vilniaus skyriaus pirmininko Paleckio ir Rolando Pakso pasirašytam susitarimui dėl socialdemokratų ir liberaldemokratų koalicijos. Beje, Paksas jau net viešai buvo pareiškęs, jog taps Vilniaus meru, o Paleckis – vicemeru.

Žvalgybos reikalai

Brazauskas apskritai paneigė buvus tokį susitarimą. „Su ponu Paksu sutarties nebuvo, – aiškino partijos lyderis. – Pareiškimas buvo. Man Algis (Paleckis – aut.) tą pačią dieną pasakė, kad jis pasiryžęs kalbėtis ir su konservatoriais, ir su liberaldemokratais… Na, gerai, kalbėtis reikia… Vienas du, vienu brūkšniu, vienu parašu visko nuspręsti neįmanoma. O tai, kas ten buvo pasirašyta, nėra derybos. Tai tik žvalgybos reikalai.”

Partijos lyderio teigimu, nereikia varyti savęs į kampą, o derėtis su visomis partijomis dar esą yra laiko. Brazauskas tiesiai neatsakė, ar pritartų tam, kad Paksas būtų meras. Anot jo, per prezidiumo posėdį buvo išsakyta įvairių nuomonių.

Skirtingi signalai

Paleckis tikino, esą jo pasirašyti dokumentai nėra koalicijos sutartys, o tik „bendri pareiškimai” ar „ketinimų protokolai”.

Paklaustas, ar tie pareiškimai neapsunkins derybų su kitomis partijomis, ypač konservatoriais, Paleckis nesutriko. Pasak jo, konservatoriai siunčia „skirtingus signalus”.

„Tai jie sako, kad jiems nepriimtini liberaldemokratai, tai sako, kad nepriimtinas tik Paksas, o liberaldemokratai priimtini. Taigi nė viena partija nepadarė galutinio sprendimo. Ar kitos partijos jums sakė, jog įtvirtino kokiais nors dokumentais poziciją, kad jos negali su niekuo derėtis? Net konservatoriai nėra to parašę, išskyrus žodinius signalus, kad jie su liberaldemokratais nesijungs”, – painiai dėstė Paleckis.

Koalicijų kontūrai dar tik ryškėja

Pasibaigus prezidiumo posėdžiui Paleckis buvo linkęs neteikti daug reikšmės savo ankstesniems pareiškimams: „Tai buvo signalas, kad galime dirbti su liberaldemokratais, kad esame už plačią koaliciją, kurioje gali būti partijos nuo konservatorių iki liberaldemokratų.” Tačiau Paleckis neatmetė tikimybės, jog liberaldemokratų šioje koalicijoje gali ir nelikti.

Vėliau kalbėdamas per partijos tarybos posėdį Brazauskas rekomendavo Vilniaus skyriaus vadovybei padaryti tam tikras išvadas. „Vilnius juokauti negali. Čia yra sostinė, čia keliami didžiuliai uždaviniai”, – tvirtino jis. Paleckis atsilygino Brazauskui primindamas, kad šio „kai kurie veiksmai” nepridėjo partijai populiarumo per rinkimus, todėl grumtis su tokiais lyderiais kaip Paksas, Artūras Zuokas ar Petras Auštrevičius nebuvę lengva. Vilniuje ryškėja kelių koalicijų kontūrai. Vienoje – liberaldemokratai ir Lenkų rinkimų akcija, kitoje – konservatoriai su Liberalų sąjūdžiu. Todėl abiem svarbūs socialdemokratų balsai.

Socialdemokratų taryba patvirtino suvažiavimo datą. Naujas partijos pirmininkas bus renkamas gegužės 19 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.