Į „Euroviziją” – „ant juoko”

Nacionalinės atrankos į „Eurovizijos” dainų konkursą finalą laimėjo grupė 4FUN su balade „Love Or Leave”.

Ši komanda kelių tūkstančių žiūrovų balsų skirtumu laimėjo prieš Rūtą Ščiogolevaitę bei Aistę Pilvelytę – būtent tokį trejetuką žiūrovai išrinko iš visų vienuolikos finale pasirodžiusių predententų, pirmąkart Lietuvos nacionalinėje atrankoje pritaikius „dvipakopę” balsavimo sistemą. Po to vyko antrasis balsavimas, kurio metu ir paaiškėjo nugalėtojas.

Naujoji sistema, skirta minimizuoti atsitiktinės pergalės tikimybę, šliūkštelėjo žibalo į finalo aistrų ugnį, mat pirmojo ir galutinio balsavimų rezultatai skyrėsi.

Renkant tris iš vienuolikos, pirmavo R. Ščiogolevaitė, pakartojusi „kalėjimo prižiūrėtojų” šou. Tačiau paskelbus šio balsavimo rezultatus, atlikėja neskubėjo jų tapatinti su pergale. Išties – galutinėje lentelėje nugalėtojų laurai teko Julijai Ritčik ir jos grupei 4FUN: jie pelnė 23 888 žiūrovų balsų, 3755 balsais aplenkdami R. Ščiogolevaitę ir 13733 – A. Pilvelytę.

Trūksta įvaizdžio

Žiūrovų sprendimas į „Euroviziją” deleguoti 4FUN sutapo su komisijos nuomone, kuri būtų buvusi lemiama, jeigu skaičiuojant balsus technika ir vėl imtų kvailioti, kaip nekart pasitaikė ankstesnių atrankos etapų metu.

„Manau, kad Lietuvai šiais metais atstovaus graži melodinga daina, kurią atliks tikri muzikantai, turintys daug sceninės patirties. Nesvarbu, kokią vietą pelnys 4FUN, – tai, ką jie daro, yra tikra ir nuoširdu, tad gėdos mūsų šaliai tikrai nepadarys”, – „Vakarų ekspresui” sakė komisijai pirmininkavęs muzikantas Andrius Mamontovas, kuris neslėpė simpatijos 4FUN dainai nuo pat atrankos pradžios.

Kita ekspertė, muzikologė Zita Kelmickaitė, taip pat pritaria kone 55 tūkst. žiūrovų pasirinkimui. Be to, ji yra įsitikinusi, jog išrinkus atstovą, nebeoru „bėgti į krūmus” jį peikiant.

O pasižiūrėjusi kelių kitų šalių išrinktų atstovų pasirodymus – nacionaliniame finale svečiavosi Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Norvegijos bei Maltos atstovai, – Z. Kelmickaitė sakė mananti, kad tokiame fone lietuvių daina skamba puikiai.

Muzikologė turi finalo nugalėtojams ir kritinių pastabų: „4FUN reikėtų dar pasitobulinti scenografiją, įdomiau įprasminti šėšelių teatro idėją. Be to, garbės grupei nedaro tai, kad jų sceninis įvaizdis bent jau kol kas buvo per daug kasdieniškas”.

Klipą – per savaitę

Patys 4FUN, kurie sako buvę pasiruošę laimėti, tačiau dėl pergalės nesijautę tikri, taip pat žino savo silpnąsias vietas ir ruošiasi dėti visas pastangas, kad jų pasirodymas Europos žiūrovams kuo labiau įsimintų.

„Pirmiausia turime suburti profesionalų komandą – mums reikia kamerų darbą išmanančio režisieriaus, kuris padėtų patobulinti šešėlių teatrą, taip pat reikia stilistų, vizažistų, – darbus, kuriuos būtina atlikti gerokai prieš gegužės 12-osios „Eurovizijos finalą, vardijo J. Ritčik.

– Taip pat turime nufilmuoti klipą – tai pageidautina padaryti per savaitę, nes kovo 12-13 d. nacionalinės „Eurovizijos” koordinatorius Jonas Vilimas vyks į šalių dalyvių atstovų susitikimą, jo metu būtų geriausia turėti klipą… Ar spėsime? Manau, kad tai realu. Tiesa, scenarijaus kol kas neturime, tik pradinę mintį.”

Anot J. Ritčik, grupė turi rėmėjų, kurie padėjo išleisti albumą ir jau siūlė savo pagalbą rengiantis „Eurovizijai”, tad dėl lėšų bėdų neturėtų kilti, juolab kad 4FUN pasirodymas – minimalistinis.

„Esu įsitikinusi, kad tai, kaip vadinamas „Eurovizijos” konkursas, – prastų dainų švente ar ne, priklauso nuo pačių dalyvių, to, ką jie jame atlieka.

Manau, kad geriau rengiantis jam nesitaikyti į mistinį standartą pompastišku šou, o pasiieškoti savo gal ir neeurovizinėje kūryboje dainos, kuri galėtų tikti šiam konkursui”, – kalbėjo grupės, kuri iki šiol buvo geriau žinoma kantri ir bliuzo muzikos festivalių dalyviams, lyderė.

Anglų kalbos mokytoja vienoje sostinės mokyklų dirbanti J. Ritčik kol kas nežino, ar dėl rengimosi konkursui teks atsisakyti pedagoginės veiklos.

4FUN, kurie save įvardija kaip roko komandą, susibūrė 2001-aisiais. Grupėje, be J. Ritčik, groja jos vyras Laimonas Staniulionis – būgnininkas ir kolektyvo vadybininkas, gitaristai Justas Jasenka ir Andžejus Zujevičius bei bosistas Rimantas Jasenka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.