Kompozicijos iš plytelių puošia ir svetaines

Anksčiau tik vonios kambariuose bei virtuvėse karaliavusios plytelės vis dažniau pasirenkamos ir gyvenamosioms patalpoms.

Lengvai valomos, ilgaamžės ir ekologiškos plytelės ypač tinka šildomoms grindims, koridoriuose ir kitur, kur daugiau vaikštoma. Originaliai atrodo jomis dekoruotos tapetuotos ar dažytos svetainės sienos.

Plytelėmis prekiaujančių įmonių atstovai perspėja, kad atidžiau reikėtų rinktis grindims skirtas plyteles. Netinkamai išrinktos gali neatlaikyti krūvio, bus greičiau nudėvėtos ir subraižytos. Sienų plytelėms reikalavimai mažesni, jas galima klijuoti ir skirtomis grindims. Šildomoms grindims labai svarbi plytelių savybė – terminis atsparumas.

Blizgančios – ne visur

Populiariausios yra keraminės ir akmens masės plytelės. Esama ir, pavyzdžiui, gaminamų iš stiklo. Nors tokiomis plytelėmis išklijuotas vonios kambarys, anot bendrovės „Muresta” dizainerio Viktoro Gerasimovo, atrodo tikrai gražiai ir originaliai, bet dėl didelės kainos jos pasirenkamos retai.

Grindims, ypač patalpose, kur didesnis judėjimas, V. Gerasimovas rekomenduoja rinktis akmens masės plyteles. Jos yra atsparesnės nei keraminės, tinka klijuoti ir lauke ar, pavyzdžiui, garaže.

Jei grindims norima keraminių, kurios, beje, yra pigesnės už akmens masės plyteles, patariama atsižvelgti į jų atsparumo dilumui klasę, kurios yra penkios. Kuo skaičius didesnis, tuo plytelė atsparesnė. Renkantis grindų plyteles apskritai pagrindinė charakteristika, į kurią reikia atsižvelgti, ir yra dilumas.

Grindims rinktis nepatartina blizgių glazūruotų plytelių – vonioje jos bus pavojingai slidžios, o koridoriuje žvyras ir smėlis gali subraižyti paviršių.

Beje, glazūruotos keraminės plytelės gali būti ir blizgios, ir matinės. Pasak V. Gerasimovo, pastarosios šiuo metu yra populiaresnės – galbūt žmonės baiminasi, kad ant blizgančio paviršiaus gerai matyti apnašos, galbūt tai ir mados dalykas.

Akmens masės plytelės gali būti glazūruotos arba poliruotos.

Pasak AB „Dvarčionių keramika” Klaipėdos parduotuvės vedėjo pavaduotojos Renatos Plikaitytės, glazūruotos akmens masės plytelės valomos lengviau nei neglazūruotos, pastarąsias reikėtų dar ir papildomai impregnuoti.

Renkantis plyteles drėgnoms patalpoms patartina atsižvelgti ir į įmirkį, skaičiuojamą procentais. Akmens masės plytelių įmirkis yra mažas – paprastai 0,1-0,3 proc., o keraminių sugeriamumas gali būti iki 3 proc. ar daugiau.

Anot „Murestos” atstovo V. Gerasimovo, didelio įmirkio plytelių vonioje reikėtų vengti, nes sušlapusių tarnavimo laikas sutrumpės.

Lenktoms formoms – mozaika

R. Plikaitytė ir V. Gerasimovas sutaria, kad plyteles galima klijuoti ir pačiam, reikia tik kruopštumo ir, prieš pradedant darbą – įsigilinti į instrukcijas.

R. Plikaitytė pataria, jog norint pačiam klijuoti geriausia rinktis pirmos rūšies plyteles, kurių matmenų paklaida yra pati mažiausia. Šios rūšies plyteles netgi galima klijuoti be specialių tarpams skirtų kryžiukų. Antros rūšies plytelių matmenų paklaida gali būti iki 1,5 milimetro, o „nestandartu” vadinami gaminiai gali turėti ir glazūros defektų, būti sirtingų atspalvių bei dydžio. Žinoma, pirmos rūšies plytelės brangesnės.

„Meistrai sako, kad mažas, 10×10 cm dydžio, plyteles klijuoti sunkiau. Dabar madingos didesnės”, – atkreipia dėmesį R. Plikaitytė.

Bijantieji plytelių šaltumo dažniausiai renkasi ne tik matines ar pusiau matines, bet ir šiltų atspalvių plyteles. Pasak R. Plikaitytės, mėgstamiausios išlieka smėlinė, dramblio kaulo ir kitos pastelinės spalvos, tačiau kai kurie pirkėjai pageidauja ir ryškių.

Jei patalpa maža, R. Plikaitytė rekomenduotų rinktis šviesesnes spalvas, o didelėms tiktų ir ryškios plytelės.

Pasak V. Gerasimovo, mažai patalpai geriau smulkesnės plytelės – svarbu „neužspausti” erdvės.

Beje, anot „Murestos” dizainerio, žmonės dažniausiai ir ateina apsisprendę tik dėl spalvos, o išsirinkti, kokių charakteristikų plytelės bus tinkamos pagal patalpos paskirtį, padeda pardavėjai bei dizaineriai.

Norintieji įdomesnio vaizdo gali rinktis ir mozaikines plyteles. Jos yra brangesnės, tačiau atveria didesnes galimybes – galima klijuoti bet kokios formos patalpas, arkas bei kolonas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.