Kad nepasimirštų svarbiausi darbai

Kovas

* Apžiūrėkite kanų šakniagumbius. Nedelsiant reikia sodinti tuos, kurie jau išleido daigus ar pradėjo džiūti. Supjaustykite apie 10-15 cm ilgio gabaliukais taip, kad kiekvienas turėtų po stiprų pumpurą. Pjūvių vietos turi apdžiūti. Sodinkite į vazonėlius ar dėžutes su lengva žeme.

* Stojus šiltesnėms dienoms patikrinkite, kaip laikosi uždengti krūmeliai. Gali būti, kad po žieminiu apklotu jiems jau per šilta. Jei reikia, nuimkite dalį apkloto

* Kovo pabaigoje kardelių svogūnėlius laikykite šiltoje vietoje – anksčiau pražys. Pamirkykite kalio permanganato tirpale ir sudėkite į 3-4 cm storio sluoksniu paskleistas drėgnas durpes.

* Išpjaukite nulūžusias hortenzijų šakas. Šios gėlės žiedus krauna ant pernykščių ūglių, todėl genėdami nepersistenkite.

* Apžiūrėkite alpinariumą ir gėlyną. Pasirūpinkite, kad sniegas nenuplautų derlingos žemės ar augalai neužmirktų. Jei sniego nebeliko, bet žemė dar įšalusi, daugiamečius augalus patręškite karbamidu ar kitomis azotinėmis trąšomis (20 g/kv. m).

* Kovo mėnesį nugenėta gyvatvorė augs geriau. Ją sodinti galima ir kovą, ir balandį. Jei sodinsite vieną eilę, sukasę dirvą, griovį iškaskite 40 cm pločio, jei dvieilę – 60 cm. 1 m vienaeilei gyvatvorei reikia 3-5 augalų (atsižvelgiama į augalo lają). Dvieilei gyvatvorei krūmeliai sodinami šachmatine tvarka, 25-30 cm atstumais. Patrumpinę šaknis ir pasodinę, žemę aplink reikia gerai sumindyti ir gausiai palieti. Kad gyvatvorė būtų tanki nuo pat žemės, pasodintus augalus patrumpinkite.

* Tinkamiausias laikas genėti senus mahonijų krūmus. Šakutes patrumpinkite taip, kad visos būtų pusantro sprindžio ilgio. Krūmai pražys kitais metais.

* Iš žemės išaugusias skiepytų alyvų atžalas pašalinkite.

* Šiltnamyje į durpių substratą pasisėkite žioveinių, balzaminių sprigių, pajūrinių lobuliarijų ir žilių, gvaizdūnių, celiozijų, ratilių, leukonijų, šalavijų.

* Palaistykite visžalius krūmus. Kovo pabaigoje jaunus spygliuočius, rododendrus pridenkite nuo saulės.

* Nubalinkite kalkėmis vaismedžių kamienus ir storesnes šakas, jei to dar nepadarėte.

* Iki kovo pabaigos nugenėkite vynuoges, nes vėliau iš žaizdų gausiai tekės sultys. Neskubėkite nuimti priedangų, nes galite paankstinti vegetaciją, o jauni stiebai jautrūs šalnoms.

* Kai oro temperatūra bus ne žemesnė kaip 4-5 laipsn. C – laikas genėti vaismedžius. Tai reikia padaryti iki pradės sprogti pumpurai. Bus geras derlius, mažiau puls ligos tada, jei paliksite tiek šakų, kiek jų sugebės išmaitinti pumpurus, užauginti vaisius: iki 7-10 metų amžiaus – rečiau, mažiau, o suaugusius – kasmet. Ūglius ir jaunas šakutes – iki žiedinių pumpurų, šakučių be pumpurų trumpinti nereikia.

* Nukarpykite valkčio pažeistas agrastų ūglių viršūnes. Nupurkškite pelenų šarmu ar drėgnu oru apdulkinkite persijotais medžio pelenais. Agrastus ir serbentus patręškite kalio ir fosforo trąšomis.

* Nutirpus sniegui, surinkite ir sunaikinkite likusius pernykščius lapus, vaisių mumijas. Nuo kamienų ir storesnių šakų nugremžkite žievės atplaišas – sunaikinsite kenkėjų židinius. Jei ant vaismedžių ūglių pastebėjote žieduotojo verpiko kiaušinėlių, ūglius ir jaunas šakutes nupjaukite ir sunaikinkite.

* Nuo išaugintų daržovių daigų kokybės priklauso būsimas derlius. Sėklas sėkite į drėgną substratą ar dezinfekuotą žemę. Kol sudygs, laikykite šiltai (20-25 laipsn. C), vėliau temperatūrą kelioms dienoms gerokai sumažinkite. Daigai pikuojami, kai išauga 1-2 tikrieji lapeliai.

* Antroje kovo pusėje pradėkite daiginti bulves. Patalpoje turi būti 12-13 laipsn. šilumos. Bulvės sudygsta per 35-40 dienų.

* Patręškite azoto trąšomis senesnius rabarbarus.

* Mėnesiui baigiantis sėkite špinatus. Ši daržovė pražys vos tik saulė labiau pakaitins žemę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.