„Lordi” užrideno akmenį ant ABBA kapo

Šįvakar bus išrinktas Lietuvos atstovas į „Eurovizijos” tarptautinį dainų konkursą, kuris, kaip prognozuoja muzikos specialistai, šiais metais bus itin kontrastingas.

Keletą metų iš eilės Lietuvos nacionaliniai finalai buvo rengiami Kauno sporto halėje, tačiau šiemet jis bus transliuojamas iš Lietuvos televizijos studijos.

Anot atrankos koordinatoriaus, LTV muzikos laidų prodiuserio Jono Vilimo, nors šįmet iš pradžių planuota, kad renginys vyks Vilniaus „Siemens” arenoje, šio sumanymo teko atsisakyti. „Dėl daugelio priežasčių”, – lakoniškai paaiškino pašnekovas.

Dėl teisės atstovauti Lietuvai konkurso finale gegužės 12 d. Suomijos sostinėje Helsinkyje kovos 4FUN, Rūta Ščiogolevaitė, Aistė Pilvelytė, „Ashtrey”, „Slapjack”, „Sweetness Theory”, „Saulės kliošas”, Mini-me, Dove ir Gerda, Augustė bei LTV ir atrankos turų komisijos narių deleguota grupė „Natas”.

Lyderės – merginos

Nors paskelbus šitokią finalininkų sudėtį virtualioje erdvėje ir realybėje užvirė diskusijos, kodėl į finalą nebuvo deleguota grupė „Mėsa”, kuri nemažai daliai klausytojų padarė gerą įspūdį originaliais kostiumais ir nuotaikinga daina, LTV atstovai ir komisija buvo neperkalbami. Tad „Mėsos” finalo ingredientų sąraše nėra.

Ryškiausiomis lyderėmis vadinamos merginos – 4FUN solistė Julija Ritčik, Rūta Ščiogolevaitė, nuo jų truputį atsilieka Aistė Pilvelytė, ne vienas atrankos stebėtojas yra įsižiūrėjęs ir grupę „Slapjack”, tradiciškai gerai pasirodo ir popmuzikos klišių nepaisantis „Saulės kliošas”.

Tačiau, anot muzikologo Dariaus Užkuraičio, daugelį metų stebinčio ir komentuojančio šalies rengimąsi konkursui ir pačią „Euroviziją”, pateikti tikslią prognozę, ką išrinks tauta – beveik neįmanoma.

Nacionalinio finalo nugalėtoją rinksime siųsdami trumpąsias SMS žinutes ir skambindami telefonu. Balsavimas truks pusvalandį. Tuo atveju, jeigu jis dėl techninių kliūčių ar kitokių priežasčių būtų pripažintas neteisėtu, šalies atstovą išrinks finalo komisija, Lietuvos radijo ir televizijos suburta iš aštuonių narių.

Nusiteikę optimistiškai

Kalbinti finalininkai nusiteikę puikiai. R. Ščiogolevaitė, iki šiol vykusiuose konkurso etapuose surinkusi daugiausia balų, teigė varžovus vertinanti pagal patogų rodiklį – jiems tekusius žiūrovų balsus.

Dainininkė neslėpė, jog šįvakar žiūrovai scenoje nepamatys jos pasirodymo trečiojo varianto – scenoje ją lydės kalėjimo prižiūrėtojomis pakrikštytos šokėjos. „Tačiau jeigu žiūrovai manimi pasitikėtų ir išrinktų atstovauti Lietuvai, ruošiantis konkursui nekiltų nei laiko, nei lėšų klausimas”, – sakė R. Ščiogolevaitė.

Taiki optimistė J. Ritčik nelinkusi įvardyti kitų dalyvių kaip konkurentų ir visiems linki kuo didžiausios sėkmės.

Kol kas jos grupės 4FUN atveju trečias kartas – nemeluoja: šįmet kompanija trečiąsyk dalyvauja atrankoje ir sėkmingai įveikė jau du atrankos etapus – spalvotąjį turą bei pusfinalį. J. Ritčik prasitarė, kad jų pasirodyme šįvakar bus įkūnyta daugeliui patikusi šešėlių teatro idėja.

Tuo tarpu artimiausi mūsų kaimynai jau išrinko savo atstovus į „Euroviziją”. Kaimynai latviai į jį siunčia grupę „Bonaparti.lv”, vokalistų šešetuką, kuris jau vadinamas rimtąja „LT United” versija. Išlavintais baritonais vyrukai atliks dainą italų kalba „Questa Notte”, kurią sukūrė švedų autorius. Šmaikštūs internautai pastebi, kad čia „Eurovizija” supainiota su šį konkursą ignoruojančios Italijos San Remo muzikos festivaliu…

Estai į konkursą siunčia Gerlę Padar (Gerli Padar) – Tanelio Padaro, kuris kartu su Deivu Bentonu 2001-aisiais pelnė pirmąją vietą „Eurovizijos” konkurse, seserį – su poproko daina „Partners In Crime”.

Transvestitai ir metalistai

Pasiklausius kitų šalių išrinktų atstovų dainų ir pasižiūrėjus pasirodymus, tampa aišku, kad šiemet „Eurovizija” bus itin eklektiška.

Anot D. Užkuraičio, suomiai „Lordi” savo pernykšte pergale užrideno akmenį ant 1974-ųjų „Eurovizijos” nugalėtojų ABBA pasirodymo kapo. Pasirodymo, kuris tapo prielaida vėliau atsiradusiai „eurovizinio standarto” sąvokai.

„Lordi”, kuriems priekaištaujama dėl „metalizuoto kičo” dainų ir pasirodymų, kad ir kaip būtų, atvėrė kelią į konkursą roko elementams, kurie šiemet paįvairins jau įprastą konkurse europinį „popsą”, tautinės muzikos motyvus ir klasikines dramatiškas balades.

Islandai, kuriems dar nėra pavykę laimėti „Eurovizijos”, į ją deleguoja roko atlikėją Eirikurą Hauksoną (Eirikur Hauksson). 47-erių ilgaplaukis, šiek tiek primenantis Ozį Ozborną ir dievinantis metalo muziką, atliks baladę su roko stiliaus aranžuote.

Suomiai, kurių praėjusių metų atstovai tituluoti „pabaisomis” bei „monstrais”, šiemet tokių epitetų tikrai išvengs – šiųmečio konkurso rengėjams jame atstovaus žavi rokerė Hana Pakarinen (Hanna Pakarinen).

Andora į konkursą deleguoja jaunų pankų trijulę „Anonymous”, kurių muzikiniai autoritetai yra „Blink 182” ir „SUM 41”.

Savotišką „Lordi” pasirodymo interpretacija pateiks Šveicarijai atstovausiantis DJ Bobo, kurio kūryba prieš dešimtmetį buvo puikiausiai žinoma ir Lietuvos klausytojams. Naujoji daina savo stiliumi ir struktūra nedaug skiriasi nuo tų, kuriomis šveicaras išgarsėjo, o koks būsiąs jo šou, galima numanyti iš kūrinio pavadinimo „Vampires Are Alive” (angl. „Vampyrai yra gyvi”).

Danijos atstovas DQ, atliksiantis šį trumpinį paaiškinančią popdainą „Drama Quenn”, atrodo kaip kabareto šokėja, bet pagal pasą yra Peteris Andersenas (Peter Andersen). Transvestitas savo spalvingu šou žada nušluostyti nosį Danai International – transseksualui, kuris 1998-aisiais laimėjo „Eurovizijos” konkursą su daina „Diva”.

Graikai, kurių atstovai kelių paskutiniųjų metų konkursuose pelnydavo aukštas vietas, ir po Helenos Paparizu (Helena Paparizou) pergalės pernai rengę konkursą Atėnuose, vis dar nenutolsta nuo etniniais elementais pagardintos popmuzikos ir dinamiškų šokių – bent jau nacionaliniame šalies finale šitaip atrodė jo nugalėtojo tapusio dainininko Sarbelio (Sarbel) šou.

Kalbant apie žiūrovių širdžių ėdikus, tokį į konkursą deleguoja Baltarusija – jai atstovaus Dima Koldun su daina „Work Your Magic”.

52-ajame „Eurovizijos” konkurse dalyvaus 42 šalys. 28-ių atstovai iš pradžių turės įveikti pusfinalio filtrą, kitos iškart dalyvaus finale.

Anot J. Vilimo, kovo 12-13 d. jis vyks į šalių delegacijų vadovų susitikimą – tuomet paaiškės daugiau būsimo konkurso organizacinių detalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.