Mokslininkai išmoko valdyti balandžius per nuotolį

Kinų mokslininkai paskelbė apie naują techninį laimėjimą – jiems pavyko į balandžio smegenis imontuoti „mikroelektrodus”, kurie leidžia kontroliuoti paukštį distancinio valdymo pulteliu.

Po tokių manipuliacijų, mokslininkai gali priversti balandžius skristi į kairę ir į dešinę, aukštyn ir žemyn. Implantai stimuliuoja įvairias smegenų sritis, dėl to įmanoma vykdyti mokslininkų jiems skiriamas komandas. Projekto vadovas teigia, jog kinų laimėjimas – tai pirmas sėkmingas tokio tipo eksperimentas pasaulyje.

Be distancinio balandžių valdymo, kinai išmoko valdyti ir peles. Mokslininkai tikisi, jog praktinis šio išradimo taikymas prasidės jau netrukus, tačiau kaip galima naudoti per nuotolį valdomus balandžius jie neatskleidė.

2005

Sėkmingas nuotolinis žmogaus valdymas buvo pademonstruotas dar 2005 metais „SIGGRAPH-2005” parodoje, kur NTT specialistai sugebėjo paversti savanorius per nuotolį valdomais įrenginiais. Ši technologija veikia per žmogaus vestibiuliarinį
aparatą, kuris atsakingas už žmogaus pusiausvyrą.

Ausies srityje yra tvirtinami elektrodai, tiekiantys pastovią įtampą, kuri daro įtaką pusiausvyros organui – vamzdeliui su skysčiu, kuris yra vidinėje žmogaus ausyje, todėl kinta žmogaus supratimas apie savo padėtį erdvėje. Jis ima judėti ta kryptimi, kuria jį veda specialistai.

Technologijų kūrėjai mato šį išradimą kompiuterinių žaidimų sferoje – tai gali būti panaudota realistiškesniam judėjimui virtualioje erdvėje ir pan. Manoma, kad toks išradimas bus naudingas ir medicinos srityje, tačiau praėjus jau dvejiems metams, įrenginys kol kas nerado vietos po saule.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.