Motokroso vežimas – nė iš vietos

Prieš dvejus su puse metų „Klaipėda” stengėsi padėti nenuilstančiam motokroso puoselėtojui, vienam iš pirmųjų mūsų miesto šios sporto šakos meistrų Algirdui Šerkšnui. Kiek „Kirų” klubo vadovas mynė slenksčių, kiek rašė ir prašė, motokrosas negali lengviau atsikvėpti – pabarsto litų lyg vištoms grūdų, kad tą minutę sotesnis būtų.

Kreipėsi į vadovą

Gruodžio mėnesį A.Šerkšnas kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Muntianą.

15 kartų Lietuvos čempionas vieno iš šalies vadovų klausė: „Kaip nors iš dalies būtų galima atkurti sugriautą techninio sporto sistemą?”

Anot A.Šerkšno, 1991 metais pradėtas masiškai švaistyti anksčiau stiprios sovietinės sporto organizacijos – Savanoriškosios draugijos armijai, aviacijai ir laivynui remti (SDAALR, kai kas geriau prisimena kaip DOSAAF) turtas: žemės, inventorius. Sunaikintos penkios sporto mokyklos.

„Viskas prasidėjo tada, kai vietoje sovietinės sporto draugijos buvo įkurta lietuviškoji organizacija „Vytis” ir jai vadovauti buvo paskirtas Kauno kultūros namų direktorius Algimantas Norvilas, – prieš dvejus su puse metų sakė ir šiandien šių žodžių neatsisako A.Šerkšnas. – Atsiradus „Vyčiui”, buvo išparduota didžioji dalis draugijai priklausiusio turto.”

Kalta ir Vyriausybė

Rašte Seimo Pirmininkui klaipėdietis kaltina Vyriausybę, kad ji priima neteisėtus sprendimus: panaikino penkias vaikų ir jaunių techninio sporto mokyklas (VJTSM), naują 1989 metais pastatytą SDAALR pastatą (pastatyti kainavo 3,5 milijono litų) Viršuliškėse atidavė Savanoriškajai krašto apsaugos tarnybai.

„Tai mūsų visų piliečių, o ypač technikų, sporto meistrų, čempionų nuopelnas, kad Maskva finansavo statybą ir mokyklas”, – sakė A.Šerkšnas.

A.Norvilas SDAALR viešbučius, kuriuose gyveno sportininkai, kursantai, perdavė, kad vadovautų, savo draugams, kurie vėliau ant jų pamatų įsteigė uždarąsias akcines bendroves.

Motokroso entuziastas teigė, kad šaudyklos virto alaus barais, automobilių mokyklos – bendrovėmis, 7 ha mototrasą prie Klaipėdos atidavė SKAT’ui.

Šydas – nauja draugija

Norint visa tai pridengti, 1996 metais buvo įkurta Lietuvos techninio sporto draugija.

Kai A.Šerkšnas paklausė: „O kaip bus su sportu?”, šios organizacijos įkūrėjai A.Bendinskas, V.Gridziuška ir K.Vaišvila atsakė: „Norėsime – remsime, norėsime – ne”.

Vėliau šalies Vyriausybė paprašė tuometį Palangos merą Raimundą Palaitį, kad leistų parduoti SDAALR viešbutį Palangoje ir vadinamuosius technikos namus už 90 tūkst. JAV dolerių.

Šaudykla kiauru stogu

A.Šerkšnas V.Muntianui taip pat pranešė, kad K.Vaišvila pardavė Klaipėdos senamiestyje (Daržų g. 1) buvusios šaudyklos pastatą, nors jis buvo miesto balanse. Kita šaudykla – Birutės g. 5 – griūva, šautuvai iki šiol rūdija. Dėl kiauro stogo rūdija ir kartai bei motociklai. O lopyti stogą nėra lėšų.

Prezidentas žadėjo padėti

„Mes, treneriai, vadovai dirbame mechanikais, vairuotojais visuomeniniais pagrindais. Ir tik tėvelių dėka vystome techninį sportą, – laiške teigė vienas iš motokroso pradininkų Klaipėdoje. – Lietuvos techninio sporto federacijos vadovaujami išugdėme du pasaulio taurės laimėtojus, mūsų rengiamus Lietuvos čempionatus ir tarptautines motokroso varžybas stebi dešimtys tūkstančių žiūrovų. Prezidentas Valdas Adamkus po motokroso čempionato Pakruojyje, sakė: „Ateikite į Seimą, spręsime šios sporto šakos problemas”.

Klaipėdoje – lyg svetimas

Lietuvos nusipelniusiam treneriui dar labiau širdį sopa matant, kaip niekinamas techninis sportas Klaipėdoje.

Lietuvos techninio sporto draugijai vadovauja Klaipėdos tarybos narys Kęstutis Vaišvila. Jis, gaudamas panaudai „Jūragio” viešbutį, daužėsi į krūtinę, jog rems automobilių ir motosportą.

Neseniai K.Vaišvila Klaipėdos techninio sporto klubo pirmininku paskyrė iš Radviliškio atvykusį Darių Baltramiejūną.

A.Šerkšnas stebisi, kad jį ir kartų trenerį Gintarą Tunylą D.Baltramiejūnas jau beveik pirmą dieną iškėlė iš garažų, esančių po vienu stogu su „Gitanos” plovykla, dirbtuvėmis Liepų gatvėje.

„Kam jie akis muilina, kad rems, jei taip elgiasi?!” – klausia treneris.

Tiesa, D.Baltramiejūnas yra sakęs, kad, suremontavus boksus, kartų mėgėjai vėl galės grįžti, tačiau nei A.Šerkšnas, nei G.Tunyla mažai tuo tiki.

Aukoja sveikatą ir nervus

Metai po metų motokrosas Klaipėdoje tik merdi. Kiek jėgų ir sveikatos kovai su netinkamais šios sporto šakos ar miesto sporto vadovais, ieškodamas rėmėjų, atidavė A.Šerkšnas, sunku ir apsakyti.

Nėra nieko šlykščiau už pažadus, kuriais svaidosi garbingi žmonės. Ypač kai mulkinamas ne koks vaikas, o visą gyvenimą motokrosui atidavęs žmogus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.