Senajai valdžiai suplanuoti miesto nebepavyks

Dabartinės Klaipėdos miesto tarybos viltys iki kadencijos pabaigos patvirtinti naująjį bendrąjį miesto planą dūžta į šipulius.

Klaipėdos apskrities viršininko administracija (KAVA) konstatavo, kad rengiant šį svarbų dokumentą buvo padaryta nemažai teisinių aktų pažeidimų, todėl jis negali būti tvirtinamas.

Anot KAVA Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Edmundo Benečio, be smulkių pažeidimų, tokių, kaip nesunumeruoti dokumentų puslapiai, planai – be jų rengėjų parašų, 13 dokumentų tomų vietoje lydraštyje nurodytų vienuolikos, yra ir didžiulių problemų.

„Visų pirma sprendimą rengti naująjį bendrąjį planą turėjo priimti ne buvusi miesto Valdyba, o pati miesto Taryba. Didelė problema yra ir tai, kad planas rengtas pagal beviltiškai pasenusias projektavimo sąlygas. Jos išduotos dar 2001-ųjų gegužę. Pagal tuometinius įstatymus, sąlygos turėjo galios tik trejus metus”, – dėstė E. Benetis.

Anot jo, neatitikimų yra ir dėl poveikio aplinkai vertinimo (PAV). Teisės aktai, galioję tuomet, kai buvo pradėtas rengti bendrasis planas, reikalavo atlikti PAV, tačiau tai nebuvo padaryta. Vietoje to buvo atliktas strateginis PAV, nors to minėtieji teisės aktai nereikalavo.

„Bene rimčiausia problema kyla dėl viešojo svarstymo procedūrų. Negana to, kad jos buvo atliktos nesilaikant nustatytos tvarkos ir terminų, apskrities administracija gavo fizinių ir juridinių asmenų skundų, kad kai kurie sprendiniai buvo pakeisti jau po viešojo svarstymo. Svarstymo metu jie tenkino suinteresuotus asmenis, o paskui buvo kažkodėl pakeisti. Turimi dokumentai rodo, kad Savivaldybė pripažįsta, jog tai buvo padaryta”, – sakė pokalbininkas.

Pasak E. Benečio, dėl visų šių priežasčių apskritis nutarė bendrojo Klaipėdos plano nederinti. Be jos pritarimo miesto Taryba patvirtinti šio dokumento negalės.

„Miesto Taryba dabar pirmiausia turi priimti sprendimą dėl bendrojo plano rengimo. Jo rengėjai turi išsiimti naujas projektavimo sąlygas bei vėl surengti viešąjį svarstymą”, – sakė KAVA specialistas.

Šiuo metu sergantis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas sakė dar nematęs KAVA rašto su pastabomis ir verdiktu.

„Kai jį perskaitysiu, galėsiu pakomentuoti plačiau. Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad viską išanalizuosime ir ištaisysime galimus netikslumus”, – sakė K. Macijauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.