Ar apskrities viršininkas nuomos valstybei patalpas?

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga ketino išsinuomoti Vilniaus apskrities viršininkui priklausančias patalpas ir įsikurti socialdemokratų pašonėje

Vilniaus senamiestyje, Subačiaus gatvės 5-uoju numeriu pažymėtame name, įsikūrusi Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga (VTAKĮ) ketino pasigerinti darbo sąlygas persikeldama į erdvesnes patalpas Barboros Radvilaitės gatvėje. Išsinuomoti jas ketinta iš Vilniaus apskrities viršininko Alfonso Macaičio.

Jis šiuo metu atostogauja ir į LŽ skambučius vakar neatsiliepė.

Macaitį užsistojo Vilniaus apskrities viršininko administracijos juridinio skyriaus darbuotojai.

Įtarė pernai

Pirmą signalą apie numatomą nuomos sandorį LŽ gavo pernai rugsėjį. Į redakciją kreipėsi tuometinis VTAKĮ administratorius Evaldas Tuinyla. Jis pranešė apie, jo nuomone, įtartinas derybas su socialdemokratais.

„Už viešuosius pirkimus esu atsakingas aš, bet dabar organizuoja naujų patalpų nuomos konkurso farsą. Kitaip pavadinti negaliu, nes nuo pavasario visi žinome, kad patalpos bus socialdemokratų būstinėje, 3-iame aukšte”, – rašė Tuinyla. Jis stebėjosi, kad „konkursą” pavesta vykdyti Romai Vaičiulytei.

„Tuos reikalus Rimantė (VTAKĮ vadovė Rimantė Šalaševičiūtė – aut.) kartu su Vaičiulyte ir Macaičiu tvarkė nuo pernai ar nuo šių metų pradžios. Kiek žinau, buvo planuojama mainyti patalpas Subačiaus gatvėje, kurios buvo įrengtos už valstybės lėšas”, – jau tąkart nerimavo Tuinyla.

Jis darė prielaidą, kad socialdemokratai gali perimti VTAKĮ patalpas Subačiaus gatvėje, kurias įstaiga patikėjimo teise gavo iš Valstybės turto fondo (VTF). Netrukus Tuinyla iš administratoriaus pareigų buvo atleistas. LŽ neseniai sužinojo, kad VTAKĮ jau gyvena persikėlimo nuotaikomis.

Konkursas nesibaigė

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Šalaševičiūtė nustebo LŽ pasveikinta su būsimomis įkurtuvėmis. Pasak kontrolierės, įstaiga niekur nesikrausto, nes nesibaigė vasario 14 dieną paskelbtas patalpų nuomos konkursas. Tai jau trečias VTAKĮ paskelbtas toks konkursas. Pasak Šalaševičiūtės, siūlymus galima teikti iki kovo 14-osios.

Kontrolierė guodėsi, kad Subačiaus gatvėje esančios patalpos pagausėjusiam kolektyvui per ankštos. „Anksčiau dirbo 5 patarėjai, dabar jų yra 15”, – aiškino kontrolierė.

VTAKĮ pakaktų 250 kvadratinių metrų patalpų.

Nežino kainos

Šalaševičiūtė teigė, kad kovo mėnesį sukaks bevaisių paieškų metai. Nei VTF, nei verslininkai tinkamų patalpų nepasiūlė, pradėtas svarstyti nuomos iš Macaičio variantas.

Buvo aptariamos dar dvi išeitys: persikelti į „Valstybės žinių” patalpas, kurios turėjo netrukus atsilaisvinti, arba įsikurti Seimo kontrolierių įstaigos pirmame aukšte. Tačiau pastarasis plotas VTAKĮ per mažas.

Paklausta, kas rekomendavo Macaičio patalpas, Šalaševičiūtė neslėpė išgirdusi apie jas iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialistų. Vaiko teisių kontrolierė negalėjo atsakyti, kiek buvo planuota mokėti už patalpų Radvilaitės gatvėje nuomą. „Garbės žodis, nežinau, – tikino Šalaševičiūtė. – Kiek žinau, valstybė negali mokėti daugiau kaip 50 litų už kvadratinį metrą.”

Papildoma pagunda?

Penkiasdešimt litų už kvadratinį metrą Vilniaus senamiestyje – menka suma. Pavyzdžiui, už patalpas agentūros ELTA būstinėje buvo prašoma penkiskart brangiau. Gal pastato Radvilaitės gatvėje trečio aukšto savininką gundo ne tik nuompinigiai?

„Jūsų įstaigos buvęs administratorius tvirtino, kad patalpas galbūt ketinta sukeisti?” – LŽ pasiteiravo Šalaševičiūtės. Ji tokią prielaidą paneigė, nes esą panaikintas tai leidęs įstatymas.

Kodėl Tuinyla įtarė patalpų nuomos konkursą esant nešvarų, o Macaičio variantą pernai rudenį laikė vieninteliu svarstomu? Kontrolierė paaiškino, kad Tuinylos pareiškimus tyrė Specialiųjų tyrimų tarnyba, tačiau pažeidimų nenustatė. Šalaševičiūtė tvirtino pastaruoju metu nebendravusi su Macaičiu, kuris, anot jos, kol kas nėra pateikęs siūlymo VTAKĮ. Kontrolierė neatmetė galimybės, jog šio siūlymo ir nesulauks.

„Dar nesikraustome į tas patalpas, o jūs, spauda, jau domitės, – kalbėjo Šalaševičiūtė. – Kas būtų mums persikėlus? Pasklistų kalbos, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga įsikūrė socialdemokratų būstinėje.” Todėl ji iš anksto aiškinosi Valstybinėje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK), ar nepažeis įstatymų.

Minėtame pastate Radvilaitės gatvėje prieš paskelbiant nepriklausomybę buvo Lietuvos komunistų partijos Vilniaus biuras, vėliau namas tapo LDDP nuosavybe. Kaip trečias jo aukštas atiteko Macaičiui, nepavyko sužinoti net paskambinus į Lietuvos socialdemokratų partijos būstinę. Macaičio biografijoje skelbiama, kad jis 1981-1989 metais ėjo įvairias pareigas Lietuvos komjaunimo organizacijoje, buvo pirmasis Lietuvos komjaunimo sekretorius. Jam vadovaujant 1989-aisiais ši organizacija pasitraukė iš sąjunginės komjaunimo organizacijos ir tapo savarankiška Lietuvos visuomenine organizacija.

Partiečio neužtarė

Europos Parlamento narys socialdemokratas Aloyzas Sakalas LŽ sakė neįžvelgiantis Šalaševičiūtės kaltės dėl VTAKĮ planų išsinuomoti patalpas Radvilaitės gatvėje. Europarlamentaras yra organizacijos „Gelbėkit vaikus” garbės pirmininkas. Sakalo teigimu, dabartinės VTAKĮ patalpos – ankštos, todėl darbuotojams sunku susikaupti, nėra tinkamų sąlygų priimti nukentėjusius vaikus ar kitus lankytojus.

„Nesuprantu valdininko, kuris iš valstybės gauna atlyginimą ir dar nori užsidirbti nuomodamas jai savo turtą. Taip neturėtų būti elgiamasi, – neužtarė partiečio Sakalas. – Manau, geriausia būtų, jei valstybė VTAKĮ reikalingas patalpas iš Macaičio nupirktų ir ten perkeltų įstaigą arba rastų kitą etiškesnį sprendimą.”

Etikos nepažeidė

VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė pripažino sulaukusi Šalaševičiūtės skambučio. „Telefonu komisijai buvo pateikta tokia informacija: Macaitis turi įsigijęs nuosavybės teise patalpas, kurias gali išnuomoti, o Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga ketina jas išsinuomoti, – paaiškino Petkevičienė. – Sprendžiant iš komisijai pateiktos informacijos negalima konstatuoti, kad būtų pažeisti viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymai.”

Komisijos nuomonė pasikeistų, jei paaiškėtų, jog nuomotojas neturi teisės verstis tokia veikla arba pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas.

Viešųjų pirkimų tarnybos Ryšių su visuomene ir aprūpinimo skyriaus vedėjas Vladas Butėnas LŽ tvirtino, kad VTAKĮ patalpų nuomos klausimo su tarnyba nederino. „Ji neprivalo to daryti, nes nekilnojamojo turto nuomos klausimai nėra priskirti mūsų kompetencijai”, – sakė jis.

Vilniaus apskrities viršininko administracijos Juridiniame skyriuje LŽ sužinojo, kad „jei valstybės įstaigai būtina konkurso tvarka nuomotis ar pirkti patalpas iš fizinio asmens”, apskrities viršininkas, kaip fizinis asmuo, neturi būti ignoruojamas vien dėl jo einamų pareigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.