„Merkurijus“ nekeis paskirties

Prekybos centrą Laisvės alėjoje įsigijo nekilnojamojo turto vystymo bendrovė

Laisvės alėjoje esantį buvusį prekybos centrą „Merkurijus” už 38,6 mln. litų įsigijo užsienio kapitalo įmonė „Homburg investicijos”. Naujieji savininkai žada modernizuoti pastatą ir nekeisti buvusios objekto paskirties – po rekonstrukcijos patalpos bus ir vėl nuomojamos prekybos įmonėms.

Liks prekybos centru

Buvęs AB „Merkurijus” valdybos pirmininkas ir akcininkas Valdemaras Šerkšnys teigė, kad naujieji įmonės šeimininkai neatsisakys planų atgaivinti buvusį prekybos centrą. „Čia įsikurs įvairios prekybos įmonės, – sakė V.Šerkšnys. – Kol kas dar nežinoma, ar paskutiniuosiuose pastato aukštuose bus įrengtas viešbutis ar gyvenamieji būstai. Tačiau bet kuriuo atveju objektas savo paskirties nepakeis.”

Neatsisakoma ir pastato rekonstrukcijos planų. Keisis ir pastato fasadas.

Buvęs akcininkas teigė, kartu su žmona nusprendęs parduoti akcijas dėl planų dalyvauti politinėje veikloje. „Balotiravausi į Kauno miesto tarybą ir norėjau išvengti viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto”, – teigė V.Šerkšnys.

2004 – 2006 metais jis buvo Kauno apskrities administracijos viršininko pavaduotojas, o šiemet dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose Darbo partijos kandidatų sąraše. Ši partija laimėjo 3 vietas, o V.Šerkšnys liko ketvirtas, bet tikisi patekti į miesto Tarybą po reitingavimo.

Statinys stūkso apleistas

Sovietmečiu ir pirmaisiais nepriklausomybės metais „Merkurijus” buvo vienas prestižinių miesto prekybos centrų. Vėliau jis buvo privatizuotas, jo akcininkai keitėsi.

2003 metais Savivaldybės administracijoje bendrovės vadovai pristatė investicinius planus. Tada prekybos centro pastatui rekonstruoti ketinta skirti 25 mln. litų. Vėliau kalbėta apie 100 mln. litų investicijas. Tačiau per tą laiką nebuvo nieko padaryta, o keturių aukštų pastatas ištuštėjo. Šiuo metu pusrūsyje veikia tik maisto prekių parduotuvė.

Situacija nepasikeitė ir tada, kai beveik pusę akcijų nupirko Didžiojoje Britanijoje registruotos bendrovės „Marshell Oil LLP” ir „West Energy Enterprises Limited”. Buvo skelbiama, kad AB „Merkurijus” neranda finansavimo šaltinių.

Ieškojo patikimo pirkėjo

V.Šerkšnio nuomone, „Merkurijaus” plėtrai nesutrukdys šį pavasarį pradėsiantis veikti „Akropolis”. „Laisvės alėjoje pirkėjų sumažės neilgam, – mano jis. – Vėliau ši gatvė vėl atgims. Ateityje čia turėtų kurtis išskirtinių ir brangesnių prekių parduotuvės, todėl investuotojai nesibaimina konkurencijos su didžiuliu prekybos centru.” Jis teigė, kad ieškojo patikimo pirkėjo, kuris įgyvendintų prekybos centro atgaivinimo planus.

AB „Merkurijus” įsigijusi bendrovė „Homburg investicijos” yra susijusi su Kanados ir Nyderlandų biržose kotiruojamu Kanados turto fondu „Homburg Invest” ir Kanados kapitalo įmone „R&B Capital”.

Šiuo metu „Homburg” per įmonę „Homlit 3” valdo 95,07 proc. „Merkurijaus” akcijų. Likusios akcijos oficialiojo pasiūlymo ir, jei prireiks, privalomo išpirkimo metu bus nupirktos už 1,99 mln. litų. Akcijų perėmimą finansuos pati grupė kartu su paskolą suteikiančiu banku „DnB Nord”.

„Homburg” grupė skelbia, kad jos sutartys ir įsipareigojimai Baltijos šalyse sudaro daugiau kaip 165,73 mln. litų.

„Homburg” grupei Vilniuje priklauso 1,5 hektaro pramoninės paskirties sklypas Žirmūnuose, kuris vėliau gali būti panaudotas gyvenamųjų namų statyboms, 4,3 ha žemės sklypas gyvenamųjų namų statybai sostinės šiaurėje, taip pat – sklypas šalia upės Žvėryne.

Grupė valdo nekilnojamojo turto objektą Užupyje, skirtą gyvenamiesiems objektams statyti, ir 20 ha žemės sklypą nuosaviems namams Vilniaus apylinkėse.

„Homburg Group” yra tarptautinė nekilnojamojo turto plėtros įmonių grupė, kurią įsteigė ir valdo Richardas Homburgas per Nyderlanduose įsteigtą kontroliuojančią įmonę „Homburg”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.