Įtakos sostinėje siekiama visais frontais

Lietuvos lenkų rinkimų akcija tampa geidžiamiausia dėl valdžios Vilniuje besirungiančių politikų partnere. Dabartinio sostinės mero partiečiams kol kas tenka nemylimos podukros dalia.

Pokalbiai, diskusijos, derybos – oficialios ir slaptos – dėl naujos Vilniaus miesto tarybos daugumos formavimo ir būsimo sostinės mero kėdės įgauna vis didesnį pagreitį. Pirmieji žingsniai šia linkme buvo žengti jau rinkimų naktį, kai gimė trijų politinių jėgų palaiminta „švarioji koalicija”. Vakar radosi dar vienas bendradarbiauti norinčių partijų darinys. Atrodo, netrukus gims ir trečiasis. Tai tik patvirtina prognozes, kad naujos Vilniaus valdžios formavimas iš politikų pareikalaus ne tik kantrybės, bet ir kompromisų.

Lenkai pasirinko Paksą

Dar pirmadienio vakarą pasklido žinia, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) pasirinko draugystę su daugiausia mandatų (14) Vilniaus taryboje laimėjusiais nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamais liberaldemokratais.

Vakar LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis ir partijos „Tvarka ir teisingumas” pirmininkas Paksas pasirašė pareiškimą dėl bendro politinio veikimo sostinės taryboje. Paklaustas, kokių motyvų skatinami lenkų politikai pasirinko liberaldemokratus, o ne „švariąją koaliciją”, Tomaševskis neslėpė, kad vienas argumentų buvo Pakso partijos laimėtų mandatų skaičius.

„Negalima jų nustumti į šoną, tai prieštarautų demokratijos logikai, rinkėjai išreiškė pasitikėjimą jais”, – teigė 6 mandatus sostinės taryboje užsitikrinusios LLRA lyderis.

„Švaruoliai” rankų nenuleidžia

Tačiau LLRA atstovus kaip partnerius įvardijo ir „švariosios koalicijos” partneriai – konservatoriai (10 mandatų), socialdemokratai (6) ir liberalai (4). Pirmadienį Tomaševskis į visus klausimus dėl galimo LLRA prisidėjimo prie „švariosios koalicijos” atsakė diplomatiškai išsisukinėdamas, nors mestelėjo priekaištų konservatoriams dėl esą jų nederamo elgesio prieš rinkimus Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose. Nors vakar Tėvynės sąjungos Vilniaus sueigos pirmininkas Kęstutis Masiulis Žinių radijo eteryje atsiprašė LLRA narių už negarbingą kai kurių konservatorių elgesį, jau buvo vėlu – vidurdienį Tomaševskis ir Paksas sukirto rankomis dėl draugystės.

Jei LLRA akcija būtų prisidėjusi prie „švariosios koalicijos”, šis blokas sostinės taryboje būtų turėjęs trapią daugumą – 26 vietas iš 51.

Vakar posėdžiavę „švariosios koalicijos” atstovai nusprendė ir toliau raginti lenkus prisidėti prie jų. Jei tokiu būdu pavyktų suformuoti valdančiąją daugumą, ją paremti būtų siūloma opozicija liksiantiems liberaldemokratams. Svarstomas ir kitas scenarijus. „Kur kas paprasčiau būtų, jei Paksas atsisakytų ketinimų tapti sostinės meru. Tuomet būtų galima galvoti apie liberaldemokratų dalyvavimą valdančioje koalicijoje”, – LŽ vakar sakė Vilniaus socialdemokratų vadovas Algirdas Paleckis.

Niekas nemyli Zuoko

Kol kas visos politinės partijos deklaruoja nenorą draugauti su dabartinio Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamais liberalcentristais. Tiesa, puse lūpų užsimenama, kad nemeilė skirta ne visiems šios partijos nariams, o asmeniškai jos lyderiui. Esą jei šis susiprastų ir būtų „kuklesnis”, tuomet 9 mandatus laimėję liberalcentristai būtų pageidaujami partneriai.

Ko gero, vienintelis socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas atvirai teigia nematąs jokių priežasčių, kodėl jo vadovaujama partija Vilniuje negalėtų bendradarbiauti su Zuoku. Tačiau kartu Brazauskas įmanoma vadino ir tokią koaliciją, kurios branduolį sudarytų socialdemokratai, konservatoriai ir Liberalų sąjūdis. Socialdemokratų lyderis neprieštarautų ir dėl koalicijos su Pakso partija.

Įpareigoti būti valdžioje

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas premjeras Gediminas Kirkilas atsakydamas į klausimą, ar socialdemokratai galėtų derėtis su liberaldemokratais, teigė, kad konsultacijos gali vykti su visomis į Vilniaus tarybą išrinktomis partijomis. Vis dėlto apie Paksą jis kalbėjo nepalankiai. Premjeras mano, kad liberaldemokratų vadovas „nepasitvirtino” nei kaip prezidentas, nei kaip premjeras, nei kaip meras.

Pirmadienį posėdžiavęs Socialdemokratų partijos prezidiumas įpareigojo partijos Vilniaus skyrių siekti dalyvauti sostinės valdžioje. „Rekomenduota dalyvauti derybose dėl valdančiosios koalicijos, tačiau nenurodyta su kuo”, – LŽ sakė Paleckis. Socdemų rinkimų sąraše į sostinės tarybą jis įrašytas pirmasis. Paklaustas, ką pasirinks – vietos valdžią ar Seimo nario kėdę, politikas teigė, kad viskas priklausys nuo būsimos koalicijos sudėties.

Beje, premjeras Kirkilas vakar neatmetė galimybės, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms sostinės mero kėdės gali siekti ir socialdemokratai.

Į destrukcijas nekreipia dėmesio

Vakar pasklido kalbos, kad visų ignoruojami liberalcentristai ieško draugystės su Lietuvos rusų sąjunga, Vilniuje laimėjusia 2 mandatus. „Esame su jais aptarę bendradarbiavimo galimybes”, – vakar LŽ patvirtino liberalcentristų rinkimų štabo vadovas, Vilniaus tarybos sekretorius Žilvinas Šilgalis. Tačiau, pasak jo, kol kas neketinama pasirašinėti jokių susitarimų, nes, „kaip rodo patirtis, jie nelabai ką reiškia”.

Šilgalis tvirtino, kad liberalcentristai pasirengę dirbti ir daugumos koalicijoje, ir opozicijoje. „Niekur neskubame, ramiai stebime situaciją, konsultuojamės. Kol bus renkama naujoji sostinės valdžia, dar yra pusantro mėnesio”, – sakė jis.

Šilgalį stebina tai, kad koaliciją bando formuoti žmonės, kurie, jo manymu, Vilniaus taryboje tikrai nedirbs. „Turiu galvoje Paleckį ir Auštrevičių”, – patikslino liberalcentristas.

Šilgalis taip pat patvirtino, kad Zuokas neketina trauktis iš partijos pirmininko posto, juoba kad per rinkimus pasiekti rezultatai gali tik džiuginti.

„Esame centro dešinės partija, galime kalbėti su visomis konstruktyviai mąstančiomis jėgomis, nes dirbti Vilniui reikės drauge”, – tikino Šilgalis. Vis dėlto jis sakė pritariąs partijos vadovo nuomonei, kad su Paksu bendradarbiauti būti sunku dėl skirtingų požiūrių į kai kurias vertybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Įtakos sostinėje siekiama visais frontais"

  1. Vytenis

    Kažin, ar patenkinti liberalcentristai rinkimų rezultatis Kauno rajone, kur negavo nei vienos vietos taryboje 😉 Net auštrevičininkai juos gana gerokai aplenkė. Tai ar čia rezultatai? 8) Nebent po skandalų gal tikėjosi dar prastesnių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.