Rinkėjai sujaukė politikų dėliones

Suskaičiavus reitingavimo balsus, vieni kandidatai į Kauno miesto tarybą liko užribyje, kiti šoktelėjo aukštyn

Kauno miesto rinkimų apygardos komisijos suskaičiuoti pirmumo balsai gerokai pakoregavo kai kurių partijų kandidatų sąrašus. Už miesto Tarybos durų liko ir nemažai žinomų Kauno politikų, užleidusių vietas verslininkams ir jaunimo atstovams.

Vyriausioji rinkimų komisija šiandien turėtų oficialiai paskelbti šiuos duomenis. „Kauno dienai” vakar pavyko sužinoti reitingavimo rezultatus.

Sumaištis tarp liberalcentristų

Dabartinis Kauno meras liberalcentristas Arvydas Garbaravičius tik šiek tiek daugiau nei 100 balsų pranoko savo partijos kolegą Gediminą Budniką.

Tarp šių politikų reitingų lentelėse virė gana įnirtinga kova. Suskaičiavus daugiau nei pusės rinkimų apylinkių pirmumo balsus G.Budnikas dar lenkė dabartinį miesto merą.

Rinkėjų valia pagal liberalcentristų sąrašą į miesto Tarybą pateko Kaune gerai žinomi verslininkai Tautvydas Barštys ir Kęstutis Mikėnas. Jie aplenkė antroje kandidatų sąrašo vietoje įrašytą Kauno skyriaus pirmininką Alvydą Banevičių.

Į miesto Tarybą taip pat nepateko Savivaldybės administracijos laikinasis direktorius Robertas Stanionis. „Visada reikia galvoti, ką veiksi ateityje. Svarstau įvairias galimybes, tačiau nieko konkretaus dar nenusprendžiau”, – teigė liberalcentristas.

Kauniečiai pakoregavo ir Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą. Pirmuoju numeriu įrašytą Rimantą Mikaitį aplenkė Erikas Tamašauskas ir Stasys Žirgulis. Į miesto Tarybą taip pat pateko verslininkė Ona Balžekienė, iš aktyvaus politinio gyvenimo išstūmusi Kauno filharmonijos vadovą Justiną Krėpštą.

Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Rimantas Mikaitis vakar dar nekomentavo, kokią įtaką reitingavimo balsai gali turėti dalijantis postus. Neoficialiuose pokalbiuose jau užsiminta, kad liberalai sieks vicemero kėdės. „Pirminiai balsai gali būti vienas kriterijų, tačiau viską turės nuspręsti skyriaus taryba, kuri taip pat patvirtins ir mūsų derybines pozicijas”, – sakė į trečią vietą savo partijos kandidatų sąraše nukritęs R.Mikaitis.

Parlamentaras liko antras

Tėvynės sąjungos kandidatų sąraše pagrindine intriga tapo Andriaus Kupčinsko ir Seimo nario Kazimiero Starkevičiaus dvikova. Beveik 900 balsų A.Kupčinskas aplenkė parlamentarą. Tai gali tapti pagrindiniu koziriu kovojant dėl mero posto.

„Skirtumas nėra toks didelis, todėl dar neatsisakau ketinimų tapti Kauno meru. Esu tarsi kareivis, todėl lauksiu Tėvynės sąjungos vadovybės sprendimo”, – teigė Seimo narys K.Starkevičius.

Tuo tarpu A.Kupčinskas vakar išplatino viešą pareiškimą, kuriame patvirtinto savo siekį tapti meru. „Suprantu, kad turiu vieną trūkumą – esu jaunas, tačiau tai greitai praeina”, – ironizavo politikas. Tarp keturiolikos į miesto Tarybą patekusių konservatorių bene daugiausia staigmenų pateikė iki šiol mažai kam žinoma Gintarė Skaistė. Ji sugebėjo iš 20 vietos šoktelėti į 12. Kauniečių simpatijų sulaukė ir buvęs mero pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis, iš 15 vietos pakilęs į 8.

Apskrities vadovas neapsisprendžia

Už socialdemokratų kandidatų sąrašą balsavę kauniečiai palankiausiai įvertino Gintautą Labanauską ir Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės vadovą Juozą Skirmantą Paukštį. Susumavus pirmumo balsus, paaiškėjo, kad į miesto Tarybą pateko Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Zigmantas Benjaminas Kazakevičius. Iš 16 vietos jis pakilo į 6.

„Šiuo metu esu komandiruotėje užsienyje, todėl net nežinojau, kad surinkau tiek daug pirmumo balsų. Dabar dar negaliu pasakyti, ar liksiu dirbti apskrityje, ar miesto Taryboje”, – vakar teigė socialdemokratas.

Preliminariais duomenimis, pagal Darbo partijos sąrašą į miesto Tarybą pateko Seimo narys Saulius Girdauskas, buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius ir Rytis Šatkauskas. Parlamentaras dar svarsto galimybę, kurį mandatą pasirinkti – Seimo ar miesto Tarybos nario. Tačiau beveik neabejojama, kad miesto Taryboje S.Girdauską pakeis anksčiau buvęs vicemeru jo partijos kolega Pranas Paškevičius. Pagal pirmumo balsus jis aplenkė kitą „darbietį” Valdemarą Šerkšnį.

Jaunalietuviams atstovaus tėvas ir sūnus

Neoficialiais reitingavimo duomenimis, į miesto Tarybą pateko jaunalietuviai Stanislovas Buškevičius ir Stasys Buškevičius. Pirmasis yra buvęs Seimo narys, o antrasis – jo sūnus.

„Jeigu kažką ne taip darys, teks paimti į diržą. Tiesa, sūnus už mane stambesnis, bet galbūt būsiu vikresnis”, – paklaustas, kaip žada kontroliuoti į miesto Tarybą patekusi partijos kolegą, juokavo Stanislovas Buškevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.