Kauno mieste ir rajone skelbiama gripo epidemija

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, Kaune ir Kauno rajone aštuntąją metų savaitę (2007-02-19 – 2007-02-25) sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) pasiekė epideminį lygį.

Kaune aštuntąją metų savaitę iš 10 000 gyventojų gripu ir ŪVKTI sirgo 163,19. Iš viso peršalimo ligomis susirgo 5.981 kaunietis, 56,3 proc. ligonių – vaikai iki 17 metų. Susirgimai gripu sudaro 30,3 proc. (1817). Palyginus su prieš tai buvusia savaite, sergamumas gripu ir ŪVKTI aštuntąją metų savaitę išaugo 1,67 kartus.

Kauno rajone 8 metų savaitę gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis išaugo 1,66 kartus, sergamumo rodiklis siekia 141/10. 000 gyventojų. Iš viso Kauno rajone peršalimo ligomis serga 1190 žmonių, 63,2 proc. ligonių – vaikai iki 17 metų. Gripo atvejai sudaro 18,2 proc.

Pasak KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytojos epidemiologės Nijolės Kriaučiūnienės, gripo epidemija skelbiama, kai per savaitę gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis suserga 100 iš 10 000 gyventojų arba lyginant su prieš tai buvusia savaite sergamumas išauga dvigubai.

Susidarius epideminei situacijai Kauno visuomenės sveikatos centras siūlo Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių adminstracijų direktoriams nuo 2007 02 27 paskelbti gripo epidemijas, o visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose vykdyti priemonių kompleksą, numatytą gripo epideminiam laikotarpiui.

Siekiant sumažinti tikimybę užsikrėsti gripu ir kitomis ūmiomis virusinėmis infekcijomis KVSC gydytojai epidemiologai gyventojams rekomenduoja:

” vengti masinių susibūrimo vietų ir nekontaktuoti su sergančiaisiais;

” gerai vėdinti ir valyti patalpas, ypač jei jose gyvena ir dirba daug žmonių;

” profilaktiškai gerti vitaminą C;

” kosint ar čiaudint būtinai naudoti vienkartines nosines;

” ryšėti vienkartines kaukes, jei darbo pobūdis kelia riziką platinti virusą arba juo užsikrėsti patiems;

Pasak gydytojos epidemiologės N. Kriaučiūnienės, profilaktiniai skiepai nuo gripo šiuo metu jau neefektingi. Dar nesergantiems patariama stiprinti imuninę sistemą: daugiau būti ore, dažniau valgyti vaisių, daržovių, vengti peršalimo. Prireikus būtinos medicininės pagalbos, geriau neiti į gydymo įstaigas, kur yra didesnis antplūdis sergančių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.