Darbo pažymėjimas legalizuoja

Retas kuris leidžia sau nepasiimti vairuotojo pažymėjimo, nes žino, kad bus skaudžiai nubaustas. Piniginę gali tekti pakratyti ir neturinčiajam darbuotojo pažymėjimo. Tiesa, greičiausiai kentės darbdavys.

Pagal 2003 metais Vyriausybės priimtą nutarimą, tapatybę patvirtinantį dokumentą privalo turėti kiekvienas darbuotojas. Pažymėjime, kuris paprastai telpa delne ir yra kortelės dydžio, turi būti nurodytas darbuotojo vardas, pavardė, pareigos, priėmimo į darbą data, pažymėjimo galiojimo laikas. Reikalaujama, kad dokumentas būtų su nuotrauka ir patvirtintas darbdavio antspaudu bei parašu.

„Anksčiau buvo populiaru darbuotojų pažymėjimus laikyti seife. Dabar privalu turėti su savimi, tačiau nebūtina dokumento segėti”, – aiškino Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Arūnas Džiugas.

Neturintis darbuotojo pažymėjimo žmogus gali patekti į kontroliuojančių institucijų akiratį.

„Pažymėjimas įrodo, kad asmuo dirba įmonėje legaliai. Jį darbdavys privalo išduoti sutarties pasirašymo ir priėmimo į darbą dieną”, – sakė A.Džiugas.

Anot pašnekovo, kartais darbdaviai įsigudrina nepateikti darbo sutarties kopijos darbuotojui. Nesulaukęs dokumento, žmogus kreipiasi į Darbo inspekciją. Paaiškėja, kad darbdavys vengia mokėti mokesčius ir verčiasi nelegalia veikla.

Rūpintis, kad pažymėjimas visada būtų po ranka, turėtų kiekvienas. Tačiau atsakomybė už reikalavimo nesilaikymą tenka įstaigos vadovui. Patikrinti gali ne tik Darbo inspekcijos, bet ir Valstybinės mokesčių inspekcijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Darbdaviui gresia baudos nuo 500 iki 5 tūkst. litų.

Vyriausioji darbo inspektorė Ona Kalvaitienė stebėjosi, kad darbuotojai vengia nešiotis pažymėjimus, nes neva nepatogu.

„Kadangi darbo saugos pažeidimų nemažėja, tenka dažnai vykti į statybų vietas. Ten, kur žmonės dirba ne kontoroje, ypač būtina turėti dokumentą. Inspektoriai turi įsitikinti, kad žmogus dirba įmonėje legaliai”, – sakė O.Kalvaitienė.

Ji patarė pažymėjimą laminuoti. Taip lieka mažiau galimybių jį kaip nors sugadinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.