Uostamiestis priartėjo prie epidemijos ribos

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Klaipėdoje priartėjo prie epidemijos ribos.

Miesto visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę sergamumas ūminėmis viršutinių takų kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) išaugo beveik ketvirtadaliu. Sergančiųjų skaičius siekė 97,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Beveik keturis kartus daugiau buvo užregistruota ir gripo atvejų – 238. Vaikų sergamumas gripu ir ŪVKTI sudarė per 55 proc. visų sergančiųjų.

Vien per pirmadienį Klaipėdoje užregistruoti nauji 167 gripo atvejai, iš jų – 48 vaikams. ŪVKTI atvejai nustatyti 502 klaipėdiečiams, iš kurių daugiau nei pusė – vaikai.

Pasak gydytojos epidemiologės Ninos Kasparaitienės, susirgimų duomenys registruojami kasdien, situacija mieste stebima. „Dabar esame ant gripo epidemijos ribos. Ar bus skelbiama epidemija, parodys tolimesnės dienos”, – sakė ji.

Gripo epidemija skelbiama, kai sergančiųjų skaičius 10 tūkst. gyventojų viršija 100 atvejų, o gripas diagnozuotas ne mažiau kaip 30 proc. visų susirgusiųjų. Pernai gripo epidemija Klaipėdoje paskelbta vasario 26-ąją.

Praėjusią savaitę sergamumas išaugo visoje Klaipėdos apskrityje. Kaip ir savaitę prieš tai, didžiausias jis buvo Kretingos rajone – čia bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 111,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų, tačiau gripo atvejų – vos vienas kitas.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose padidėjo 1,6 karto (158,6 atvejų – 10 000 gyventojų).

Daugiausia gripo atvejų registruota Kaune (1 817), kiek mažiau Šiauliuose (1 073 atvejai) ir Panevėžyje (1 101 atvejai).

Gripo epidemija paskelbta jau 9 miestuose ir rajonuose: Panevėžyje, Šiauliuose, Kėdainių, Šalčininkų, Švenčionių, Rokiškio, Panevėžio, Kelmės ir Radviliškio rajonuose.

Dėl epideminį lygį viršijančių rodiklių visuomenės sveikatos centrai pateikė siūlymus paskelbti epidemiją dar 6 miestuose ir rajonuose: Kaune, Raseinių, Kauno, Ukmergės, Marijampolės bei Jonavos rajonuose.

Užkrečiamųjų ligų specialistų teigimu, gripas yra sunkiai prognozuojama liga, tad įprastinių epidemijų metu kelia rimtą grėsmę kūdikių, pagyvenusių, sergančiųjų lėtinėmis ligomis žmonių sveikatai.

Taip pat didesnis pavojus užsikrėsti gripu yra žmonėms, kurių profesijos specifika – neišvengiami kontaktai su sergančiaisiais (medikai, gyventojų aptarnavimo sferos darbuotojai ir pan.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.