Už pažymą gyventojams nebereikės mokėti

Vidaus reikalų ministerijos siūlymu Vyriausybė pritarė nuo šių metų liepos 1 dienos panaikinti rinkliavas už pažymas, patvirtinančias asmens gyvenamąją vietą. Tai, pasak vidaus reikalų viceministro Regimanto Čiupailos, padės gyventojams išvengti nepatogumų, be to, kompiuterizavus ir perdavus gyvenamosios vietos deklaravimą ir šių duomenų apskaitą savivaldybėms, sumažės išlaidos.

Paslaugas priartins prie gyventojų

Nuo šių metų liepos 1-osios gyvenamosios vietos deklaravimo duomenų bei gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitos tvarkymas bus perduotas savivaldybėms, o šios naudosis specialiai sukurta informacine sistema, mažinančia dokumentų išdavimo sąnaudas. Taigi už pažymą, patvirtinančią gyvenamąją vietą, žmonėms nebereikės mokėti dviejų litų.

„Vidaus reikalų ministerija, įgyvendindama gyvenamosios vietos deklaravimo funkcijų perdavimą savivaldybėms, perka joms kompiuterius, programinę įrangą, seniūnijose įrengia saugaus duomenų perdavimo kanalus, ministerijoje modernizuojama tarnybinė stotis ir kompiuterinio tinklo užkardai”, – sakė viceministras R.Čiupaila.

Šiuo metu asmens gyvenamąją vietą patvirtinantį dokumentą išduoda teritorinių policijos įstaigų migracijos tarnybos. Dokumentas surašomas ranka, už jo išdavimą imamas dviejų litų mokestis.

Įgyvendinus gyvenamosios vietos deklaravimo funkcijų perdavimą savivaldybėms, gyvenamosios vietos deklaravimo paslaugos bus priartintos prie gyventojų – tai galės atlikti seniūnijos ar kiti savivaldybės administracijos padaliniai.

Rinkliava – į valstybės biudžetą

PB kalbinta Panevėžio rajono policijos komisariato Migracijos poskyrio viršininkė Renata Gailiušienė pasidžiaugė, kad toks sprendimas sveikintinas – patys gyventojai išvengs nemažų nepatogumų ir palengvės poskyrio darbuotojų darbas: „2003 metų sausio 1-ąją įsigaliojus įstatymui, kai gyventojų gyvenamąsias vietas deklaruoti ir pažymas išduoti pradėjome mes, žmonėms iš atokių kaimų tenka vykti į miestą. Tuo tarpu nuo liepos 1-osios šiuos dokumentus gyventojai susitvarkyti galės seniūnijose. Kita vertus, prieš ketverius metus mes ėmėmės papildomo darbo – naujų darbo vietų nebuvo sukurta”.

Praėjusiais metais rajono migracijos poskyryje savo gyvenamąsias vietas deklaravo 1783 gyventojai, o šiais metais iki vasario 23-iosios – 320. Tiesa, ne visi žmonės ėmė pažymas, kadangi ją turėti nėra privaloma. Pasak R.Gailiušienės, dviejų litų rinkliavos patekdavo ne į policijos komisariato, o į valstybės biudžetą.

Padaugėjo prieš rinkimus

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Migracijos skyriaus vadovė Laimutė Gailiušienė taip pat pateikė statistinius duomenis: per 2006 metus buvo išduotos 6 tūkstančiai 707 pažymos, o iki šių metų vasario 23-iosios – 473. „Per praėjusius metus už pažymų išdavimą buvo surinkta 12 tūkstančių 442 litai, o šiais metais – 816 litų. Realios sumos yra mažesnės, nes pagal galiojantį įstatymą ne visiems reikia mokėti du litus”.

Pasak L.Gailiušienės, prieš šį savaitgalį vyksiančius rinkimus nors buvo tikėtasi žmonių antplūdžio, besikreipiančiųjų nepadaugėjo: „Kiekvieną dieną, kaip ir anksčiau, sulaukiame panašiai tiek pat lankytojų. Tiesa, daugiau žmonių kreipėsi, kai prasidėjo balotiravimasis į savivaldybių tarybų rinkimus – savo gyvenamąsias vietas mieste deklaravo rinkimuose panorę dalyvauti piliečiai”.

Valstybės rinkliava už pažymos, patvirtinančios asmens gyvenamąją vietą ir laikinojo pažymėjimo išdavimą nebus imama ir rinkimų į savivaldybių tarybas dieną, vasario 25-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.