JT teismas: Serbija „netrukdė“ genocidui Bosnijoje

Tarptautinis Hagos teismas paskelbė, kad Serbija kaip valstybė nėra tiesiogiai atsakinga už Bosnijoje vykdytą genocidą, tačiau ir jam sustabdyti dėjo nepakankamai pastangų. Ieškinį iškėlusi Bosnijos vyriausybė siekė, kad Serbija būtų pripažinta kalta dėl šio genocido.

Teismas pripažino įrodytu tik vieną genocido, įvykusio Bosnijoje 1992-1995 metų konflikto metu, faktą – 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų nužudymą, kurį 1995 metais Srebrenicos mieste įvykdė Bosnijos serbai.

Teismui pirmininkavusi teisėja Rozalina Higins (Rosalyn Higgins) pareiškė, kad negalima kaltinti Serbijos valdžios organų dėl Srebrenicoje įvykdyto genocido. Dauguma balsų buvo priimtas teismo sprendimas, pagal kurį Serbija skelbiama nesusijusia su šiuo nusikaltimu.

Teismas pažymėjo, kad tuo metu oficialusis Belgradas teikė nemažą karinę bei finansinę paramą Serbijos Respublikai (taip vadinosi Bosnijoje įsikūrusi vietinių serbų valstybė) ir, atitinkamai, turėjo didelę įtaką Bosnijos serbams. Tačiau Belgradas nepasinaudojo savo įtaka jiems, kad būtų išvengta žudynių Srebrenicoje, ir tuo pažeidė tarptautinius įsipareigojimus.

Bosnija tikėjosi įrodyti tiesioginę Serbijos kaltę dėl genocido ir išsireikalauti milijardines reparacijas, tačiau šiuo atžvilgiu teismas nepriėmė Bosnijai palankaus sprendimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.