Ministras negavo bilieto į festivalio uždarymą

Festivalis Rokiškyje „Vaidiname žemdirbiams” vyko jau 23-iąjį kartą, jis jau seniai tapo šalies teatrų ir kultūros reiškiniu

Nepaisant to, kad sunegalavus aktoriams šiųmečio teatrų festivalio Rokiškyje nepavyko šventiškai pradėti, kad dvi festivalio savaitės buvo įtemptos ne tik jo rengėjams, artistams, bet ir gaisrininkams, privalėjusiems kultūros rūmus saugoti nuo gaisrų pavojaus, 23-ią kartą organizuotas renginys tapo didžiule švente. Vasario 23-iąją XXIII teatrų festivalio prizininkai buvo dosniai apdovanoti ir didžiai pagerbti.

Žiūrovų anšlagas

Per festivalio uždarymą rengėjai dar kartą pabrėžė jo svarbą: bilietai į visus spektaklius buvo išgraibstyti, žiūrovų salė kaskart pilnutėlė. Teatro gerbėjų būtų atsiradę dar daugiau, bet dėl priešgaisrinės sistemos nesklandumų neleista statyti pristatomųjų kėdžių ir pardavinėti papildomų bilietų. Dėl to, kad nepavyko nusipirkti bilieto į festivalio uždarymą, pasiguodė ir kultūros ministras Jonas Jučas. Jis teigė norėjęs kaip ir visi piliečiai vaidinimą pasižiūrėti įsigijęs bilietą, bet iš kasininkės sužinojo, kad bilietų jau nėra. Tuomet kultūros ministrui teko pasinaudoti tarnybine padėtimi, ir kišenėje liko 20 litų.

Naujas didysis rėmėjas

Per festivalio uždarymą dar kartą buvo kalbama apie išskirtinį jo pavadinimą. Baigiantis sovietmečiui sumanyto festivalio „Vaidiname žemdirbiams” pavadinimas ilgainiui ėmė lyg ir neatitikti tiesos – šiaip ar taip, ne tiek jau daug žemdirbių į jį susirenka. Jį lyg ir ketinta keisti, tačiau to nepadaryta. Pasirodo, delsimo būta tiesiog išganingo, mat nuo šių metų pagrindinį 8 tūkst. litų festivalio prizą įsteigė Žemės ūkio ministerija. Gautas pažadas, kad prizas bus ne vienkartinis. Šiemet ši solidi prizinė suma įteikta Šiaulių dramos teatro kolektyvui už suvaidintą Aido Giniočio režisuotą Carlo Gozzi pjesę „Princesė Turandot”.

Prizų dalyba – su vaidybos elementais

Atsiimant didįjį prizą irgi neapsieita be vaidybos. Pinigų atsiimti nuėjęs Giniotis buvo juokais sugėdintas Šiaulių dramos teatro vadovo Antano Venckaus: „Juk prizas skirtas ne režisieriui, o pačiam teatrui”. Be to, jis priminė, kad per šį festivalį Giniotis ir taip jau daug susižėrė laurų, o podraug ir tūkstančių.

Giniočiui teko atsiimti žiūrovų prizą, skirtą jo režisuotam spektakliui „Atviras ratas”, kurį suvaidino Teatro laboratorija „Atviras ratas”. Be to, perspektyviausia aktore pripažinta jo vadovaujamo kurso Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje magistrantė Marija Korenkaitė. Korenkaitei prizas skirtas už princesės Turandot vaidmenį, sukurtą Giniočio režisuotame Šiaulių dramos teatro spektaklyje „Princesė Turandot”. Giniočiui teko garbė atsiimti ir prizą už geriausią vyro vaidmenį. Šiam žingsniui jį įpareigojo prizą pelnęs jo bičiulis Keistuolių teatro aktorius ir režisierius Andrius Kaniava. Kaniava apdovanotas už jo paties režisuotame Keistuolių teatro spektaklyje „Penktas veiksmas” suvaidintą Bobo vaidmenį.

Prizininkė ir festivalis – vienmečiai

Perspektyviausia aktore išrinkta Korenkaitė pasidžiaugė, kad ją sėkmė lydi gimtinėje – mat ji rokiškėnė. Marija teigė, kad 23-iąjį kartą rengiamas Rokiškio teatrų festivalis yra jos vienmetis. Aktorė sakė augusi drauge su festivaliu, stebėjusi jo vaidinimus ir gėrėjusis. Teatro specialybės magistrantė, laimėjusi perspektyviausios aktorės prizą, dėkojo kurso vadovui Giniočiui – savo režisuojamame spektaklyje jis Marijai išdrįso patikėti pagrindinį Turandot vaidmenį.

Prizas už geriausią moters vaidmenį skirtas Rasai Rapalytei, Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Dienos ir dainos” suvaidinusiai Editą Piaf (režisierius Rimas Morkūnas). Už geriausią antraplanį vaidmenį prizas skirtas Milei Šablauskaitei, Kauno valstybinio teatro spektaklyje „Antoškos kartoškos” suvaidinusiai Babą Olgą (režisierė Ramunė Kudzmaitė). Šie prizininkai jiems skirtų piniginių prizų neatvyko pasiimti.

Lemtingas kartas

Simpatingiausiu šio festivalio aktoriumi išrinktas Vladimiras Serovas – Rusų dramos teatro spektaklyje „Juokingi pinigai” jis suvaidinęs taksistą Bilą. Serovas prisipažino, kad lipdamas į sceną pasiimti prizo jis jaudinasi dar labiau, nei eidamas vaidinti. Už geriausią spektaklį vaikams apdovanotas Vilniaus teatras „Lėlė”, festivalyje parodęs Jurgio Kunčino parašytą, o režisieriaus Algirdo Mikučio režisuotą „Raganą ir Lukošiuką”. Teatro vadovas Juozas Marcinkevičius pasidžiaugė, kad 23-ias kartas, kai jie atvyko į Rokiškio teatro festivalį, jiems buvo lemtingas – prizas laimėtas pirmąkart. Specialiuoju žiuri prizu įvertintas Gyčio Ivanausko teatro spektaklis „Praba”, režisuotas Gyčio Ivanausko.

Prizus išdalijęs Rokiškio rajono meras Egidijus Vilimas sakė: „Festivalis prasidėjo neįprastai, tačiau tapo įprastu kiekvienam Rokiškio krašto žmogui. Kitaip tariant, festivalis jau tapo reiškiniu.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.