Virtuvė – atskira ar bendros zonos dalis?

Erdvus bei patogus būstas – daugelio svajonė. Didesnės erdvės įspūdį paprasčiausia sukurti atsisakant sienų, pertvarų, paliekant kuo daugiau atviros erdvės. Tačiau patirtis rodo, kad tai – ne visada geriausias sprendimas. Virtuvę, valgomąjį, kur ne tik ruošiamas maistas, valgoma, bet ir bendraujama, ilsimasi, vis dėlto patariama atskirti nuo kitų patalpų.

Sekdami interjero mados tendencijas nemažai gyventojų atsisako tradicijos skirstyti savo būstą į konkrečios paskirties erdves – miegamojo, svetainės, valgomojo, virtuvės. Itin dažnai į vieną bendrą zoną sujungiamos pastarosios trys erdvės – be akivaizdžiai patalpas sumažinančių sienų, pertvarėlių patalpa atrodo kone dvigubai didesnė, šviesesnė, suteikia daugiau galimybių madingiems interjero dizaino sprendimams įgyvendinti.

Tačiau ne vieno užsienio ir Lietuvos architektų patirtis rodo, kad po kiek laiko gyventi ir dirbti „sujungtose” patalpose žmonėms pasidaro nebepatogu, jie jaučia fizinį bei psichologinį diskomfortą. Kodėl?

Mūsų prigimtis tokia, kad skirtingiems užsiėmimams mums reikia atskirų erdvių. Gamindami valgį, vakarieniaudami su šeima norime šiokio tokio intymumo, privatumo, nesuskirstyta į dalis erdvė slegia. Išeitis? Šiek tiek ne sudėtingų, o gerų sprendimų – ir galėsite džiaugtis jaukesne virtuve.

Maistą ruošiame vienur, valgome – kitur

Didelė virtuvė – šeimininkės džiaugsmas. Anot specialistų, jeigu jūsų virtuvės plotas siekia 10 kvadratinių metrų ir daugiau, pravartu ją suskirstyti bent į dvi dalis – darbinę zoną ir valgomąjį.

Sienų ar kitų nepermatomų sunkių pertvarų nereikės (jei labai norėtumėte, galėtumėte rinktis stiklines). Užtektų, pavyzdžiui, darbinę zoną šiek tiek „pakelti” – įsirenkite maždaug 15-30 cm aukščio pakylą. Virš jos galite sumontuoti kabamąsias lubas – šalia „sumažintos” darbinės zonos esantis valgomasis atrodys labai erdvus.

Jeigu virtuvė nedidelė, nėra galimybių įgyvendinti sudėtingesnių sprendimų, maistui gaminti, indams plauti skirtą zoną nuo erdvės, kurioje šnekučiuodamiesi su namiškiais skanausite rūpestingai paruoštus valgius, atskirti galite pasitelkdami skirtingų spalvų, faktūrų apdailos medžiagas. Tarkim, darbinės zonos grindų danga, lubų bei sienų apdaila, baldai gali būti kiek tamsesni už valgomojo.

Virtuvę nuo valgomojo galima atskirti ir baro baldais – turėsite dar atskirą mažą, bet funkcionalią erdvę.

Geras sprendimas – išskirti vieną zonų padės apšvietimas. Darbinė zona gali būti arčiau langų, o valgomasis apšviestas intymią aplinką sukuriančia šviesa. Galimas ir atvirkštinis variantas: kuo daugiau natūralaus apšvietimo valgomajame ir kelių sluoksnių dirbtinė šviesa virtuvėje.

Virtuvė – funkcionali, valgomasis – patogus

Net jei jūsų būstas gana didelis, taupyti vietą visada aktualu. Ypač virtuvėje, kur reikia sutalpinti maisto ruošimo procesą palengvinančią įrangą – šaldytuvą, viryklę, orkaitę, indaplovę, mikrobangų krosnelę, gartraukį, kartais – ir skalbyklę. Interjero dizaino specialistų teigimu, darbinė zona atrodys jaukesnė ir tvarkingesnė, jei visą buitinę techniką paslėpsite balduose.

Indų, įrankių, gražių indelius su prieskoniais, spalvotais makaronais ir panašiai irgi nepriimta eksponuoti, tačiau jie gali tapti ir originalia interjero, ypač kantri stiliaus, dalimi.

Patalpoje, kurioje valgoma, svarbiausia – komfortas. Prie stalo su šeimos nariais bei draugais susėdame ne tik pamaitinti kūno, bet ir dvasios – bendri pietūs ar vakarienė šiais skubėjimo laikais bene vienintelė proga darbo dieną pabūti kartu, pasidalyti džiaugsmais bei rūpesčiais.

Valgomajame neturėtų būti per daug dėmesį blaškančių daiktų, baldai – kuo patogesni. Stalo forma, dydis bei vieta priklauso nuo interjero kompozicijos. Tačiau dažniausiai stalas, ypač didelis ir apvalus, stovi valgomojo centre. Mažas, stačiakampis stalas geriau atrodo prie sienos ar kampe.

Mažos erdvės – ne bėda

Valgomajam įrengti daug vietos nereikia. Jame turi būti tik būtiniausi baldai ir šiek tiek erdvės aplinkui. Nuo darbinės zonos jį turėtų skirti keli metrai.

Virtuvė – kas kita. Dauguma šeimininkių mano, kad jeigu ji maža, nieko įdomaus čia neprigalvosi – vis tiek bus nepatogu. Tai ne visai tiesa – racionaliai išdėsčius baldus ir mažoje virtuvėje dirbti komfortiška.

Jeigu virtuvės plotas mažesnis nei 7 kv. metrai, spintas ir didelę buitinę techniką geriausia išdėstyti palei sienas, o mažesnę racionaliausia „apgyvendinti” spintelėse. Baldų – tik tiek, kiek reikia, kad ruošti maistą būtų patogu. Vietą labai taupo transformuojami baldai – ištraukiamos lentos maisto produktams pjaustyti, išlankstomi staliukai.

Padidinti erdvę padeda ir kelios gudrybės. Patalpos apdailai rinkitės šviesesnių spalvų medžiagas, galite vieną sieną padaryti veidrodinę – virtuvė bene dvigubai „padidės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Virtuvė – atskira ar bendros zonos dalis?"

  1. Mikaela

    Galiu pasakyti tik tiek, kad interjero dizaineriai tikrai teisūs darbinė zona tikrai atrodo jaukesnė ir tvarkingesnė, jei visą buitinė technika bus paslėpta balduose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.