Vonios sienelės – apsauga nuo nepageidaujamų balų

Dušą aptverti stiklinėmis sienomis tapo įprasta taip pat seniai, kaip ir naudotis pačiu dušu. O kaip vonia? Turbūt ne kartą teko keiksnoti nepaklusnią užuolaidėlę ir iš vonios išlipti jau ant nuo nemenkos balutės blizgančių grindų. Būtent dėl to ir pradėtos gaminti vonioms skirtos sienelės.

„Ar populiarios tokios vonios sienelės, kai nuo seno įprastos lengvos užuolaidėlės?” – senamadiškai klausiu vieną iš pardavėjų. „O kaip gi. Labai populiarios, net labiau nei užuolaidos, – gaunu tvirtą atsakymą. – Jos praktiškesnės, žmonės lengvai renkasi šį variantą vonios kambariui.”

Sienelės – pagal poreikius

Vonios sienelės gali būti viengubos, dvigubos, trijų dalių… Kokių tik panorėsite. Pagamintos daugiau nei iš vienos dalies jos dažniausiai būna su lankstais ir išsimaudžius šią sienelę visai nesunku paslėpti sustūmus į kampą. Jos neužima daug vietos net ir ankštesniame vonios kambaryje. Tokios sienelės gali būti montuojamos prie sienos; specialios vonios kambariui skirtos spintelės, taip pat su ilgu ar trumpu specialiai tam pritaikytu laikikliu. Anot „Vonia.lt” prekybos salono darbuotojo Vitalijaus, vonios sienelės gali būti derinamos prie kiekvieno poreikių ir norų. Sienelių aukštis, dydis ir kiti parametrai derinami taip pat pagal žmogaus poreikius ir galimybes. Bendrovėje „Valbra” dirbantis Rolandas išduoda, jog dažniausiai perkamos 1,2, 1,4 ir 1,7 metro sienelės. Pasak „Vonia.lt” darbuotojo, pagrindinis dalykas, būtinas norint įsirengti tokias sieneles vonios kambaryje – lygus vonios paviršius. „Kitaip gali nieko ir neišeiti”, – tvirtina jis.

Patogumas ir grožis – suderinami

Vonios sienelės gali būti gaminamos iš stiklo ar plastiko. Kartais galima pasirinkti vieną ar kitą medžiagos atspalvį. Koks skirtumas tarp stiklo ir plastiko? „Stiklas geriau”, – sako prekybininkas Vitalijus. – Stiklas – geriausias, jis būna padengtas antikalkiniu paviršiumi, todėl laiko ilgiau. Stiklas dažniausiai būna grūdintas, taip pat – skaidrus, matinis, tamsintas arba margintas (raštais arba linijomis gali būti marginamas ir plastikas). Plastikas būna įvairaus storio, nelygu, kaip sudarytas – viengubas ar iš kelių dalių. Pasak pardavėjo, labiausiai perkamos stiklinės viengubos, 6 milimetrų storio vonios sienelės. Kodėl? Nes tokios užima mažiausiai vietos. Tačiau vonios sienelės gaminamos ne tik iš stiklo ar plastiko. Pagal vartotojo poreikius ir norus derinami ir sienelių rėmai, pridedamos specialios lentynėlės vonioje būtinoms reikmėms susidėti. Rėmeliai sienelėms dažnai gali būti gaminami iš aliuminio, taip pat žalvario – žiūrint, ko pageidauja pirkėjas ir koks vonios interjeras. Kelių dalių sienelės būna tvirtinamos su lankstais – besivarstančios arba slankiosios, stumdomos specialiais bėgeliais. Pasirinkti nesunku, kai žinai, kas tau patogiau.

Senesnėms vonioms – užuolaidos

Vonios sienelių pranašumas – praktiškumas, tvirtumas, ilgalaikiškumas, palyginti su tradicinėmis užuolaidomis. Tačiau kartais itin mažame vonios kambaryje būna sunku pritaikyti tokias sieneles, trukdo sena, nelygus vonios paviršius ar senesnio tipo kambario interjeras. „Tokiais atvejais kartais estetiškiau ir geriau atrodo tos pačios retro stiliaus užuolaidėlės”, – pataria nepamiršti ir užuolaidėlių prekybininkas Vitalijus.

Brangi užgaida ar nepastebima detalė?

Jei plonytę užuolaidėlę voniai galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre ar turgelyje už keliasdešimt litų, tai vonios sienelių kainos atitinkamai „pastorėja” su lig pačios prekės storiu. Specializuotose vonios baldais ir kitomis reikmėmis prekiaujančiose parduotuvėse vonios sienelių kainos svyruoja nuo 400 iki 4000 litų. Vertę paprastai lemia sienelių dydis, dizainas, gamintojas ir medžiagos. „Ar stiklinės sienelės kainuoja brangiau? Nebūtinai. Iš tokios medžiagos pagamintas sieneles galima įsigyti ir už šiek tiek daugiau nei 400 litų”, – sako „Vonia.lt” salono pardavėjas. Nepaisant šios pastabos, daugelyje vonios baldais prekiaujančių parduotuvių pigesnės yra iš plastiko gaminamos vonios sienelės. Kainą lemia tai, kokią prekę pasirinksite – didesnę, bet plastikinę, ar mažesnę, bet stiklinę sienelę už tą pačią kainą… Kuo sienelės įmantresnės, sudarytos iš daugiau nei dviejų sudedamųjų dalių, yra aukštesnės, kartais ir garsesnės firmos naujesnis modelis, tuo šis pirkinys piniginę paplonins labiau. „Yra sienelių net paauksuotais vyriais ar profiliais”, – pasakoja „Valbros” darbuotojas Rolandas. Akivaizdu, kad už brangesnes bei įmantresnes medžiagas mokėsite daugiau.

Europietiška „išmonė”

Vonios sienelės toli gražu ne japoniška ar kituose užjūrio kraštuose gyvenančių žmonių išmonė. Pasak prekybininkų, jas gamina įvairios, daugmaž žinomos Italijos, Vokietijos, Suomijos, Čekijos ir kitų šalių bendrovės. Beje, vonios sieneles, kaip ir kitas vonios kambario interjero detales, jau ne vienus metus gamina ir Lietuvos įmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.