Ar A.Raslanas su A.Poviliūnu imsis ryžtingų veiksmų?!

Po trijų mėnesių pasirengimo stovyklos Ispanijoje į Klaipėdą grįžęs mūsų miesto dviratininkų treneris Algirdas Vaitkus nesiruošia taikstytis su Lietuvos dviračių sporte susistovėjusia sistema, su šios sporto šakos federacijoje savivaliaujančiais funkcionieriais.

Greitai krito galva

– Tai kodėl šalies rinktinės vyriausiuoju treneriu neišbuvote nė metų?

– Ar galima buvo taikstytis su abejingumu, su melu? Kaip galima gerai pasiruošti, laimėti, kai, perėmę iš Narsučio Dumbausko rinktinę, iš šalies sporto institucijų negavome nieko, net „nipelio” (dangtelio ventiliui).

Dar būnant antruoju treneriu buvo prižadėta: jei gerai pasirodysite atrankos į olimpines žaidynes varžybose, – gausite pinigų. Ar tai protinga? Iš pradžių duokite lėšų, kad būtų už ką pasiruošti, po to reikalaukite rezultatų.

Nors būdami basi ir pliki, tačiau per pasaulio taurės etapus laimėjome kelialapį į Atėnų žaidynes. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) savo 2003 metų pažadą – duoti 100 tūkstančių litų – ištesėjo tik 2005-aisiais. Bet LTOK šiuos pinigus pervedė ne mums, o į Lietuvos dviračių sporto federaciją (LDSF).

Pusę šios sumos federacija pervedė mums, o pusę – iki šiol skolinga. Negana to, kad LDSF nuo 2003 metų vyrų rinktinei nedavė nė lito, ji ir mūsų pinigų nesiruošia atiduoti.

Netesi savo žodžio

Dar. 2005 metais įkūrėme Nacionalinį dviračių sporto centrą (NDSC). Sutartyje pasirašęs tuometis LDSF prezidentas Edvardas Andrijaitis prisižadėjo kasmet NDSC skirti po 60 tūkstančių litų.

Dviratininkai manęs, kaip vyriausiojo trenerio, klausdavo, kur ta ir ana suma, kur dienpinigiai, už kuriuos jie pasirašė ir negavo.

Supratau, kad daugiau gyvenime negalima pasitikėti LDSF funkcionieriais.

Ar galima buvo tylėti, kai šeši vyrai dviratininkai metams gavo 250 tūkstančių litų, o dvi moterys – 550 tūkstančių. LDSF vykdomojo komiteto narys Valerijus Konovalovas yra leptelėjęs, kad jei nebūtume šito skelbę, ir toliau būtų viskas gerai.

Ar galima tylėti, kai moterys buvo aprūpintos nuo galvos iki kojų, o mes Atėnų olimpinėse žaidynėse dalyvavome su skolintais dviračiais?!

Federacijai tapau labai nemaloniu žmogumi, kai paklausiau, kodėl tokia neteisybė.

Po to, kai kreipiausi į Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisiją, reikėjo tik dviejų savaičių, kad būčiau atleistas iš vyr. trenerio pareigų.

Kaltas be kaltės

– Jūs esate arba buvote kaltintas iš pradžių dėl 55 tūkstančių litų, vėliau dėl 47 000, už kuriuos neatsiskaitėte.

– Kartu su Klaipėdos kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėju Irenijumi Zaleckiu buvome pas Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) buhalterę. Ji pasakė, kad aš ne tik atsiskaičiau, bet dar LOSC yra mums skolingas 3 tūkstančius litų.

LOSC – biudžetinė organizacija. Jeigu būtume neatsiskaitę, tai po trijų mėnesių mus būtų padavę į teismą, jau seniai būtų mane „suvalgę”. O šiandien, kaip Dievas davė, jau praėjo metai.

Negavęs iš šalies sporto institucijų nei automobilio, nei kuro jam, nei dviračių, nei atsarginių dalių, viską pirkome už Klaipėdos „Helios sport” klubo lėšas. Visos sąskaitos yra tvarkingai sudėtos.

Nesiruošia keliaklupsčiauti

Apskritai pikta girdėti kaltinimus, kad mes reikalaujame didesnių pinigų. Mūsų su belgais sukurto klubelio biudžetas – 450 tūkstančių eurų. Lietuvos kūno kultūros departamentas (KKSD) ir LTOK, galintys olimpinei vyrų rinktinei duoti tik 300 tūkstančių litų, mus stato ant ragų. Ir jie dar kalba apie didelius pinigus. Gal jie nežino, kokie yra dideli pinigai? Pavyzdžiui, „Discovery Channel” profesionalų komandos, kurioje yra geriausias Lietuvos dviratininkas Tomas Vaitkus, metų biudžetas – 30 milijonų eurų, „Astana” – tiek pat.

Mūsų sportininkai, pastaraisiais metais už aukštas vietas pasaulio ir Europos čempionatuose, olimpinėse žaidynėse uždirba pinigų LDS federacijai.

Pavyzdžiui, už prizines ir kitas aukštas vyrų, jaunimo ir jaunių dviratininkų vietas 2006 metais KKSD ir LTOK į LDSF sąskaitą perves apie 90 tūkstančių mūsų uždirbtų litų.

Tai ne mes turime keliaklupsčiauti prieš Dviračių federaciją, bet jos vadovai turi mūsų prašyti, kad mes gintume Lietuvos garbę.

Mano dviratininkai gauna padorius atlyginimus, yra išlaikomi už klubo lėšas, gauna medikamentus, maisto papildus. To jie Lietuvos rinktinėje niekada negaus.

Turi būti ryžtingesni

– Tad ko reikia, kad pavyktų išspręsti šį konfliktą, kad jūs ir jūsų dviratininkai vėl atstovautų Lietuvai?

– Ryžtingesnių KKSD ir LTOK vadovų Algirdo Raslano ir Artūro Poviliūno veiksmų. Jie turi tarti žodį LDSF vykdomojo komiteto nariams daug anksčiau, nei ateis ruduo, kai prasidės lemiamas metas kovai dėl kelialapio į Pekino olimpines žaidynes.

Argi jie nemato, kas vadovauja federacijai? Eugenijus Bulavas. Jis net dviratininkų nepažįsta.

E.Peseckio neprisileis

– O gal pasikeis jūsų ir jūsų dviratininkų pozicija dėl LDSF paskirto vyriausiojo trenerio Edmundo Peseckio?

– Kai vyksta toks karas tarp mūsų ir Vilniaus, mūsų dviratininkai bijotų net važiuoti į rinktinės stovyklą, varžybas. Neduokdie, įmes sportininkams kelias tabletes ir pakvies dopingo kontrolę. Kas tada? Viskas. Ir sportininkams, ir man. Sakys: „Tai štai kaip Vaitkus treniruoja”.

O jauniems vyrams būtų sugadinta karjera. Mes E.Peseckio per 10 metrų negalime prisileisti.

Tomas Vaitkus, turėdamas solidžią sutartį su „Discovery Channel” komanda, nė už ką nesutiks, kad net šalia būtų minėtasis federacijos statytinis.

Sieks kelialapio

– Ar nebūdami lojalūs LDSF, galite patekti į olimpines žaidynes?

– Tarptautinė dviračių sporto federacija savo varžybose leidžia dalyvauti ne tik nacionalinėms rinktinėms, bet ir klubams.

Lapkričio mėnesį vyks kitos pasaulio taurės varžybos. Na, tuomet Klaipėdos „Helios sport” turės progos susitikti treke su nacionaline Lietuvos rinktine, kuri, droviai šnekant, neblizga šiomis dienomis Anglijoje vykstančiame pasaulio taurės etape. Rezultatas – tiesiog juokingas. Tokiu greičiu važiuotų ketvirtoji Klaipėdos klubo komanda.

Įdomu pastebėti, kad nacionalinė rinktinė, kuriai vadovauja E.Peseckis, ruošiasi vykti į kovo mėnesį vyksiantį pasaulio treko čempionatą Ispanijoje, nors nei Europos čempionatuose, nei taurės etapuose ji neuždirbo nė taškelio. O kelialapį uždirbo iš Lietuvos rinktinės išvarytieji dviratininkai. Tad išeina, kad jie į rojų ruošiasi joti ant svetimos šluotos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.