Absurdo ieškiniai trukdo teismams

Neįtikėtinai absurdiški ieškiniai verčia teisėjus papildomai studijuoti teisinę literatūrą ir gerinti kvalifikaciją.

Teismai verste užversti nuostabą ir net juoką keliančiais ieškiniais, o nuo jų autorių Temidės tarnai nežino kaip atsiginti.

Verčia tobulėti

Klaipėdos apygardos civilinių bylų skyriaus pirmininkė Rimvida Zubernienė sakė sukaupusi visą kolekciją keistų ieškinių. Teisėja sakė esanti įsitikinusi, kad didesniąją dalį absurdiškų ieškinių teismui teikia nesveikos psichikos žmonės, tačiau sustabdyti juos nuo panašaus elgesio nėra teisinio mechanizmo.

Mat šie žmonės dar nėra pripažinti neveiksniais.

Kita dalis nelogiškų ieškinių gimsta iš žmonių neišmanymo, o kartais iš bandymo gudrauti.

Klaipėdos teisininkų luomo žmonės galėtų atmintinai išvardinti kelis žmones, kurie kasdien lankosi visuose trijuose teismuose ir nuolat bylinėjasi. Niekas nelaiko jų sveikais, tačiau, norėdami atmesti absurdiškus ieškinius, teisėjai priversti ypač atidžiai studijuoti teisinę literatūrą, kad galėtų argumentuotai tai padaryti.

Užkimšo oro kamščiais

Kartą pagyvenusi nuosavo namo savininkė kreipėsi į teismą, prašydama nubausti 82 metų kaimynę, kuri neva užkimšusi ieškovės kaminą.

Moteris įrodinėjo kaimynės kaltę remdamasi specialistų išvada. Joje buvo rašoma, kad dūmtraukis galbūt blogai veikia dėl oro kamščių.

Moteris rimtu veidu teismui įrodinėjo, kad vos paeinanti kaimynė užkimšo jos kaminą oro kamščiais. Paklausta, kaip ji tai įsivaizduoja, moteris atsakė, kad tai galėjo padaryti senolės dvasia.

Miegojo be vyro

Kitas vyras pareiškė ieškinį savo žmonos Zosės vardu, tvirtindamas, kad ši patyrė žalos, nes tris naktis buvo priversta miegoti be vyro. Mat šis vyras buvo sulaikytas ir nuvežtas psichiatrams ištirti.

Įdomu, kad Zosė teisme nepasirodė. Pagal įstatymą ieškinį turėjo reikšti pati moteris, o ne jos sutuoktinis. Tai tapo pagrindu ieškinį atmesti.

Kalbėdami apie šį atvejį teisėjai prisiminė, kaip sunkiai jiems teko tvardyti juoką teismo salėje.

Fotografavo butelį

Kitas vyras ištuokos su trečiąja žmona byloje pareikalavo jam priteisti iš buvusios sutuoktinės išlaikymą. Jis įrodinėjo, kad gyvendamas santuokoje su labai bloga moterimi negalėjo realizuoti savo senos svajonės – mokytis vairuoti. Šis vyras tikino ketinąs stoti į aukštąją mokyklą ir įgyti vairuotojo specialybę.

Bandydamas įrodyti, kokia netikusi motina yra jo žmona, vyras atėjo į buvusios šeimos namus neva norėdamas pabendrauti su vaikais ir surežisavo daugybę nuotraukų.

Aptikęs šaldytuve nepilną butelį degtinės, jį pastatė prie vaiko lovelės, paskui – prie rašomojo stalo bei kitose vietose. Šias nuotraukas vyras pateikė teismui kaip amoralaus žmonos gyvenimo įrodymą.

Maža to, teismo posėdžio metu paaiškėjo, kad jis suvalgė šaldytuve vaikams paliktus pyragėlius.

Knarkia, vadinasi, kvailys

Kita moteris nenorėjo skirtis su vyru. Ji siekė įrodyti, kad drauge nebenorintis gyventi sutuoktinis yra neveiksnus, tad ir jo prašymo juos ištuokti negalima tenkinti.

Moteris tikino teismą, kad vyras yra psichiškai nesveikas ir neatsako už savo veiksmus, nes naktimis knarkia, o kartais per miegus net kalba. Todėl moteris prašė paskirti jam psichiatrinę ekspertizę.

Su viršininkais nesutarianti moteris prašė teismą įpareigoti darbdavį ją atleisti ir sumokėti jai išeitinę kompensaciją. Savo noru palikti darbo moteris nenorėjo. Ją sunkiai sekėsi įtikinti, kad šis reikalavimas yra neįvykdomas.

Pareikalavo išnešti gyvūnus

Vienas klaipėdietis, nuolat besibylinėjantis su giminaičiais, telekomunikacijų bendrove, namų valdomis, vandens, dujų, elektros tiekimo įmonėmis ir kitomis institucijomis, kiekvieno teismo posėdžio pradžioje reikalauja įrodymų, kad bylą nagrinėjantys teisėjai nėra atsakovų giminės. Savo reikalavimą jis taip ir formuluoja: „Prašau įrodyti, kad teisėjai nėra bendrijos giminės”.

Kartą su kaimynais dėl triukšmo besibylinėjęs žmogus pareikalavo teismo iš buto išnešti žiurkes ir kates. Jis įrodinėjo, kad vienu aukštu aukščiau gyvenančių kaimynų augintinių bėgiojimas trukdo gyventi.

Dar vienas keistuolis, rašydamas ieškinį dėl avarijos metu patirtos žalos, be vaistų ir tvarsčių teismui nurodė, kiek tualetinio popieriaus rulonėlių sunaudojo gydydamasis ligoninėje.

Patiki ligoniais

Neretai teisėjus stebina žmonių naivumas.

Viena gretimame rajone gyvenusi moteris buvo patikėjusi, kad gali atstovauti kitų žmonių interesams teismuose. Sklandžiai kalbėdama, moteris nesunkiai įtikindavo teismo koridoriuose lūkuriuojančius žmones galinti tapti jų gynėja.

Netrukus vienam vyrui toji moteris įteigė norinti balotiruotis į šalies Prezidento postą. Tam reikalui jis paskolino „kandidatei” 5 tūkstančius litų.

Netrukus minėta moteris buvo pripažinta neveiksnia. Lengvatikis vyras paprašė grąžinti pinigus, bet jų negavo. Prasidėjo teismo procesai dėl prezidentinei kampanijai paskolintų pinigų.

Galiausiai viskas baigėsi tuo, kad skolintojas mirė ir teismo procese bylinėtis liko abiejų šios istorijos dalyvių vaikai.

Dar vienas panašus žmonių teisių gynėjas ir kovotojas už teisybę teismams dažnai atsiunčia sąrašą teisėjų, kurie, jo manymu, yra korumpuoti, o kurie teisingi. Įdomu, kad teisingųjų sąrašas vis trumpėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.