S. Gaidjurgio byla atversta iš naujo

Vakar Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo iš esmės nagrinėti Sigito Gaidjurgio (gim. 1958 m.) ir jo bendrininkų Armino Graužinio (gim. 1960 m.), Mariaus Marijošiaus (gim. 1971 m.) bei panevėžiečio Virginijaus Baltušio (gim. 1966 m.) bylą.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendį skundžia ne tik nuteistieji, bet ir prokurorai.

Posėdžio metu buvo gautas A. Graužinio prašymas sušvelninti jam kardomąją priemonę ir paleisti į laisvę. Šį prašymą teismas atmetė. Beje, posėdyje A. Graužinis buvo įspėtas dėl prokuroro įžeidinėjimo.

Kito nuteistojo šioje byloje, kurio atžvilgiu nuosprendis neskundžiamas, Artūro Damkaus (gim. 1969 m.) prašymas sušvelninti kardomąją priemonę – suėmimą – buvo palaikytas prokuroro ir teismo patenkintas.

Teismas skyrė A. Damkui įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje. Savo sprendimą Apeliacinis teismas motyvavo tuo, jog iš pataisos namų, kuriuose laikomas A. Damkus, buvo gauta informacijos apie tai, jog jam yra grasinama fiziniu susidorojimu.

Įvertintos ir tos aplinkybės, jog jis prisipažino nusikaltęs, atskleidė kelis nusikaltimus, be to, jam, skirtingai nuo A. Graužinio, prokuroras nesiūlė griežtinti bausmės.

A. Damkus laikomas suimtas jau 4 metus ir 5 mėnesius. Jam buvo skirta 7 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Vakar jis buvo paleistas.

Vakar posėdyje S. Gaidjurgis, M. Marijošius, V. Baltušis ir A. Graužinis išvardino ne vieną dešimtį liudytojų ir ekspertų, kuriuos jie prašo apklausti nagrinėjant šią bylą.

Prokurorui prašant laiko susipažinti su prašymais ir pasiruošti į juos atsakyti, teismas padarė pertrauką bylos nagrinėjime iki gegužės 10-osios.

S. Gaidjurgis buvo nuteistas už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas” Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus.

S. Gaidjurgis ir M. Marijošius buvo Vilniaus apygardos teismo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, V. Baltušis – 18 metų, o A. Graužinis – 8 metams laisvės atėmimo. A. Graužinis pripažintas kaltu dėl nužudymo slėpimo, žmogaus sužalojimo, dviejų asmenų laisvės atėmimo.

Prokuroras apeliaciniame skunde prašo šioje byloje 18 metų laisvės atėmimo nuteistam V. Baltušiui skirti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, o A. Graužiniui – laisvės atėmimą 15 metų.

Apeliacinį skundą pateikęs S. Gaidjurgis teigia nepadaręs jam inkriminuotų nusikaltimų – esą jį apšmeižė tuos nusikaltimus įvykdę asmenys. Nuteistasis tikina nebuvęs nusikalstamo susivienijimo nariu ar organizatoriumi.

M. Marijošius teigė, jog jam paskirta bausmė yra per griežta, A. Graužinis pareikalavo jį visiškai išteisinti, o V. Baltušis paprašė peržiūrėti šią bylą, kadangi mano, jog buvo pažeistos jo teisės į teisingą bylos nagrinėjimą ir teisė į gynybą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.