Mankšta spaudžiant šaltukui

Į mankštą Ąžuolyno parke nepabūgę 10 laipsnių šalčio ir žvarbaus vėjo atėjo apie pusšimtį kauniečių

Kauno visuomenės sveikatos centras pirmą kartą vakar kauniečius pakvietė visuotinę mankštą. Į tokį originalų kvietimą atsiliepė tik moksleiviai ir vyresnio amžiaus žmonės.

Šaltis atbaidė dalyvius

Visuotinė mankšta spaudžiant 10 laipsnių šaltukui vakar nepritraukė didelio kauniečių dėmesio. Iš kelių Kauno mokyklų susirinkę moksleiviai sudarė didžiąją dalį nusprendusiųjų pasimankštinti. Į renginį moksleivius atvedusios mokytojos tvirtino, kad jie atėjo savanoriškai, daugiausia tie, kurie mėgsta sportą ir patys aktyviai sportuoja. Moksleiviai sakė atėję prasimankštinti, gerai praleisti laiką bei paragauti kareiviškos košės ir karštos arbatos, kurios visuotinės mankštos dalyviams atvežė kariškiai. Dalies moksleivių teigimu, jie atėjo čia tam, kad nereikėtų sėdėti pamokose. Anot patyrusio sveikuolio, Jungtinio sveikatos klubo pirmininko Petro Sventicko, toks oras, kai spaudžia šaltukas, gal ir nėra pats geriausias būdas mankštintis lauke. „Tikslas yra paskatinti žmones, kad reikia mankštintis ir judėti. Suprantama, kad į renginį gausiausiai galėjo ateiti pensininkai ir nedirbantys žmonės, tačiau jiems per šalta”, – sakė P. Sventickas.

Juodaodė mergaitė išsiskyrė iš kitų

Iš visų dalyvių išsiskyrė juodaodė mergaitė, spaudžiant šaltukui linksmai straksėjusi su kitais mankštos dalyviais. Rugsėjį atvykusi iš Anglijos, Kauno Kalniečių vidurinėje mokykloje pagal mainų programą besimokanti Adenikė Salevu, pripratusi prie švelnaus Anglijos klimato, apie mūsų šalies orą tarė lietuviškai: „Labai šalta.” Angliškai teigė, kad į renginį atėjusi, nes mėgsta sportuoti. „Mano mėgstamiausios sporto šakos – futbolas ir lengvoji atletika, namuose aš bėgioju, man tai labai patinka”, – sakė A. Salevu.

Vyriausias mankštos dalyvis septyniasdešimtmetis kaunietis Sigitas Giniūnas, buvęs boksininkas, sako negalėjęs nedalyvauti renginyje, prieš 60 metų pradėjęs sportuoti aktyviai dabar mankštinasi kiekvieną dieną.

„Nė dienos be mankštos. Pradėjau bėgioti nuo 10 metų. Buvau metęs sportą, bet širdelė jo reikalauja, vos padarius pertrauką suprastėjo sveikata, bet pradėjau mankštintis ir ji atsigavo. Norint mankštintis šaltame ore, reikia pradėti rudenį, kad organizmas priprastų prie šalčio ir prie tempo. Iš pradžių reikia gerai apšilti, o jei būsi sušalęs, organizmui tai nieko gero neduos”, – mankštinimosi patirtimi šaltame ore dalijosi S.Giniūnas.

Bandymas išjudinti jaunimą

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai teigia, kad visuotinės mankštos idėja yra visų pirma bandymas atkreipti visuomenės, o ypač vaikų ir jaunimo, dėmesį į aktyvų gyvenimo būdą, kuris labai susijęs su gera žmonių sveikata.

„Tai pirmas toks renginys Kaune, skatinantis visuomenę judėti, bet tikimės, kad nepaskutinis. Netyčia pataikėm į šalčiausią dieną šią žiemą, kai kurie žmonės tokio oro ir pabūgo, nes registravosi tikrai daug dalyvių. Kiek žmonių sportuoja lauke, informacijos neturime, bet sportuojančiųjų sporto klubuose daugėja.

Deja, dar pas mus nepriimtina bėgioti ar sportuoti lauke. Rytais ir vakarais sportuojančiuosius dažniau galima išvysti nuošalesnėse vietose. Organizuodami šį renginį pirmiausia orientavomės į moksleivius, nes sveikos gyvensenos idėją lengviausia diegti vaikams, jų požiūrį formuoti yra lengviau nei suaugusiųjų”, – sakė Kauno visuomenės sveikatos centro sveikatos ekologė Lina Sakalauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.