Į miesto valdžią pretenduoja ir pirmakursiai

Rinkimuose dalyvaujantys patys jauniausi kandidatai savo sėkme abejoja, todėl nepersistengia agituodami

Įstatymas į savivaldybių tarybas kandidatuoti leidžia tiems gyventojams, kuriems rinkimų dieną bus suėję 20 metų. Tokio amžiaus kauniečių kandidatų sąrašuose radome septynis. Jie nelabai tiki, kad pavyks pakliūti į valdžią, o bandymą vadina puikiomis pratybomis, būdu patirti naujų įspūdžių, įgyti įdomios ir naudingos ateičiai patirties.

Atšventė užvakar

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba atkreipia dėmesį, kad savivaldybių tarybų rinkimų sąrašuose jaunų, t.y. 21-29 metų, kandidatų yra tik kiek daugiau nei 9 proc. Pirmuosiuose kandidatų dešimtukuose tėra 471 jaunas žmogus – tai mažiau nei penktadalis visų kandidatų, esančių pirmajame dešimtuke.

Pačiam jauniausiam iš kandidatų Kauno mieste Andriui Ambrozaičiui dvidešimt metų suėjo tik užvakar. Jei vaikinas būtų gimęs bent penkiomis dienomis vėliau, jis šiuose rinkimuose būtų galėjęs dalyvauti tik kaip rinkėjas.

Netiki galimybėmis

Jaunuoliai neturi daug vilčių, kad rinkėjai jais pasitikės labiau nei vyresniaisiais ir labiau patyrusiais. ISM Tarptautinės vadybos mokyklos antrakursiui Gintarui Griškoniui tapti Tarybos nariu yra tolimas tikslas. „Labai tikiuosi, kad pavyks, bet logiškai galvojant, paskaičiavus, galimybė yra dešimt procentų”, – sakė G.Griškonis.

Povilas Mačiulis, buvęs Lietuvos moksleivių parlamento narys, Kauno kolegijoje studijuojantis interjero elementų konstravimą ir gamybą, didelių vilčių, kad bus išrinktas, taip pat neturi. „Norint, kad išrinktų, reikia bent pusmetį dirbti su rinkėjais, investuoti daug pinigų. Aš išleidau nedaug. Nelabai noriu viešinti, kiek”, – sakė vaikinas.

Vytauto Didžiojo universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto antrakursis Audrius Kriaučiūnas mano, kad jo pastangos neatitinka norų. „Be to, esu nežinomas, jaunas, nekeliu pasitikėjimo”, – kalbėjo vaikinas.

Vismantė Mičiulytė, paklausta, ar tiki, kad ja pasitikės rinkėjai, atsakė klausimu: „O kodėl gi ne?”. Klaipėdos universiteto antrakursė, studijuojanti dizainą, dideles viltis deda ir į draugų aktyvumą. O kaip suderins pareigas vieno miesto Taryboje ir studijas kitame? „Visur visada viską suspėdavau”, – neįžvelgė kliūčių mergina.

Gąsdina kaimynus

Aplinkiniai į P.Mačiulio norus kandidatuoti reaguoja „labai gerai”. „Iš pradžių nenorėjau kandidatuoti, bet paragino bendrapartiečiai”, – pasakojo P.Mačiulis.

Dauguma G.Griškonio draugų į tokius planus reaguoja neigiamai. „Jie sako, kad į valdžią eina tie, kurie neturi, ką veikti. Jie ir balsuoti neis. Kai kurie draugai mane palaiko ir supranta mano domėjimąsi”, – sakė G.Griškonis.

Pasak užpernai baigusio Kauno suaugusiųjų mokymo centrą, dabar dirbančio vadybininku, tačiau nuo rudens ketinančio neakivaizdžiai studijuoti politologiją ir finansus Povilo Rėklaičio, kai kuriuos kaimynus gąsdina jo partiškumas: kodėl yra būtent R.Pakso partijoje. „Aš pasakiau: man tinka jos programa. Aš to Pakso nei dievinu, nei gerbiu. Man žmogus jis paprastas, ir viskas. Man jis nėra kaip Mozė”, – sakė kandidatas.

Vilioja pažintys

Daugumą kalbintų jauniausiųjų kandidatų vilioja nežinomybė bei pažintys. „Noriu pamatyti politikos virtuvę, visą sistemą. Mažai ką apie ją žinau”, – sakė A.Kriaučiūnas. „Noriu pasižiūrėti į politiką iš vidaus. Domina ir pažintys su žmonėmis, kurie valdo miestą”, – kalbėjo G.Griškonis.

Tapęs kandidatu jis pradėjo labiau domėtis įstatymais. „Išsistudijavau rinkimų įstatymą. Jame atsirado daug naujų pakeitimų dėl finansavimo. Tai bet kokiu atveju pravers ateityje”, – įsitikinęs vaikinas.

V.Mičiulytė Tarybos nare tapti norėtų dėl naujos patirties. „Gyvenu aktyviai, norėčiau save išbandyti. Esu įsitikinusi, kad tikrai galėčiau ką nors pakeisti”, – kalbėjo studentė.

Gilinsis į jaunimo problemas

Dvidešimtmečių septynetukas akcentavo savo jauną amžių kaip privalumą ir teigė: jei jie bus išrinkti, bandysią atkreipti kitų Tarybos narių dėmesį į jaunimo problemas.

„Aš – už bet kokį atjaunėjimą, taip pat ir Tarybos. Kaunas – studentų miestas, o į jaunimo interesus beveik neatsižvelgiama”, – sakė P.Mačiulis. Jis rūpintųsi jaunimo užimtumu ir saugumu, pratęstų troleibusų, mikroautobusų darbo valandas vakarais. „Tai – politikų kompetencijoje”, – teigė vaikinas. Jis mano, kad jei žmogus kuo nors yra nepatenkintas, turi kandidatuoti į Tarybą ir keisti situaciją, o ne vien skųstis ir netgi neiti balsuoti.

„Aš – už jauną Lietuvą, už jaunimą, kuris dirba Lietuvai ir už Lietuvą”, – kalbėjo A.Ambrozaitis.

P.Rėklaitis teigė į didžiąją politiką einąs, nes „Lietuvoje „bezabrazijos” vyksta”. Kuo jis pranašesnis už kitus kandidatus? „Esu turbūt jauniausias iš kandidatų, esu nesugadintas. Nesigviešiu sau palankių sprendimų, nesu verslininkas, kovoju už žmones”, – aiškino vaikinas. Jis pridūrė, kad „Savivaldybė yra ribotos kompetencijos ir būdamas jos Taryboje jokių įstatymų nepakeisi. Gatves reikėtų patvarkyti, daugiabučius namus renovuoti.”

Kritikavo politikus

V.Mičiulytė rūpintųsi saugumu nakties metu. Ji taip pat kaip ir Mykolo Romerio universiteto viešojo administravimo studijų pirmakursis Edvardas Grigonis, mano, kad reikėtų didinti jaunimo užimtumą. Ir ne tik įtraukiant į sporto mėgėjų gretas, bet ir skatinti meninę veiklą, įrengti plotus, kuriuose galėtų važinėtis riedutininkai, riedlentininkai, skirti sienas, ant kurių galėtų pasireikšti grafitininkai.

„Visų problemų neišspręsiu, todėl ir imčiausi tik kelių”, – teigė E.Grigonis. Jis nesistengtų sugrąžinti visų išvykusiųjų. Stengtųsi, kad likusieji neišvyktų. Tada neva ir išvykusieji grįš.

E.Grigoniui keista, kodėl eiliniam kauniečiui metų pabaigoje neprieinama pasižiūrėti, kaip buvo panaudotas miesto biudžetas. Vaikinas kritiškai minėjo kai kuriuos Kaune pagarsėjusius atvejus ir sakė, kad Savivaldybės atstovai turėjo pasielgti kitaip.

Audrius Kriaučiūnas, būdamas valdžios atstovu, stengtųsi suaktyvinti jaunimą, kad šis reikštų savo nuomonę, užsiimtų įvairia visuomenine, švietėjiška veikla. „Gabių žmonių yra, tik nėra sąlygų jiems reikštis”, – įsitikinęs A.Kriaučiūnas.

Žavisi žvejyba ir joga

Jaunieji kandidatai turi ir darbo patirties. E.Grigonis yra dirbęs Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnybos 1-ajame pulke vyr.šauliu.

„Siekiau karininko karjeros, bet viskas taip susiklostė… Ir ne paslaptis, kad ten atlyginimai nėra dideli”, – pasakojo kandidatas, priklausęs pulko dziudo rinktinei. V.Mičiulytė ne tik studijuoja, bet ir dirba. Tačiau kur ir ką, linkusi nuslėpti.

Minėti jauni žmonės teigė mėgstantys sportuoti, skaityti knygas, besidomintys filosofija, kinu, teatru. P.Rėklaitis itin žavisi žvejyba, o A.Kriaučiūnas žaidžia stalo tenisą, užsiima joga, mėgsta fotografuoti.

Nesvarbu, kaip pasibaigs rinkimai, P.Mačiulis su keliais draugais planuoja steigti viešąją įstaigą ir rengti muzikinius renginius.

Interesų deklaracijoje G.Griškonis įrašęs, kad turi „Klaipėdos naftos” akcijų.

„Jas pirkau už draudimo pinigus. Tėvai mane buvo apdraudę iki aštuoniolikos metų”, – kalbėjo studentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.