Tymo kvartalą atgaivins amatininkai

Šiemet sukanka 5 metai, kai Vilniuje pradėta įgyvendinti Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programa. Sostinės Tymo kvartale numatyta įkurti tradicinių amatų mokymo centrą.

Tymo kvartale įsikurs amatininkų dirbtuvės, galerijos, kulinarinio paveldo restoranas. Pastačius centrui suprojektuotus pastatus Vilniaus senamiestis susijungs su Užupiu, kaip kadaise yra jau buvę.

Įgyvendinant Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą kilo idėja padaryti Vilnių patrauklesnį miestiečiams, įdomesnį turistams. Savivaldybei priklausančias patalpas lengvatinėmis sąlygomis išnuomojus menininkams pradėta plėtoti tradicinius amatus, jų mokyti įvairaus amžiaus miestiečius. Vilniuje jau veikia 15 galerijų-dirbtuvių. Jose dirba profesionalūs menininkai ir amatininkai, lankytojai čia gali stebėti gamybos procesus, o turintieji savo idėjų – patys jas įgyvendinti, mokytis amato.

Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos dalyviai aktyviai dalyvauja miesto kultūriniame gyvenime, didžiausiose jo šventėse, organizuoja muges ir kitokius renginius.

„Šios galerijos ir dirbtuvėlės, jose dirbantys menininkai gerina Vilniaus įvaizdį, kuria, puoselėja senamiesčio dvasią. Ir jaunam, ir vyresniam žmogui jie padeda pažinti tradicinius miesto amatus, ugdo kūrybiškumą, perduoda tautos kultūros paveldą”, – sakė sostinės meras Artūras Zuokas per galerijoje „Meno niša” surengtą susitikimą su Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos nariais. Susitikime aptarta Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programos plėtra ir perspektyvas iki 2009 metų, svarstyti planai Vilniaus istoriniame priemiestyje tarp senamiesčio ir Užupio atkurti Tymo kvartalą – įsteigti čia tradicinių amatų mokymo centrą. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų, šiais laikais tradiciniai amatai jaunimą mažai domina. Beveik išnyko krosnininko, stogdengio profesijos. Tikimasi, kad tradicinių amatų mokymo centras, kur užsuka turistai, rengiamos darbų parodos, sužadins jauniems žmonėms norą amatų mokytis kaip profesijos.

Architektas Algis Gučas susitikimo dalyviams demonstravo kompiuterinę Tymo kvartalo vizualizaciją – tai spalvingi dviejų aukštų namai su senamiesčiui būdingais balkonais, jaukiu kiemeliu. Vienas jų turi būti pastatytas iki 2009 metų. Pasak susitikimo dalyvių, Amatininkystės mokymo ir kvalifikacijos kėlimo centre planuojama įkurti amatininkų galerijas ir dirbtuves. Dabar kai kurie amatininkai turi sunkumų įsirengdami dirbtuves, pavyzdžiui, stikliai, nes pastato gyventojai tam priešinasi. Virš dirbtuvių, antrame pastato aukšte, būtų įrengta salė seminarams. Kvartale bendrai veiklai galėtų susitelkti įvairių profesijų amatininkai, čia jie mokytųsi ir tobulintų kvalifikaciją. Centre vyktų parodomieji praktiniai užsiėmimai: pamokos, seminarai, parodos, vieši šventiniai renginiai, susitikimai su kolegomis iš kitų šalių, nes vilniečiai menininkai yra užmezgę ryšius su kitų šalių amatininkais bei galerijomis. Centrą numatyta steigti atsižvelgiant į tarptautinę ir regiono patirtį, bendradarbiaujant su atsakingomis valstybinėmis institucijomis ir nevalstybinėmis organizacijomis. Tymo kvartale planuojama pastatyti ir kulinarinio paveldo restoraną, – tai būtų papildomas turistų traukos centras. Juo labiau kad iš senamiesčio einant į Tymo kvartalą atsiveria graži Vilniaus panorama. Pasak mero patarėjos Dalios Bardauskienės, šiemet numatyta sutvarkyti Kūdrų parką ir „Skaiteks” gamyklos teritoriją priešais Tymo kvartalą.

Miesto meras Artūras Zuokas ir Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos prezidentas Darijus Gerlikas pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo susitarė gražinti, plėtoti ir visokeriopai gerinti vilniečių gyvenimą, puoselėti istorines tradicijas ir kurti naujas, saugančias ir stiprinančias Vilniaus miesto savitumą bei gerą vardą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.