Kol iš partijų dar nedingo paskutiniai jauni veidai

Jaunimas mėgsta kelti netvarką. Tai natūralu, taip turi būti. Šių savivaldybių rinkimų kampanija parodė, kad dėsniai, kurie veikia įprastiniame gyvenime, galioja ir politikoje. Du jauni dviejų mūsų stambiausių partijų politikai išdrįso savaip pažiūrėti į savo partijų nusistovėjusią tvarką ir įpročius…

Jaunimas mėgsta kelti netvarką. Tai natūralu, taip turi būti. Šių savivaldybių rinkimų kampanija parodė, kad dėsniai, kurie veikia įprastiniame gyvenime, galioja ir politikoje. Du jauni dviejų mūsų stambiausių partijų politikai išdrįso savaip pažiūrėti į savo partijų nusistovėjusią tvarką ir įpročius.

Visų pirma visuomenės dėmesį patraukė Tėvynės Sąjungos narys teisininkas Petras Ragauskas, pareiškęs norą dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose ne partijų sąrašuose. Rinkimų sistemos pakeitimo idėja partijoje atgarsio ir pritarimo nesulaukė, tad jam teko veikti savarankiškai. Jaunas teisininkas laimėjo bylą Konstituciniame Teisme ir taip atvėrė kelią kituose savivaldybių tarybų rinkimuose kandidatuoti nepartiniams piliečiams, bet partijos vadovybė savo partiečio žygius vertino santūriai, o neoficialiai buvo kalbama apie „išsišokimą”.

Kitas akibrokštas – tai LSDP Vilniaus skyriaus vadovo ir socialdemokratų kandidatų sąrašo sostinėje lyderio Algirdo Paleckio mestas iššūkis socialdemokratų pirmininkui Algirdui Brazauskui. Atvirame laiške partijos vadovui Paleckis išsakė savo poziciją, kad po savivaldybių rinkimų Vilniaus socialdemokratai negali jungtis į koaliciją su Artūro Zuoko liberalcentristais, nors tai akivaizdžiai prieštarauja Brazausko ir Zuoko „nepuolimo sutarčiai”.

Paleckio elgesys sulaukė atsargių partijos šulų, net paties jaunojo politiko tėvo europarlamentaro Justo Paleckio vertinimų. Tai suprantama, nes šioje partijoje kritikuoti Brazauską nepriimtina. Tad neaišku, ar ateities įvykiai pasisuks teigiama Algirdui Paleckiui linkme.

Kad ir kaip būtų, bet abu minėti jaunieji politikai, atvirai eidami prieš srovę, rizikuoja. Juk jų partijų vadovybės, lyderių aplinka gali nesunkiai užblokuoti „maištininkų” partinę karjerą. Nuo tokių žingsnių partijų „aparatą” gali sulaikyti nebent tai, kad jaunimo poelgius palankiai vertina eiliniai piliečiai, o jeigu bus griebtasi „bausmių” sistemos, iš partijų dings paskutiniai jauni veidai.

Šie jaunųjų politikų „išsišokimai” tapo simptomiški. Juk veiklūs, energingi, idėjų pilni jauni žmonės nėra itin pageidaujami partijose. Matyt, joms reikia tylių konformistų, nesikišančių „ne į savo reikalus”. Tokie ramiai laukia savo valandos ir jiems nesvarbu, kada ji išmuš. Stebint įvairių klubų, sąjungų, lygų ir kitokių jaunimo darinių prie partijų veiklą susidaro įspūdis, kad jaunimas joms reikalingas tik pamosuoti skarelėmis per masinius renginius ir TV debatus. Tad jaunimas partijų vadovus domina dėl statistinių duomenų, bet ne kaip būsimasis partijos avangardas. Todėl nieko nuostabaus, kad nematydamas perspektyvų jaunimas nesiveržia į tradicines partijas. Savo ruožtu suprantamas ir senų politinių „vilkų” atsargumas jaunimo atžvilgiu. Atmetus merkantilius sumetimus, žmogišką nenorą dalytis įtaka, vertėtų pripažinti, kad senoji karta yra nusivylusi naująja. Prisiminkime, kokios viltys buvo siejamos su Rolandu Paksu arba Zuoku, o kartą paklaustas apie perspektyviausius politikus prezidentas Valdas Adamkus nė nemirktelėjęs paminėjo tuometinį Anykščių merą Darių Gudelį. Visi žinome, kokiais keliais pasuko anie „perspektyvūs jaunuoliai”, kaip beviltiškai atrodė Prezidentūros vyrukai…

Gal ir gerai, kad per šiuos rinkimus švystelėję jauni vyrai sulaukė partiečių atsargumo. Partinės batalijos turėtų sustiprinti, išgryninti intencijas, kad kilnūs žingsniai būtų daromi ne dėl politinės karjeros, bet dėl tikro rūpesčio šia šalimi. Kitaip netruks pasikartoti vietnamiečių pasakos scenarijus: narsus vaikinas nukauna engėją drakoną ir pats juo virsta, o rūmų prievaizdas liaudžiai praneša: „Maištininkas žuvo, šlovė drakonui!”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.