Ledas. Kaip juo važiuoti?

Važiuoti slidžia ar normalia kelio danga – anaiptol ne tas pats. Tai žino kiekvienas bent kartą sėdęs prie mašinos vairo…

Esant geroms sąlygoms net pradedantysis vairuotojas kelyje jaučiasi užtikrintai. Tačiau kokie būtini įgūdžiai važiuojant slidžiu, leduku pasidengusiu keliu? Šiandien baigiame pokalbį šia itin aktualia tema.

Statome automobilį

Manevruoti ant ledo ankštoje aikštelėje daug sunkiau nei važiuoti asfaltuotu ar sausu keliu.

Statant automobilį ant ledo geriau apsidrausti ir visus veiksmus atlikti kuo lėčiau. Stabdomas automobilis gali slysti ledu kad ir važiuodamas mažesniu nei 5 km/val. greičiu arba net pajudėdamas iš vietos. Todėl statant mašiną į stovėjimo vietą reikia išlaikyti didesnį atstumą ir tarpą tarp mašinų bei kitų objektų.

Neapdairiai prie krašto paliktas automobilis rytą nuo kelio gali būti atitvertas sniego kalnu, kurį suvertė sniego valymo technika.

Taip pat neverta įvažiuoti į duobeles. Jeigu jose yra vandens, naktį jis gali užšalti ir patikimai „sukaustyti” ratą. Geriau nepalikti mašinos su įjungtu rankiniu stabdžiu: per naktį sniegas ištirps ant įkaitusių mechanizmų ir stabdžio lynas gali prišalti. Dėl tos pačios priežasties po įšilusiomis padangomis rytą atsiras ledo. Išilgai šaligatvio nuolydžiuose pakilimuose geriausia mašiną palikti taip, kad išvažiuojant nereikėtų judėti į įkalnę.

Nepamirškite pasitreniruoti

Nors apie tai kalbėti lyg ir po laiko, vis dėlto priminsiu, jog tik uždėjus žiemines padangas verta automobiliu išvažiuoti į atvirą aikštelę ir pabandyti išsiaiškinti, kaip įvairiose situacijose elgsis automobilis.

Kita vertus, mokytis niekada nėra per vėlu. Reikia imituoti slydimą, mašinos skersavimą, jos apsukimą, staigų stabdymą. Pabandykite taip manevruodami stabilizuoti mašiną. Tokios treniruotės padės pasiruošti psichologiškai. Geriausia visa tai daryti dalyvaujant instruktoriui – klaidos geriau matyti iš šalies.

Stabdydami varikliu nepamirškime veiksmą atlikti nestipriu stabdžio pedalo spūstelėjimu, kad iš paskos važiuojantysis galėtų reaguoti ir suprasti, ką sumanėte.

Pastebėta, kad mašiną su žieminėmis padangomis prireikus pastatyti pusnyje, geriausia pasirinkti tokią vietą, iš kur būtų galima išvažiuoti atbuline eiga. Mat žieminių padangų lomelės garantuoja patikimesnį stabdymą važiuojant į priekį ar išvažiuojant atbuline eiga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.