Bėdų turinčios savivaldybės paramą gaus lengviau

Probleminėmis pripažintos savivaldybės gali tikėtis lengviau gauti ES paramą ir taip greičiau atsitiesti. Dalis šių lėšų pasiektų ir smulkųjį bei vidutinį verslą.

Sausio pabaigoje 14 savivaldybių Vyriausybė pripažino probleminėmis. Anot premjero Gedimino Kirkilo, nutarimas garantuoja, jog Akmenės, Druskininkų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Kelmės, Lazdijų, Mažeikių, Pasvalio, Rokiškio, Skuodo, Šalčininkų ir Švenčionių savivaldybės gaus didesnę ES Struktūrinių fondų paramos dalį. Taip siekiama sumažinti teritorinius išsivystymo netolygumus Lietuvoje. Minėtos savivaldybės išskirtos pagal du pagrindinius kriterijus – kur didžiausias nedarbas ir kur daugiausia gyvenančiųjų iš pašalpų (per 60 proc. daugiau nei šalies vidurkis).

„Šioms teritorijoms bus suteikiama didesnė parama. Žinoma, viskas priklausys nuo pačių savivaldybių veiklos ir prioritetų. Norime joms suteikti didesnį savarankiškumą sprendžiant, kur labiausiai reikia panaudoti lėšas ir skirti paramą. Sumos priklausys nuo projektų”, – sakė Kirkilas.

Patirties pakanka

Vyriausybė mano, kad probleminių teritorijų identifikavimas leis mažinti socialinius skirtumus tarp regionų, bus efektyviau naudojamos lėšos skatinant smulkųjį ir vidutinį verslą, remiant žemės ūkiui alternatyvias veiklas. Galiausiai mažės socialinė įtampa, mažės gyventojų migracija į didžiuosius miestus ir užsienio šalis. Visos viltys dedamos į 2007-2013 metų ES struktūrinių fondų paramą Lietuvai ir, žinoma, savivaldybių apsukrumą.

„Kiekviena savivaldybė nuo įstojimo į ES išreiškė savo plėtros prioritetus. Jie labai skirtingi, nes yra kurortai, pramoninės savivaldybės, žemdirbių savivaldybės ar didžiųjų miestų savivaldybės. Jų projektai labai skirtingi. Manau, kad šiandien kiekviena savivaldybė turi gerą specialistų komandą, gebančią parengti projektus ir sėkmingai panaudoti finansavimą”, – sakė Savivaldybių asociacijos vadovas Ričardas Malinauskas.

Beje, Malinausko vadovaujami Druskininkai taip pat įtraukti į probleminių teritorijų sąrašą, nors investicijomis skųstis negali. „2000 metais buvome duobėje. Visi manė, kad jei nori pradanginti pinigus, reikia investuoti Druskininkuose. Savivaldybė pati rodė iniciatyvą ir gavo nemenką finansinę paramą. Tiesa, tie visi projektai vaisius duos po poros metų. Nuo 33 proc. nedarbą sumažinome iki 7,5 procento”, – aiškino Malinauskas.

Pasigenda įpareigojimų

Ignalinos rajono savivaldybės sekretorius Algimantas Ribokas pasigenda konkrečių nurodymų ministerijoms ir pačioms probleminių teritorijų sąraše atsidūrusioms savivaldybėms.

„Čia daugiau butaforinis reikalas, kadangi nėra duota jokių konkrečių rodiklių, jokio kompleksinio įvertinimo, jokio problemų įvertinimo pagal atskiras ūkio šakas. Turėjo būti įpareigotos ministerijos ir savivaldybės, vykdant šitą nutarimą, per kažkiek laiko parengti ekonominės ar socialinės raidos priemonių planus, pateikti Vyriausybei, kuri užtikrintų tų priemonių finansavimą iš centralizuotų lėšų šaltinių, o ne iš mūsų kišenių”, – dėstė Ribokas.

Akmenės rajono administracijos direktorius Zigfridas Pilvinis laikosi panašios nuomonės. „Deklaracija ir tiek, o ne realus noras padėti. Bent iki šiol taip buvo. Kiekviena probleminė savivaldybė turėtų sudaryti priemonių planą, jį pristatyti, kad būtų aišku, ko iš tiesų sulauksime ir ką turime padaryti, kad sulauktume pagalbos. Nuo to turi prasidėti. Kas tą dalyką realiai organizuos? Yra investiciniai projektai, strateginiai planai, bet ar tikrai tų paraiškų mūsų daugiau priims, tai pažiūrėsime”, – kalbėjo Pilvinis.

Jo teigimu, ES parama iki šiol pasiekdavo tuos, kurie yra arčiau skirstytojų, todėl labai nepatikliai vertina Vyriausybės ketinimus skirti daugiau lėšų probleminiams regionams.

„Savivaldybėms reikia daugiau planingai, sistemingai dirbti radus savo vietą po saule ir nesitikėti, kad kas nors padarys tą darbą už jas. Mes dabar pastebime, kad pusė Lietuvos nori tapti kurortais, vos ne visa šalis nori plėtoti turizmą. Jei taip bus, ateityje problemos iškils gal net didesnės negu dabar”, – sakė Malinauskas ir teigė nepritariąs savivaldybėms, manančioms, kad už jas Vyriausybė kažką turi padaryti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.