Balsavimas: spūstyje su papirktais girtuokliais

Išankstinis balsavimas į didžiųjų miestų savivaldybes sutraukė minias žmonių. Policija pradėjo tyrimus dėl balsų pirkimo.

Vakar prasidėjęs išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose iškart sulaukė didelio rinkėjų dėmesio ir neapsiėjo be incidentų. Politikų valia galimybės balsuoti paštu netekę žmonės vakar aktyviai mynė 60-ies savivaldybių administracijų slenksčius. Balsuoti plūstantys kai kurių didmiesčių gyventojai ir svečiai tiesiog šturmu ėmė specialiai skirtas patalpas.

Dėl balsų pirkimo skandalų neseniai panaikintas balsavimas paštu neatšaldė kai kurių kandidatų noro susimokėti už rinkėjų simpatijas. Policijos pareigūnams teko sulaikyti įtartinus asmenis, pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl balsų pirkimo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas apgailestauja, kad galimybės balsuoti paštu netekę žmonės patiria papildomų sunkumų, tačiau pabrėžia, kad tokia yra skaidresnių rinkimų kaina.

Apklausta kandidatė su peruku

Daugiausia erzelio kilo didelio žmonių antplūdžio sulaukusioje Vilniaus miesto rinkimų apygardoje. Komisijos nariams galvas skaudėjo ne tik nuo įtūžusių rinkėjų, kurie buvo priversti stovėti eilėse su alkoholio kvapą skleidžiančiais įtartinais asmenimis, skundų. Į pagalbą teko telktis policiją.

Vilniaus savivaldybės administracijos pastato prieigose, viename alaus bare ir netoli jo, įtarę, kad perkami rinkėjų balsai, pareigūnai vakar sulaikė 16 asmenų. Dauguma jų – asocialūs, prasigėrę Grigiškių gyventojai. Tarp asmenų, atvežtų apklausti į Šnipiškių nuovadą, buvo ir Naujosios sąjungos kandidatė į sostinės savivaldybės tarybą 37 metų grigiškietė Loreta Dovidauskienė ir taksi bendrovės „Mersera” viena vadovių prisistačiusi moteris.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Gediminas Jukna nuovadoje žurnalistams pranešė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Per kelias valandas visi atvežtieji buvo apklausti kaip liudytojai, įtarimai niekam nepareikšti.

Dovidauskienė, rinkimų bukletuose besipuikuojanti šviesiomis garbanomis, vakar buvo labai pakeitusi išvaizdą – dėvėjo juodą peruką. Po apklausos ji paaiškino, kad peruką užsidėjo gindamasi nuo šalčio.

Apklausas ir ikiteisminį tyrimą kandidatė vadino provokacija: „Nežinau, kas čia vyksta. Nesuprantu, kaip paprastas žmogus gali gyventi tokioje valstybėje. Jei mane išrinktų į tarybą, pirmiausia sutvarkyčiau visą šitą reikalą, nes policija, įtariu, dirba su kažkuriomis politinėmis partijomis.”

Prisipažino parsidavę

LŽ žiniomis, įtariama, kad asocialūs asmenys buvo papirkinėjami balsuoti už Dovidauskienę, tačiau ir ji buvo apklausta kaip liudytoja. Kandidatė į savivaldybės tarybą turi neliečiamybę, todėl kaip įtariamąją ją būtų galima apklausti tik gavus VRK leidimą.

Kol girtuokliai nuovadoje ramiai laukė, kada bus paleisti, atvyko advokatas, ėmęsis tvarkyti verslininkės ir Dovidauskienės reikalus.

Kaip LŽ patvirtino Vilniaus 1-ojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Skendelis, dalis apklaustųjų asocialų prisipažino buvę papirkti, kad tinkamai balsuotų. Beje, iki policijos įsikišimo maždaug pusė jų jau buvo spėję balsuoti.

Nuovadoje LŽ kalbinti asocialūs asmenys sakė, kad dėl balsavimo „už Loretą” jie buvo pavaišinti bare šalia savivaldybės ir jiems buvo pažadėta maždaug po 10 litų. Tačiau kalbintieji skundėsi, kad „atsidėkojimo” sulaukti nespėjo – policija sutrukdė.

Girtuokliai LŽ pasakojo, kad vakar jie buvo suburti Grigiškėse prie aludės, susodinti į „Merseros” taksi automobilius, atvežti į Vilniaus centrą, pavaišinti bare prie savivaldybės.

Vienas vyriškis, vos išėjęs iš apklausos, kreipėsi į koridoriuje sėdėjusius sugėrovus: „Kur ta gražuolė? Reikia ją prižiūrėti”. Jis vylėsi dar gauti nesumokėtą atlygį.

Eilėse stovėjo pikti

Didžiųjų miestų apygardų komisijų pirmininkai vakar neslėpė esantys išvarginti ir nustebinti rinkėjų gausos. „Juoda nuo žmonių. Pirmą kartą tenka taip dirbti. Nelengva, nes žmonės to nesupranta – pyksta, kad reikia laukti. Komisijos nariai sutrinka, susinervina, gal ir kokią klaidą padaro”, – patirtimi dalijosi Vilniaus miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Lijana Kairienė. Likus porai valandų iki vakarykščio balsavimo pabaigos sostinės savivaldybėje balsus atidavė apie 500 vilniečių ir apie 200 kitų apygardų gyventojų.

LŽ kalbinti žmonės Kauno savivaldybės balsavietėje daugiausia skundėsi ilgai trunkančia procedūra ir tuo, kad naujasis balsavimo būdas daug blogesnis, nei anksčiau buvęs balsavimas paštu.

Kauno miesto rinkimų apygardos pirmininkas Kęstutis Šerėnas LŽ sakė, kad problemų buvo tikimasi, tačiau tikrai ne tokių didelių. „Kauniečiai visada mėgo balsavimą paštu. Štai per praėjusius savivaldybių rinkimus 2004-aisiais taip balsavo net 16 tūkstančių žmonių. Todėl ir šiandien antplūdis didžiulis, žmonės rinkosi jau 11 valandą, – Šerėnas teigė, kad mažoji miesto savivaldybės salė parengta pagal visus įstatymus. – Tai juk pirmas kartas. Visko numatyti negalėjome, dar nesame įgudę. Iš pradžių manėme, kad uždusime, nesusitvarkysime. Pirmieji balsavusieji buvo tokie pretenzingi, pikti. Bet pavyko atsispirti psichologiniam spaudimui”.

Vaikė agitatorius, tikrino komandas

Šerėnas tikino, kad Kaune apsieita be rimtų rinkimų tvarkos pažeidimų, tačiau teko vaikyti kai kurių partijų atstovus, kurie akivaizdžiai atėjo ne balsuoti, o agituoti. „Ko jie čia sukiojasi ir neaišku ką šnibždasi? Tokioje žmonių maišalynėje visko nesugaudysi, bet man įtarimų kyla”, – piktinosi viena stebėtoja.

Komandomis balsuoti atvykstantys rinkėjai taip pat neliko nepastebėti. Vilniaus miesto rinkimų apygardos komisija surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą vienai moteriai, kuri balsuoti atvežė visą būrį žmonių. „Ji neigė, nesutiko, bet tegul aiškinasi teisme”, – LŽ sakė komisijos pirmininkė Kairienė.

Mažesnėse savivaldybėse įsikūrusios rinkimų komisijos nors ir dirbo lėtesniais tempais, tačiau neapsieita be abejonių dėl rinkimų skaidrumo. Vilkaviškio rajono rinkimų apygardos komisijai sutarimų sukėlė dar porą valandų prieš balsavimą ėmę būriuotis rinkėjai. „Iš pradžių mums buvo kilę abejonių, ar rinkėjai nėra atvežti organizuotai, tačiau pagal dokumentus jie buvo ne iš vieno rajono krašto, o iš įvairių vietovių, todėl tos abejonės išsisklaidė”, – LŽ teigė Vilkaviškio rajono rinkimų komisijos pirmininkas Algimantas Simanynas.

Kalvarijos apygardos rinkimų komisijai prireikė ir policijos pagalbos, nes kilo įtarimų, ar vienu metu balsuoti atvykę keturi vieno kaimo gyventojai į Kalvariją nebuvo atvežti organizuotai prieš tai jiems kažką pažadėjus. Pasak Kalvarijos policijos komisariato viršininko Romualdo Kubiliaus, šiuo metu yra tikslinama informacija, tyrimas gali kiek užtrukti. „Stengsimės, kad viskas išaiškėtų kaip galima greičiau, bet tam vis tiek reikia laiko”, – tikino Kubilius.

Balsuojant iš anksto kilo tam tikrų nesklandumų ir dėl rinkimų apygardų komisijų veiklos. Pavyzdžiui, Kauno rajono savivaldybėje ne visi žmonės galėjo be trukdžių balsuoti, nes rinkimų apygardos komisija dėl neapsižiūrėjimo išdalijo biuletenius specialiesiems pašto skyriams, kuriuose balsuoja kariai, kaliniai ir ligoniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.