Medikai įspėja, kad per šildymo sezoną gali paūmėti kvėpavimo takų ligos

Šildymo sezono metu dėl išsausėjusio kambarių oro kenčia ne tik oda, bet ir kvėpavimo takai.

Sausas oras išdžiovina gleivines, todėl paūmėja kvėpavimo takų ligos ir dažną ima kamuoti kosulys.

Norėdami sudrėkinti sausą kambarių orą klaipėdiečiai suskubo pirkti oro drėkintuvus.

Medikai sako, kad tai naudingas daiktas. Tačiau nebūtina mokėti šimtus litų už drėkintuvą, nes kambario orą galima sudrėkinti ir pigesnėmis priemonėmis.

Kosėja net sveiki

Klaipėdietę Birutą Lintkevičiūtę jau senokai kamuoja kvėpavimo takų ligos.

Norėdama sudrėkinti savo buto orą moteris įsigijo drėkintuvą.

Žiemą, šildymo sezono metu, drėkinti išsausėjusį kambarių orą pataria ir pulmonologai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Pulmonologijos skyriaus vedėjas Arvydas Valavičius sakė, kad sausas kambarių oras džiovina gleivines, dėl to padažnėja kvėpavimo takų ligos.

Šiuo metu net ir sveikus žmones ima varginti sausas, įkyrus kosulys. Sergantiems bronchinėmis ligomis pasidaro sunku atsikosėti, sutrinka skreplių pasišalinimas.

„Tačiau kambario orą reikia drėkinti saikingai. Geriausiai orą drėkinti pakabinus vandens lovius ant radiatoriaus arba specialiu drėkintuvu.

Galima drėkinti orą ir ant radiatoriaus užmetus šlapią skudurą. Dar vienas būdas – prieš miegą užsikaisti arbatinį ir leisti jo garams pasklisti po kambarį”, – patarė A.Valavičius.

Pašnekovas patarė neužmiršti kambario išvėdinti. Tačiau geriau langą atidaryti prieš einant miegoti, o ne palikti jį atvirą per visą naktį. Antraip šaltai oro srovei patekus ant išdžiūvusių gleivinių žmogus gali susirgti.

Nauda neįrodyta

Klaipėdos apskrities ligoninės Pulmonologijos alergologijos skyriaus vedėjas Marius Zolubas pritarė, kad dėl sauso kambarių oro gali padažnėti kvėpavimo takų ligos, todėl jį reikėtų drėkinti.

„Ypač įjungus centralizuotą šildymą padidėja tikimybė „pasigauti” virusą tiems, kurie linkę nekvėpuoti per nosį”, – teigė medikas.

M.Zolubas negalėjo pasakyti, ar dirbtiniai drėkintuvai pakankamai sudrėkina kambario orą. Esą moksliniais tyrimais to niekas nepatvirtino. Tačiau medikas – ne prieš drėkintuvus.

Skleidžia dulkes

Tačiau naudą teikiantis drėkintuvas klaipėdietei Birutai Lintkevičiūtei kelia ir nerimą.

Įsigijusi oro drėkintuvą moteris nustebo pamačiusi, kad apie 100 litų kainavęs pirkinys skleidė dulkių.

Per parą dulkių prisirinkdavo tiek, kad televizoriaus ekranas nuo jų net pabaldavo.

Pamaniusi, kad nusipirko prastą oro drėkintuvą, moteris jį grąžino ir kitoje parduotuvėje įsigijo naują. Tačiau ir šis skleidžia dulkes.

Išskyrus tai, kad kambario orą drėkinti naudinga, klaipėdietei niekas nepaaiškina, iš kur atsiranda ir kokios kilmės galėtų būti aparato skleidžiamos dulkės.

Paklausi prekė

Parduotuvės „Topo centras” konsultantė Ramunė Juodaitytė sakė, kad, vos prasidėjus šildymo sezonui, oro drėkintuvai tapo ypač perkama preke.

Labiausiai drėkintuvus perka jaunos šeimos, turinčios mažų vaikų. Neretai vaikų kambarių oras šildomas papildomais šildytuvais. Kad oras per daug neišsausėtų, su šildytuvais perkami ir drėkintuvai.

Pigiausi drėkintuvai kainuoja iki 100 litų. Bet tokie jau išgraibstyti. Brangesnių kaina – per 250 Lt.

R.Juodaitytė sakė, kad žmonės retai skundžiasi drėkintuvais.

Dažniausiai pasiskundžiama, kad oras drėkinamas nepakankamai. Kiti pyksta, kad įjungus drėkintuvą pasidaro pernelyg drėgna, todėl nuo sienų net atšoka tapetai. Pasak konsultantės, dėl to neretai kalti būna patys klientai – mažai patalpai nustatę intensyviausią drėkinimo lygmenį.

Tačiau konsultantei dar neteko girdėti, kad drėkintuvas skleistų dulkes.

Gal tai kalkės?

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojas higienistas Rimantas Giedraitis taip pat negirdėjo, kad drėkintuvai skleistų dulkes.

„Gal tos dulkės yra su garais į aplinką skleidžiamos kalkės. Juk į drėkintuvus pilamas vanduo, kuris Klaipėdoje yra kietas”, – spėjo medikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.