Deramasi dėl eksperimentinių kruizų į Kaliningradą

Vasario pradžioje Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai, lankydamiesi Kaliningrado savivaldybėje, pasiūlė organizuoti eksperimentinius kruizus iš Klaipėdos į Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį.

Merijų atstovų susitikime pristatytas projektas „Turistinio vandens transporto maršruto Kuršių mariose įdiegimas: Klaipėda – Kaliningradas (Rybačis), aptartos vandens turizmo plėtros Kuršių mariose, turizmo Kaliningrado srityje galimybės ir perspektyvos.

Šiemet sausio 18 d. Rusijos federalinė valdžia priėmė sprendimą septyniems Rusijos regionams suteikti specialų turistinės zonos statusą. Tarp jų yra ir Kaliningrado sritis – nuo Zelenogradsko iki Rusijos ir Lietuvos pasienio Kuršių nerijoje. Šiai zonai plėtoti numatytas federalinis biudžetas – 1,5 milijardo rublių, regioninis – 300 mln. rb. Visus projektus šioje zonoje numatoma įgyvendinti per 20 metų. Finansavimas turėtų būti pradėtas jau kitais metais.

Tarp numatytų projektų – Zelenogradsko ir Rybačio (Rasytės) uostelių atnaujinimas. Rybačio prieplaukos renovacijai, kuri turėtų būti pradėta jau kitais metais, numatyta 120 mln. rb., darbus atlikti planuojama per kelerius artimiausius metus.

Rusijos vidaus vandenų kodeksas draudžia rusiškose Kuršmarėse plaukioti laivams su užsienio vėliava. Kaliningradiečiai siekia gauti leidimą, kad Kuršių mariose galėtų plaukioti laivai su trečiųjų šalių vėliavomis. Dabar, kai Kaliningrado sričiai suteiktas išskirtinės turizmo zonos statusas, jie tiki, kad ir šis klausimas bus sprendžiamas sparčiau. Beje, anksčiau vandens turizmo verslas Rusijoje nebuvo populiarus, mažieji laivai buvo pardavinėjami, o dabar bandoma juos išsipirkti.

Klaipėdos savivaldybės atstovai kaliningradiečiams pasiūlė nelaukti Rybačio uostelio rekonstrukcijos ir pasirašyti sutartį dėl bandomųjų reisų Klaipėda-Kaliningradas (Rybačis). Jeigu iki šių metų vasaros sezono pradžios tarpvalstybinis Lietuvos ir Rusijos susitarimas dėl laivybos Kuršių mariose nebūtų pasirašytas, bandomieji kruizai būtų įrodymas, ar jis reikalingas, ar ne. Pastarieji pažadėjo paieškoti mechanizmo, leidžiančio pradėti eksperimentinius laivų reisus kertant Lietuvos ir Rusijos sieną Kuršių mariose.

Beje, kaliningradiečiai baiminasi, kad Lietuvai įstojus į Šengeno erdvę, gali komplikuotis situacija, susijusi su dabar galiojančiu lengvatiniu vizų režimu tarp Klaipėdos ir Kaliningrado.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.