Motina pusmetį tylėjo apie paralyžiuotą sūnų

Ispanijoje iš ligoninės lovos pusmetį nesikeliančiam panevėžiečiui nušvito viltis pamatyti gimtinę. Tačiau nelaimėlio atvežimu besirūpinantys valdininkai abejoja, ar artimieji tikrai jo laukia.

Panevėžio savivaldybė skyrė 10 tūks. litų parvežti iš Ispanijos stuburo lūžį patyrusį, kūno nebevaldantį 28 metų panevėžietį Andrių Pečialiūną. Tai pirmas kartas, kai miestas atseikėja pinigų ligonio kelionei namo iš užsienio. Iki šiol iš vienkartinių pašalpų fondo buvo buvo skiriama tik užsienyje mirusių žmonių palaikams atvežti.

Žinia pribloškė

Pečialiūno mama Vanda Saulė Pečialiūnienė LŽ teigė, kad sūnus į Ispaniją išvyko pernai liepos 5-ąją. Kaip jam ten sekasi, moteris tikino žinojusi labai nedaug. Iš pradžių Andrius buvo įsidarbinęs mėsos perdirbimo įmonėje, vėliau ketino uždarbiauti statybose. Motinos viltys, kad sūnus prasigyvens, žlugo, kai pas ją apsilankė Panevėžio policininkai. Pareigūnai pranešė iš Ispanijos gavę žinią, jog sunkios būklės Pečialiūnas gydomas vienoje Almerijos miesto ligoninių.

Baisios žinios priblokšta Pečialiūnienė esą nežinojo, kur kreiptis, kad susisiektų su sūnumi. Pasak jos, Andrius neturėjo telefono, nebuvo palikęs namiškiams jokių koordinačių. „Kankinausi, graužiausi dėl sūnaus, bet nesumojau, kaip jam padėti”, – LŽ guodėsi moteris.

Pečialiūnienė prisiminė, kad rugsėjo pabaigoje iš komos pabudęs sūnus pats jai paskambino iš Ispanijos. Jaunas vyras pranešė galįs tik kiek pasukioti galvą ir judinti rankas, tvirtino, kad gydytojų prognozės liūdnos. Andrius negalėjo tiksliai paaiškinti, kaip įvyko nelaimė, per kurią jam lūžo stuburas. Manoma, kad Pečialiūnas iškrito iš ketvirto aukšto balkono.

Rūpesčiai baugina

„Prieš mane užklupusią nelaimę pasijutau bejėgė. Andriui išvykus su devyniolikmečiu jo broliu Dariumi likome dviese, gyvename iš keturių šimtų litų mano gaunamos pensijos”, – tvirtino 63 metų Pečialiūnienė.

Moteris prisipažino, kad rūpintis sūnaus parvežimu ir tolesniu gydymu jai pernelyg sudėtinga. Ji neslėpė sulaukusi skambučių iš Vilniaus valdininkų, kurie siūlė pagalbą. Tačiau moterį išgąsdino jų aiškinimai, kiek daug dokumentų reikia sutvarkyti norint parsivežti ligonį. Motinai buvo netikėta, jog tam, kad sūnus būtų gydomas Lietuvoje, jį būtina apdrausti. Moteris teigė, kad jos biudžete atliekamų pinigų neatsiras.

Išskirtinis atvejis

Manant, kad Panevėžio savivaldybės vyriškiui pervežti skirtų pinigų gali nepakakti, apie problemą buvo informuota Užsienio reikalų ministerija (URM) ir šalies Vyriausybė. Svarstoma galimybė ligonį parvežti patikėti Panevėžio savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stočiai.

URM Konsulinio departamento Konsulinės pagalbos skyriaus vedėjos Aušros Černevičienės teigimu, pastaruoju metu iš užsienio šalių į Lietuvą per pusmetį parvežama vidutiniškai po penkis šešis ligonius. Pasak diplomatės, Pečialiūno atvejis išskirtinis tuo, kad ligonio motina visą pusmetį nepasirūpino sūnaus likimu.

„Apie tai, į kokią bėdą Ispanijoje pateko Pečialiūnas, sužinojome prieš gerą mėnesį. Susiradome jo motiną, skambinome jai. Tačiau moteris tąkart nepanoro su mumis bendrauti, sakė negaluojanti. Vis dėl to ėmėme uoliai domėtis galimybėmis Pečialiūną parvežti. Išsiaiškinome, jog tam, kad Lietuvoje jam būtų suteiktas gydymas, vyriškis turi būti apdraustas. Deja, motina atsisako drausti savo sūnų, tikina neturinti iš ko”, – kalbėjo Černevičienė.

Jei paaiškės, kad ligoniui parvežti nepakaks Panevėžio savivaldybės skirtų lėšų, pinigų bus prašoma iš Vyriausybės rezervo fondo, galbūt trūkstamą dalį ras pati URM.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Motina pusmetį tylėjo apie paralyžiuotą sūnų"

  1. juokas

    juokinga, 10 000 litų , už ką? kiek kainuoja lėktuvo bilietas, gi ne lavoną vežti, kuriam reikia daug visokių reikalvimų išpildyti. Keliauja neįgalūs žmonės ir be problemų. Kažkas nori pasidaryti pinigo, aiškiai.

  2. xdx

    kokia ji motina, motina del savo vaiko viska padarytu, o tokios lieziuvis neapsivercia motina vadinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.