Vilniaus knygų mugė pakvietė Vokietijos rašytoją Michaelį Krügerį

Vilniaus Goethe’s institutas bendradarbiaudamas su leidykla „Versus aureus” į Vilniaus knygų mugę pakvietė vieną garsiausių Vokietijos rašytojų, poetų, vertėjų ir leidėjų Michaelį Krügerį.

Vilniaus knygų mugės metu bus pristatytas neseniai leidyklos „Versus aureus” išleistas M. Krügerio romanas „Turino komedija” („Turiner Komödie”), kurį į lietuvių kalbą išvertė vertėjas ir poetas Antanas Gailius.

Michaelis Krügeris gimė 1943 m. Vittgendorfe (Saksonija-Anhaltas). Baigęs Berlyno gimnaziją studijavo knygų leidybą ir prekybą. Berlyno Laisvajame universitete jis, kaip laisvas klausytojas, lankė filosofijos fakulteto paskaitas.
1962 – 1965 m. M. Krügeris gyveno ir dirbo Londone, kur prekiavo knygomis. 1966 m. tapo literatūros kritiku. Nuo 1981 m. pradėjo leisti garsų literatūros žurnalą „Akzente”. 1972 m. rašytojas pirmą kartą išleido savo eilėraščius, o 1984 m. debiutavo kaip prozininkas su rinkiniu „Ką daryti? Senamadiška istorija” („Was tun? Eine altmodische Geschichte”). Nuo 1986 m. Michaelis Krügeris vadovauja Carl-Hanser leidyklai.
Jis dažnai vadinamas literatūros vizionieriumi, nes būtent Carl-Hanser leidykloje pasirodė tokių garsių rašytojų kaip Umberto Eco, Henning Mankell bei Per Olov Enquist knygos.
Pats Michaelis Krügeris apdovanotas įvairiomis literatūros premijomis už daugelį prozos ir poezijos kūrinių, kurių didelė dalis išversta į įvairias užsienio kalbas. Tarp tokių apdovanojimų yra 1983 m. Tukano premija, 1996 m. Prix Medicis Etranger, 2006 m. Mörike premija ir kt. Šiuo metu rašytojas gyvena ir dirba Miunchene.

Paslaptingas Michaelio Krügerio romanas „Turino komedija” (išleistas 2005 m., Suhrkamp leidykloje), vienas iš tokių šiuolaikinės grožinės literatūros kūrinių, kurį skaitydamas gali patirti intelektualų nuotykį. Kažin ar žinodamas tai, kas jo laukia Turine, pagrindinis romano veikėjas būtų vykęs į kelionę. Garsus Europoje rašytojas bei universiteto profesorius Rudolfas, kuris yra gerbiamas studentų, kolegų ir moterų, pasiekęs šlovės viršūnę, netikėtai atima sau gyvenimą. Geriausias jo draugas, pagrindinis romano veikėjas, testamentu įpareigojamas tvarkyti didžiulį palikimą. Iki tol atrodęs aiškus pasakojimas puslapis po puslapio įtraukia į painią ir mįslingą istoriją. Palengva atsiskleidžia tikrasis Rudolfo gyvenimas.

Susitikimai Vilniuje:

Vasario 23 d., penktadienį, 14 val. – Vilniaus knygų mugėje (Parodų centras „Litexpo”, Laisvės pr. 5, Vilnius), Forumo salėje pokalbį su Michaeliu Krügeriu ves ir romano „Turino komedija” ištraukas skaitys poetas ir vertėjas Antanas Gailius.
15 val. Leidyklos „Versus aureus” stende (5 D.08, Salė 5) rašytojas dalins autografus ir bendraus su skaitytojais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.